Още по темата

Просрочените задължения на гърците към данъчните власти в края на март са възлезли на 76,4 млрд. евро и вече всичко показва, че до средата на лятото те ще надхвърлят „главозамайващата“ сума от 80 млрд. евро, съобщава гръцкият сайт нюз.ин.

По данни на службата за приходите в Гърция през март неплатените данъци са били в размер на 989 млн. евро, в резултат на което новите просрочени дългове от началото на годината са достигнали 3,4 млрд. евро. Ако към тях се прибавят и натрупаните просрочени дългове от 72,9 млрд. евро, общите просрочени задължения възлизат на 76,4 млрд. евро.

В периода 2010-2012 г. просрочените дългове са нараснали с 23,5 млрд. евро или със 7,8 млрд. евро на годишна база, а между 2013 г. и 2014 г. те са се увеличили с 23,5 млрд. евро или с 11,7 млрд. евро на година.

За шестте години на рецесия и рестрикции дълговете на гърците към данъчните са скочили от 29,3 млрд. евро (в края на 2009 г.) на 76,4 млрд. евро в началото на април 2015 г., като се отбелязали ръст от 47 млрд. евро.

Тенденцията към нарастване на тези задължения към държавата с един милиард евро на годишна база, която се очерта през 2013 г., и е продължила и през 2014 г. изглежда се е запазила и пред първите месеци на 2015 г., пише гръцкото електронно издание.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се

съгласи с някои от условията на кредиторите

в блог, публикуван в деня, в който финансовите министри от еврозоната се срещат в Рига за оценка на напредъка в пакета реформи, информира агенция Ройтерс.

„Настоящите противоречия с нашите партньори не са непреодолими“, написа Варуфакис в блога. „Правителството ни има силното желание да реформира пенсионната система (например, чрез ограничаване на ранното пенсиониране), да продължи с частичната приватизация на държавни активи, да създаде напълно независима данъчна комисия“, казва той.

„Данъчната система в Гърция трябва да бъде подобрена, а приходните органи трябва да бъдат освободени от политическо и корпоративно влияние“, продължава министърът. „Пенсионната система е болна. Пазарът на труда е опропастен от кризата и е дълбоко сегментиран. Държавната администрация спешно се нуждае от модернизация, а държавните средства трябва да се използват по-ефективно“, казва още Варуфакис.

Европейската комисия обаче отхвърли вероятността да бъде постигнато споразумение за Гърция на днешното заседание на Еврогрупата в Рига.

Страните от еврозоната и Международния валутен фонд казват, че не могат да продължат да наливат милиарди евро от спасителните фондове в страна, която отказва да се модернизира. За да получи Гърция още заеми, кредиторите искат от нея реформи, които да направят държавната администрация и бизнес правилата по-ефективни: премахване на множеството данъчни облекчения, отхвърляне на пречките за масови съкращения за борещия се за оцеляването си бизнес, рестартиране на голяма програма за приватизации и реформиране на пенсионната система.