0

Обединена българска банка (ОББ) спечели наградата Банка на годината 2008 в класацията на в. "Пари".

Президентът на България Георги Първанов връчи специалната статуетка с форма на ключ от сейф на победителя по време на официалната церемония тази вечер.

Наградата Банка на годината се връчва за 12 път. Тя е единственото по рода си отличие за сектора и посочва най-добре работилата през изминалата година банка.

Награди бяха връчени и в следните категории:

Пазарен дял - на УниКредит Булбанк АД

Динамика на развитие - на МКВ Юнионбанк АД

Ефективност - на Българо-американска кредитна банка АД

Приз "Банка на клиента" - на Първа инвестиционна банка АД (Наградата се определя чрез online гласуване)

Най-добър чуждестранен банков клон - Alpha Bank - клон България (тази награда се връчва за първи път в историята на конкурса).

Наградите са определени от комитет, чийто председател е финансовият министър Пламен Орешарски. Членове са Валери Димитров, председател на Сметната палата, Камелия Касабова, зам.-председател на 40-ото народно събрание, Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи, Ертан Кара, секретар по икономическите въпроси на президента, Мария Георгиева, директор на Mеждународния банков институт, Силвия Пенева, Одит съдружник в „Делойт", Стефан Ненов, съдружник в „Мур Стивънс България -- Одит", Михаил Стоянов, член на УС и директор на Фондация „Атанас Буров", Саша Безуханова, съпредседател на КРИБ, Стамен Тасев, изп. директор на BBLF, Максим Бехар, президент на M3 Comminications Group, Inc., Андрей Пръмов, финансист, Васил Велев, председател на АИКБ, Стефан Неделчев, главен редактор на в. Пари, и икономистът Петкан Илиев.

Критериите, по които комитетът избира Банка на годината 2008, са същите, както и през изминалите години: балансово число, депозити, собствен капитал, качество на кредитния портфейл, печалба към активите, степен на покритие на активите, възвръщаемост на собствения капитал и други.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@