26

Сделката със замяната на част от българския външен дълг е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 млрд. лева.

Това се посочва в резюме на доклад за ефектите от сделката, осъществена от бившия министър на финансите Милен Велчев през 2002-2003 г. Изводите се базират на анализ, изготвен от частната консултантска компания "Индъстри уоч".

Министерство на финансите е обявило обществена поръчка за извършване на анализа, която е спечелена от "Индъстри Уоч".

Анализът е извършен в изпълнение на решението на парламента от 14 април 2010 г. и резюме от него е бил раздаден днес на депутатите.

При операцията по замяната на част от външния ни дълг брейди облигации на стойност 1,327 млрд. долара бяха деноминирани в евро по курс на долара около 2,20 лв. След срива на долара на международните пазари много експерти се усъмниха в ползата от сделката, тъй като от нея спечелиха държателите на облигации, а не държавата.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски твърдеше, че според него към 2005 г. загубите на държавата заради замяната на част от българския външен дълг и последствията от нея за българския данъкоплатец са около половин милиард лева.

Според "Индъстри Уоч" за финансовата загуба допринасят преобладаващо ниските лихвени проценти през периода след сделката, както и благоприятният валутен курс между еврото (лева) и щатския долар, който позволява обслужването на задълженията, деноминирани в щатски долари да бъде по-евтино.

Освен това политиката на нулево или положително бюджетно салдо през следващите години дава възможност за натрупването на фискален резерв и за осигуряването на ресурс за изкупуването, отчитат анализаторите.

Като положителен ефект от сделката те посочват предсрочното освобождаване на обезпечението по брейди облигациите, което според изчисленията на доклада възлиза през 2002 г. на 387 млн. евро.

В случай че сделката не е била извършена, тази сума би била освободена през 2006 г.

Анализът на консултантската фирма отчита, че основната цел на сделката е била да измести тежестта на плащанията по брейди-облигациите за по-късен период - 2013-2015 г.

Осъществените през 2002 и 2003 г. замени на част от външния дълг не намаляват размера на плащанията по него, а водят само до формално намаляване на главницата, е изводът от доклада.

Направените анализи и сравнението с изменението на кредитния рейтинг на Румъния в периода 2001-2006 г. не подкрепят тезата за същественото влияние на сделката върху кредитния рейтинг на България, отчита още анализът на "Индъстри Уоч".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@