Кристин Лагард: Юристката, която оглави МВФ
Кристин Лагард   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Министърката на финансите на Франция Кристин Лагард стана първата жена управляващ директор на Международния валутен фонд.

Това й назначение е продължение на бляскава кариера, която бе отчасти изкована в САЩ. Там тя стана първата жена президент на базираната в Чикаго международна юридическа кантора "Бейкър и Маккензи" през 1999 г., коментира ДПА.

В политиката тя влиза сравнително късно - през 2005 г.,

когато тогавашният френски премиер Доминик дьо Вилпен й предлага поста министър за международната търговия.

Оттам Никола Саркози я прави министър на финансите през 2007 г., с което отново става първата жена, заела този пост във Франция.

Лагард отначало е критикувана за някои гафове, но се представя добре по време на избухналата през 2008 г. финансова криза.

Тя прави точна оценка на ситуацията и успешно прокарва координирана европейска реакция, с което печели възхищение у дома и в чужбина.

През 2009 г. в. "Файненшъл таймс" я определя за

най-добрия европейски финансов министър

Сп. "Тайм" я включва в списъка си на 100-те най-влиятелни личности за 2010 г. В този списък тя е един от двамата френски представители заедно с предшественика й начело на МВФ Доминик Строс-Кан.

Ако бъда избрана ще допринеса в МВФ с целия си опит като юрист, бизнес мениджър, министър и жена, заяви разведената майка на две деца при обявяването на кандидатурата си в края на май.

Лагард ще трябва да се доказва още от първия си ден на новия пост в обстановка, в която Гърция е на ръба на банкрута, а Португалия и Ирландия пораждат опасения у някои анализатори, че вървят по същия път.

Тя ще трябва да работи по проблема с глобалните икономически дисбаланси и вече заяви, че ще продължи дейността на Строс-Кан по реформиране на МВФ за отразяване на растящото влияние на нововъзникващите икономически сили като Китай и Индия.

Говори се, че бившата шампионка по синхронно плуване е

покрила една стена от кабинета си с нейни карикатури

Любимата й е тази, която я показва като доминатрикс, която бие банкер с камшик.

"Уолстрийт джърнал" пише, че 55-годишната французойка, която ще заеме поста идния вторник, ще трябва да ръководи международна институция, като демонстрира независимост от предишната си длъжност във френското правителство.

Освен това скептиците ще я наблюдават внимателно дали като европейка ще облагодетелства с предимство затъналите във финансови затруднения държави в Европа.

Лагард, която е първата жена и 11-ия пореден представител на Европа на върха на МВФ, ще има и задачата да предостави на развиващите се страни повече правомощия в рамките на фонда и да помогне за възстановяването на институцията след внезапната оставка миналия месец на Доминик Строс-Кан, който е обвинен в сексуално посегателство, отбелязва вестникът.

Той припомня, че единственият съперник на Лагард за ръководния пост в МВФ - мексиканецът Агустин Карстенс - каза, че

като европейка французойката ще има конфликт на интереси,

т.е. ще възникне ситуация, когато "длъжници доминират в кредитна институция".

Преговорите за дълга на Гърция ще дадат на Кристин Лагард възможност да покаже отрано своята независимост, въпреки че анализаторите не очакват тя да се отклони от досегашната си позиция за подкрепа на Гърция и запазване на единството на еврото, заключава "Уолстрийт джърнал".

"Вашингтон пост" също привлича вниманието върху факта, че новият управляващ директор на МВФ ще бъде подложена на незабавен тест - кризата в Гърция.

Коментарът на вестника започва с отбелязването на два факта: Лагард е първата жена и първият мениджър без икономическо образование начело на МВФ.

Ще се наложи тя веднага да скочи в преговорите за кризата в Гърция, да направлява исканията на развиващите се страни за повече власт във фонда и да възстановява имиджа на агенцията след скандала с предшественика й.

Юрист по образование и умел дипломат по репутация,

способността й да се справи с тези въпроси - повече като преговарящ, отколкото като доктор по икономика - ще определят дали тя ще има успех, или ще се провали през петгодишниня си мандат, предрича "Вашингтон пост".

Вестникът подчертава, че повечето европейски страни одобриха кандидатурата й още преди да узнаят кой ще бъде неин конкурент, а според източници от МВФ тя е била предпочетена пред технократа Карстенс заради своите политически качества.

"Ню Йорк таймс" изтъква на челно място, че победата на Лагард е била осигурена, след като министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър е казал, че Вашингтон я предпочита пред мексиканеца.

Вестникът припомня, че наскоро французойката бе под обстрела на критици, които твърдяха, че тя и други видни европейски политици от самото начало са объркали нещата около Гърция и сега се мъчат да оправят сътворените от тях проблеми.

Миналата седмица Гайтнър откровено заяви, че Европа не е съумяла да говори на един глас за проблемите в Гърция.

Според главния икономист на лондонския Център за европейски реформи Саймън Тилфорд, цитиран от "Ню Йорк таймс",

МВФ никога преди не е бил толкова дълбоко въвличан в дадена криза

Ако МВФ е толкова много отдаден да реши един проблем в Европа, който до голяма степен има политически характер и може да бъде решен политически, то това подкопава доверието към фонда, казва експертът.

Британската преса също коментира избирането на Лагард начело на МВФ.

Според "Файненшъл таймс" тя трябва да направи пет неща, за да укрепи авторитета на фонда.

Първо, да раздели работата като управляващ директор от политическите си амбиции, тъй като предшественикът й Доминик Строс-Кан явно е използвал работата си в МВФ като трамплин към креслото в Елисейския дворец.

Второ, хората на ръководни позиции във фона трябва да бъдат назначавани там заради заслугите си, а не защото са от тази или онази страна.

Трето, МВФ трябва по-ясно да реагира на финансови кризи.

Четвърто, трябва да има готовност, че някои кредити, отпуснати на страни в криза, може и да не бъдат върнати.

Петата задача на новия шеф на МВФ е

да възстанови имиджа на ръководството му и служителите му, опетнен от ареста

на Доминик Строс-Кан.

И върху всичко това Лагард трябва да започне да работи още сега, за да може МВФ да продължи да играе ролята на най-влиятелна международно институция в света, пише "Файненшъл таймс", цитиран от Би Би Си.

"Таймс" отбелязва, че надпреварата между Лагард и единствения и конкурент за поста - управителят на мексиканската централна банка Агустин Карстенс - е била най-разгорещената в досегашната история на фонда.

Развиващите се страни възразяваха срещу споразумението между Европа и САЩ американец да оглавява Световната банка, а европеец - МВФ.

Но някои потенциални кандидати от развиващите се пазари решиха да се откажат, защото не усещаха, че шансовете им да получат работата са равностойни.

През цялата си кампания Карстенс енергично привличаше вниманието към своя опит като бивш служител в МВФ, които има познания от първа ръка по икономическите кризи в развиващите се страни, пише лондонският вестник.

"Гардиън" цитира изявлението на френския президент Никола Саркози, че

избирането на Лагард начело на МВФ е "победа за Франция"

Но в частен разговор, пише вестникът, Саркози се е оплакал от това, че губи Лагард като член на правителството си и че това може да намали шансовете му да бъде преизбран на президентските избори догодина.

Освен това напускането на Лагард прави Саркози уязвим на атаки, защото обещаното от него силно женско присъствие в правителството се изпарява.

Саркози се опасява също от това, че близките асоциации между него и Лагард и непопулярните мерки на МВФ могат да навредят на имиджа му в очите на френските избиратели, пише "Гардиън".  

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 6 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 15 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 39 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 41 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 1 час

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев