4

Германският парламент днес подкрепи с голямо мнозинство споразумението, целящо да намали гръцкия дълг, предадоха световните агенции.

Вотът бе възприет като одобрение на начина, по който канцлерът Ангела Меркел се справя с кризата в еврозоната преди парламентарните избори догодина, отбелязва ДПА.

От 620-членния Бундестаг (долната камара на парламента) 473 депутати гласуваха в подкрепа на този пакет, включващ отпускане на следващия транш от 43,7 милиарда евро (56,6 милиарда долара) за Гърция, 100 бяха против, а 11 се въздържаха.

Това мнозинство не бе изненада, след като опозиционните партии - социалдемократите от Германската социалдемократическа партия и Зелените - обявиха преди днешното заседание, че ще гласуват "за" заедно с управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел (Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Свободната демократическа партия - либерали).

В защита на пакета германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви пред депутатите, че евентуален фалит на Гърция би бил голям удар за Европа и световната икономика.

Никоя страна не печели повече от това да бъде част от Европейския съюз, отколкото Германия, отбеляза Шойбле пред Бундестага.

Евентуален гръцки фалит би довел до разпад на еврозоната, допълни той.

Одобреният пакет от мерки бе приет от еврозоната в началото на седмицата, за да се спаси Гърция от неплатежоспособност. Парламентите и на други страни от еврозоната, сред които Холандия и Естония, също трябва да обсъдят спасителния план за Гърция.

Според проучване на германската телевизия ZDF обаче германците не са ентусиазирани от новия спасителен пакет за Гърция.

46% от германците смятат, че би било по-добре Гърция да фалира, а 43% одобряват споразумението за помощта,

а 11% не са изразили мнение. 40% са убедени, че занапред ще е нужно по-нататъшно преструктуриране на гръцкия дълг.

69% вярват, че Гърция в последно време не е предприела достатъчно стъпки, за да излезе от кризата.

Само 19% от германците са на категоричното мнение, че Гърция е направила доста усилия.

Още икономически и финaнсови новини на Pariteni.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@