Цветелина Бориславова в спор с Министерството на земеделието за "Пампорово"
Цветелина Бориславова   
Източник: БГНЕС
45

В телевизионно интервю бизнесдамата Цветелина Бориславова отрече компанията й "Пампорово" АД да е извършвала незаконно строителство в едноименния ски курорт и коментира обвиненията към нея за участие в офшорки заедно с Бойко Борисов.

Днес следобед от Министерството на земеделието и храните разпространиха съобщение, в което се казва, че проверка е констатирала незаконна сеч и строителство в горски територии в района на ски пистите на "Пампорово" АД.

Експертите от Изпълнителната агенция по горите и Регионалната дирекция по горите са констатирали сеч, различна от предвидената в горскостопанския план и разрешена с издадените позволителни.

Незаконно са ползвани горски територии, като е осъществено изкореняване на пънове, изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски пистите и е променено предназначението им. При проверката е установено, че изградената нова въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек "Помагалски", собственост на "Пампорово" АД, е в нарушение на разпоредбите на Закона за горите, съобщават от Министерството на земеделието.

Установено е и строителство по протежение на цялата дължина на ски писта "Европейска" - от връх "Снежанка" до м. "Двата моста" на съоръжение за изкуствен сняг, като част от съоръжението попада в държавна горска територия и е изградено в нарушение на разпоредбите на Закона за горите. За всички констатирани нарушения, РДГ - Смолян е сигнализирала Районната прокуратура в града и Регионален отдел "Национален строителен контрол" - Смолян. Изсичането е спряно, се казва още в съобщението на министерството.

Незаконно строителство от страна на "Пампорово" АД няма, подмяната на стария влек е легална, защото необходимите разрешения ги има от време оно и промени са направени по вече съществуващо трасе, заяви собственикът на дружеството Цветелина Бориславова

в интервю за БНТ. "Строителен надзор спря съществуващия влек, който всички го знаят. Този стар влек, който е до черните писти, беше вече негоден - има протоколи за това от Държавната инспекция, и от 2 години не работеше", обясни още тя.

"Прецених, че ще направим това действително върховно усилие да ще подменим този влек с един четириседалков лифт. Основният проблем на инфраструктурата на тази ски-зона е, че има три вида собственост - на Държавен горски фонд, Държавен поземлен фонд и частна собственост. С частниците никога не е имало проблеми, имаме прекрасни взаимоотношения и договорености чисти и ясни. С държавата, обаче, срещаме многократни и многобройни проблеми", добави Цветелина Бориславова.

Собственикът на "Пампорово" АД обясни, че държавата се самосезирала след сигнал на неправителствената организацията "Синята планета", която е създадена на 01 ноември 2013 година и която все още не е регистрирана по БУЛСТАТ, т.е все още не съществува официално в регистрите. В едно от писмата им Бориславова сподели, че организацията ги обвинява в незаконна сеч, което тя посочи като невярно. "Имаме всички писмени доказателства за това - ние не сме изсекли и едно дърво. "Пампорово" АД винаги е отговаряла на всички изисквания и се е съобразявала със законите в нашата държава", категорична е Бориславова.

"Необходимите разрешения ги има още от време оно, защото ние изграждаме четириседалков лифт по съществуващо трасе на стар влек. Този стар влек има всички разрешения, има Акт 16, той съответно е продаден като част от активите на това дружество, когато е бил договорът за приватизация. В този договор за приватизация държавата изрично е указала в точка 3,2, до колкото си спомням от договора, че тя продава активи, които са годни за употреба по предназначение с всички необходими разрешения. Ние не изграждаме нов лифт по ново трасе", заяви Цветелина Бориславова.

От земеделското министерство "Пампорово" АД очакват промени на предназначението на земите, защото, според Бориславова, държавата не е свършила работата, която тя е утвърдила, включително и в този договор за приватизация. Тя посочи, че има много случаи, в които държавата е реагирала адекватно и в изключително кратки срокове за уреждане на подобни проблеми, които са свързани с преминаване на обществено значими инфраструктурни трасета през територията на страната, през различни по собственост имоти.

За пример тя даде "Южен поток", който е получил разрешение за 2 дни, за който са подадени документи преди един месец. "А ние сме подали документи преди доста време, специално за този конкретен случай - подмяна на стар влек с лифт", добави Цветелина Бориславова.

Държавен строителен контрол е спряло обновлението и възнамерява да разруши наличното вече, но от "Пампорово" АД са обжалвали това решение, обясни още Бориславова и се закани да разкрие цялата истина докрай. Думите са на банкерката Цветелина Бориславова в студиото на БНТ по темата "офшорки" и обвиненията към нея и Бойко Борисов за участие в такива.

По отношение на обвиненията за офшорки Бориславова коментира, че става въпрос за българското дружество "Химтекс" и едноименното, регистрирано в Кипър и просъществувало три години - от 1994 до 1997 г.

Причина да се направи въпросната фирма в Кипър бил периодът на несигурност у нас и честите банкови фалити. Като аргумент за пълната прозрачност Бориславова изтъкна това, че и двете компании се казват по един и същи начин и тя е стояла с името си и в Кипър.

Банкерката подчертава, че "Химтекс" се е занимавала с износ на текстил и нетфтопродукти, а партньорите на фирмата у нас са били стабилни предприятия.

Става въпрос за движение на пари от чужбина към България,  така че не може да има обвинения в износ на капитали, заяви Бориславова. След като тя и българските й партньори са решили да излязат от дружеството, то е прехвърлено на тамошната адвокатска кантора, а българските участници закрили сметките си.

Тя определя обявяването ѝ като организатор на протестите за пореден опит за манипулиране на обществото. "Болно ми е, че това се прави по такъв груб начин, но няма как хората да повярват". Бориславова категорично отрече да има нещо общо с протестите, като заяви, че не вярва те въобще да са организирани от някакъв мозъчен тръст.

Тя се обяви в подкрепа на протеста на студентите.

Бориславова  каза още, че никога не е била в банка на властта, като уточни, че "Сибанк" не е била такава по времето, което тя е била председател на надзорния ѝ съвет.

Тя добави, че внушенията, че токът е поскъпнал заради нейни фотоволтаици, са опит за манипулиране на обществото и заяви, че няма нито един фотоволтаик и никога не е имала.

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 1 час

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 2 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 2 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 2 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 10 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 10 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 12 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 13 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 13 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 15 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър