Песимизъм преди срещата на Еврогрупата за Гърция
Източник: Thinkstock/Guliver photos
46

С лаб е оптимизмът за перспективата днес да бъде постигнато споразумение, което може да предотврати фалит на Гърция, отбелязва Асошиейтед прес на фона на започващата в Люксембург ключова среща на финансовите министри от еврозоната.

На фона на бързо наближаващия потенциален фалит на 30 юни и сигналите, че гърците теглят парите си от банките, официални представители признаха за обсъждане на евентуално излизане на Гърция от еврозоната.

Министрите на финансите на Финландия и Ирландия заявиха при пристигането си за срещата на Еврогрупата в Люксембург, че работят усърдно по "План Бе" за гръцки дефолт в края на юни, който да предизвика Грекзит

Финландецът Александер Стуб, чиято страна е сред най-неотстъпчивите спрямо Атина, посочи, че има две възможности - първата е продължаване на спасителната програма за Гърция, обвързано с определени условия, а възможност Бе би могла да бъде дефолт на Гърция.

"Важно е да запазим стабилността на нашата валута и да направим всичко по силите ни за оставането на Гърция (в еврозоната), но не можем да го направим на каквато и да било цена", подчерта Стуб.

Доста съм уверен, че бихме могли да управляваме такава ситуация, която би била първата в еврозоната, допълни финландският финансов министър. Стуб каза също така, че "не вярва на ефекта на доминото, според който дефолт, последван от излизане на Гърция от валутния съюз, бе застрашил единството на цялата еврозона и би изложило други страни - по-специално Португалия и Испания - натиска на пазарите.

"Мнозина осъзнават, че едно лошо споразумение би било по-зле от никакво споразумение, опцията е да се подготви план Бе" за дефолт, посочи от своя страна ирландският министър на финансите Майкъл Нунан. Той уточни, че страната му се подготвя за такъв вариант и е поискала съвет от Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-рано еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че заседанието на Еврогрупата ще бъде "много трудно", но той се надява, че всички пристигат за срещата "със свежи глави и политическата воля да успеят". Залозите са изключително високи за гръцкия народ и цяла Европа, каза Московиси в Люксембург.

Финландският финансов министър Александер Стуб призна, че има възможност за споразумение в последния момент, но заяви, че "не е крайно обнадежден за днес", ако трябва да бъде честен.

И докато европейските финансови министри се готвят за обсъжданията си,

гръцкият премиер Алексис Ципрас е в Русия, за да се срещне с руския президент Владимир Путин - посещение, което породи спекулации, че Гърция може да търси руски заеми

На въпрос дали Русия ще предложи пари на Ципрас руския вицепремиер Аркадий Дворкович каза, че "не може да коментира конкретни решения".

Гърция не е искала финансова помощ от руското финансово министерство, а гръцкият премиер Алексис Ципрас е в Русия за обсъждане на съвместни проекти, а не в търсене на ликвидни средства, заяви днес руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от Ройтерс.

"Не е имало искания. Няма ресурси (в бюджета ни, за да предоставим финансиране)", заяви заместник-министърът на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Часове преди срещата на финансовите министри в Люксембург германският канцлер Ангела Меркел притисна Гърция да спази ангажиментите си и да направи реформите, като подчерта, че от лидерите в Атина зависи да проявят воля за постигането на споразумение.

Междувременно гръцкото правителство съобщи, че

Атина няма да въвежда мерки за капиталов контрол, за да спре изтичането на средства от банките

Няма вероятност за налагане на капиталов контрол и банковите депозити са сигурни, увери говорителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис часове преди да започнат ключови преговори между Атина и министрите на финансите от еврозоната.

От гръцките банкови сметки са били изтеглени близо 30 млрд. евро през първите пет месеца на годината, сочат данни на гръцката централна банка. "Хората трябва да са спокойни", каза и заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас по държавната телевизия ЕРТ, допълвайки, че няма проблем с плащането на заплати и пенсии.

Няма да има гратисен период за Гърция при погасяването на дълговете към Международния валутен фонд (МВФ)

и Гърция задължително трябва да извърши плащането на 30 юни, за да не бъде обявена в неплатежоспособност, заяви ръководителката на фонд Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

"Има падеж на 30 юни. Няма гратисен период. Ако на 1 юли няма плащане, значи не е платено", изтъкна Лагард пред журналисти в Люксембург преди срещата на Еврогрупата, посветена на Гърция.

Според Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс, реформата на гръцката пенсионна система е жизненоважна за сключването на споразумение с Атина, но че хората с малки пенсии ще бъдат защитени.

По думите й, не става въпрос да се орязват малките пенсии, а програмата за финансиране на пенсиите да бъде под контрол. Тя уточни, че над 16% от гръцкия БВП отива за пенсии, което многократно над средното където и да било другаде.

ДПА припомня предстоящите ключови дати за Гърция:

19 юни: Гърция трябва да рефинансира облигации за 1,6 милиарда евро с изтичащ падеж.

25-26 юни: Лидерите от ЕС се събират в Брюксел на последната си среща преди лятото. Според някои анализатори това е последната възможна дата да бъде сключена сделка и все още има достатъчно време помощта да потече към Гърция преди да изтече спасителната програма за страната; други са на мнение, че дотогава вече ще бъде твърде късно да бъдат завършени нужните процедури.

30 юни: Най-критичният краен срок: Това е датата, на която европейската част от спасителния план за Гърция изтича и на която страната дължи на Международния валутен фонд (МВФ) натрупани четири плащания за общо 1,6 милиарда евро. На теория кредиторите биха могли да се съгласят да удължат за трети път спасителната помощ, но без допълнителни средства Гърция все още може да обяви неплатежоспособност по задълженията си към МВФ. Някои анализатори твърдят, че това обаче няма да е равнозначно технически на национален фалит

10 юли: Гърция трябва да рефинансира облигации за 2 милиарда евро.

13 юли: Гърция трябва да изплати на МВФ 458 милиона евро.

17 юли: Гърция трябва да рефинансира облигации за над 1 милиард евро.

20 юли: Изтича падежът на два вида гръцки облигации за общо 3,5 милиарда евро, държани от Европейската централна банка (ЕЦБ).

7 август: Гърция трябва да рефинансира облигации за над 1 милиард евро.

14 август: Гърция трябва да рефинансира облигации за над 1,4 милиарда евро.

20 август: Изтича падежът на два вида гръцки облигации за общо 3,2 милиарда евро, държани от ЕЦБ.

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 8 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 18 минути

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 50 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"