Още по темата

Килограм агнешко се продава от 12 до 15 лв. в търговските вериги, заяви Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация, цитиран от БГНЕС.

Цените са били такива и миналата година, като според него те са приемливи.

По-евтино излиза килограм живо агне. Там цените са двойно по-ниски.

По данни на Чилингиров няма недостиг на агнешко месо, но количествата вече са почти изчерпани.

Най-вкусните агнета, които са около 25 кг, вече са изкупени

"Апелирам да се купува българско агнешко месо и потребителите да изискват документи в магазините, където да пише произхода на кланицата и фермата. Най-хубаво е да се купува от фермата", съветва овцевъдът.

Търговците са започнали да внимават какво месо предлагат, сочат и проверките на инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните през последните години. По-бдителни са и самите клиенти.

Последните проверки бяха само преди месец - около Великденските празници, припомня Нова ТВ.

Тогава не бяха открити сериозни нарушения, а там, където имаше, месото беше иззето и унищожено, а на търговеца - съставен акт.

Най-важното, според експертите от БАБХ, е месото да се купува от регламентирани производители и да е било съхранявано правилно при необходимата температура.