49

Ф ранция отхвърли изказването на Русия, че сирийските правителствени сили и умерените бунтовници могат незабавно да се включат в борбата срещу „Ислямска държава“ (ИД), като заяви, че това няма да е възможно, докато президентът Башар Асад е на власт, предадоха АФП и Ройтерс.

По-рано през деня руският президент Владимир Путин каза, че френският му колега Франсоа Оланд на среща с него е предложил идеята лоялните на Асад сили да се обединят с тези на Сирийската свободна армия в борбата срещу ИД.

Франсоа Оланд не е предлагал съюз на сирийската умерена опозиция с армията на Башар Асад, както заяви Владимир Путин, а е напомнил на руския си колега необходимото присъствие на сирийската опозиция на преговорите за мир, заяви пред журналисти източник от обкръжението на френския президент, цитиран от АФП. „Президентът говори за необходимото присъствие на сирийската опозиция на евентуални преговори. Останалото не е френска идея“, уточни източникът.

Френският външен министър Лоран Фабиюс, който присъства на срещата между Оланд и Путин в Париж в петък, също заяви, че

очевидно има някакво объркване в руската страна.

„Разбира се, има да се водят военни действия, по-специално срещу ИД и „Фронта Ан Нусра“ (сирийския клон на „Ал Кайда“). Това и прави Франция“, каза той в мароканския град Танжер, където е на посещение. „Трябва да се извърши и политически преход, тъй като сме убедени, че докато Башар Асад е на власт, няма да е възможно да се постигне необходимото единство в Сирия заради извършените от него престъпления. Така че докато той е на власт, не е възможно да има сътрудничество със сирийската армия“, посочи Фабиюс.

Франция е доставяла оръжия и логистична подкрепа на свързани със Сирийската свободна армия бунтовници и многократно е заявявала, че Асад трябва да напусне властта преди правителствените сили и бунтовниците заедно да победят ИД, отбелязва Ройтерс.

Ако има политически преход, „трябва да има правителство на националното единство между някои представители на режима, включително разбира се от армията на режима, и на нетерористичната опозиция“, каза Фабиюс.

В рамките на този преход и след като Башар Асад напусне властта, „ще е напълно възможно да се работи със сирийците, със сирийската армия, срещу ИД“, отбеляза френският външен министър.

Междувременно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че

Русия е готова да установи контакти със ръководството на Сирийската свободна армия (ССА),

включително за съдействие на обединяването на усилията ѝ в борбата с терористите с тези на правителствените войски.

„В съответствие с изказаната от президента на Русия Владимир Путин позиция, руската страна е готова по линия на министерството на отбраната да съдейства за обединяването на усилията на армията на Сирия и на ССА в борбата срещу „Ислямска държава“ и други терористични групировки, включително в контекста на координацията с действията на руската авиация“, заяви Захарова.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@