Още по темата

По ирония на съдбата "Софиямед" - болницата, в която новородено беше пребито от акушерка, ще получи допълнителни средства от Здравната каса за родилното отделение, както и за останалите клиники на веригата, пише в. "Капитал Daily".

Тя ще бъде подкрепена с най-големия възможен допълнителен бюджет от Здравната каса – близо 3,6 млн. лв., или повече от 10% от очакваното увеличение на парите за всички болници.

Това става ясно от разчетите на Здравната каса, която предлага Надзорният ѝ съвет да одобри отварянето на оперативния ѝ резерв и да разпредели 34,516 млн. лв. като допълнителен бюджет на клиниките.

Бюджетът на всички болници през тази година е до 95% от парите, които са получили от Касата през миналата. Част от клиниките в тях получават 95%, а други – 80%.

Всички те имат трудности, но повечето се справят с лимита, без да протестират.

Оказа се обаче, че натискът работи, пише изданието. Най-голямата верига частни болници в България, в която влизат "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед", клиниката МБАЛ "Здраве" в Пазарджик, както и още няколко частни клиники, бяха обявили преди няколко седмици, че ще протестират символично на професионалния празник 7 април заради наложените лимити на болниците. Сега те имат корекции в бюджета си, показват разчетите.

Допреди да стане зам.-министър на здравеопазването, а в момента и председател на надзорния съвет на здравната каса, директор на "Софиямед" беше д-р Бойко Пенков, припомня "Капитал". В края на миналата година, след само две години работа, "Софиямед" получи статут и на университетска болница, пише още изданието.

Повече вижте във видеото: