Решението на ДКЕВР за ЕРП-тата ще бъде отложено
Председателят на ДКЕВР Боян Боев   
Източник: БГНЕС
10

П реди два дни Националната електрическа компания (НЕК) е представила нови доказателства и обстоятелства за изясняване на ситуацията с неплатените суми от страна на трите електроразпределителни дружества.

Това съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев при откриването на заседанието за разглеждане на процедурите за отнемане на лицензиите на "ЧЕЗ Еектро България", "ЕВН България Електроснабдяване" и "Енерго-Про Продажби".

По думите му новите документи налагат свикване на още едно открито заседание след днешното.

Считаме, че е нужно още време на дружествата да се запознаят с новите доказателства и, ако трябва, да предоставят насрещни доказателства, каза Боев. Tой помоли да бъде раздаден диск с информацията от НЕК на представителите на трите електроразпределителни дружества.

Предвид новите факти ще проведем още едно открито заседание на 28 април 2014 г., за да обсъдим допълнителните обстоятелства, каза Боев.

На откритото заседание в ДКЕВР днес присъстват посланиците на Австрия, Чехия и Испания, както и търговски аташета от различни посолства.

Представителите на трите дружества заявиха, че няма законово основание за отнемане на лицензиите им и поискаха от ДКЕВР процедурите да бъдат прекратени

Представителите на трите дружества ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН заявиха, че спазват законодателството на страната.

Не приемаме да бъдем упреквани за ситуацията в електроенергийния пазар на България, за недостига на средства в НЕК или пък за евентуално бъдещо увеличаване на цените на електроенергията заради този дефицит, заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "ЕВН България".

Той посочи, че дефицитът е в резултат на дългосрочната държавна политика за насърчаване на зелената енергия и в липсата на адекватни мерки от страна на ДКЕВР да предложи законов механизъм за компенсиране на разходите за тази енергия. За периода от 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г. дефицитът за ЕВН е в размер на 248,6 млн. лв. , каза Золфелнер.

Позицията на ДКЕВР да се дистанцира от проблема и да стовари цялата тежест върху крайните електроснабдителни дружества е непродуктивна,

добави той. Сегашната криза може да бъде преодоляна единствено, ако ДКЕВР създаде справедлив механизъм, както препоръча и Световната банка в своя доклад от май 2013 г. , добави Золфелнер.

Той предупреди, че откритата процедура може да предизвика непредвидими последици с оглед на неясната законова рамка.

Юристът от ЕВН Илина Стефанова отбеляза, че отнемането на лицензията е най-сериозният акт, който може държавата да предприеме и че в закона са разписани подробно случаите, когато това е допустимо. По думите й

в никоя от цитираните норми на закона при започване на процедура за отнемане на лицензията не се посочва какво е конкретното нарушение на дружеството.

Юристът посочи още, че не може за едно и също нарушение да се прилага и наказателна санкция от 1 млн. лв. и в същото време да се започва процедура по отнемане на лицензията.

Кремена Стоянова, директор на "ЧЕЗ Електро България", заяви, че липсват основания за отнемане на лицензията, защото дружеството спазва законодателството на страната. Решението за откриване на процедура бе взето въз основа на издаден акт за установяване на административно нарушение, което се обжалва пред Софийския районен съд и съответно все още не е влязло в сила, посочи Стоянова.

Между "ЧЕЗ Електро" и НЕК съществуват търговски отношения, които са взаимосвързани, добави тя и цитира сумите, които пък НЕК дължи на "ЧЕЗ Електро". За януари 2014 г .те са 14 114 908 лв. по фактура за изкупена енергия от ВЕИ, отделно 24 561 164 лв. са дължими за закупена енергия от ВЕИ за периода 5 юли 2013 г. - 31 юли 2013 г. като тази сума е потвърдена и в данъчен документ при извършена ревизия на НАП, каза Стоянова.

Още 36 463 221 лв. пък подлежат на връщане от НЕК въз основа на отпадане на спорната методика, добави тя. Насрещните вземания от страна на НЕК са в размер на 75 386 816 лв.

Дружеството е извършило плащане по фактура към НЕК в размер на 35 337 758 лв., но въпреки това НЕК твърди пълна липса на плащане,

и това е в основата на издаване на акта за административно нарушение и на започване на процедурата по отнемане на лицензията, аргументира се още Стоянова. Тя съобщи, че ЧЕЗ е предложила на НЕК договорът за спогодба, който предвижда намиране на диалогично и компромисно решение, но все още не е постигнато съгласие по текстовете на спогодбата.

Стефан Абаджиев, управител на "Енерго-Про Варна", заяви че снабдителното дружество спазва закона и се ръководи от обществения интерес. Ако не бяхме извършили прихващане на суми към НЕК в края на декември 2013 г., в началото на януари нашето дружество рискуваше да изпадне в тежка финансова ситуация, с което да застрашим доставката на енергия, каза Абаджиев.

Екатерина Истаткова, изпълнителен директор на НЕК, заяви, че предмет на жалбата на НЕК, изпратена на ДКЕВР, е заради задържане на дължими суми от страна на трите ЕРП.

Претенциите на дружествата са неоснователни, тъй като компенсирането на вземания за изкупената зелена енергия е уредено в специални текстове на Закона за енергетиката. Истаткова посочи още, че дружеството ЕВН е извършвало прихващания на суми и в период, в който още методиката от юли 2012 г. не е била отменена.

ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв., припомня БГНЕС. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на регулатора.

От ДКЕВР вече обявиха, че по тяхно мнение прихващанията са незаконни, както и че с тях се блокира дейността на НЕК и се застрашава сигурността на доставките.

В същото време дружествата имат вземания от НЕК за зелена енергия.

Пред енергийната комисия в парламента дружествата заявиха, че са изправени пред огромни финансови трудности заради недовзетите от НЕК пари. От ЧЕЗ дори обявиха, че ако не са задържали от парите в собствената си хазна, е било възможно да изпаднат в несъстоятелност.

Преди няколко дни от Европейската комисия изпратиха писмо, в което се изразява загриженост от случващото се. Според Брюксел спорът между електроразпределителните дружества и НЕК трябва да се уреди в търговски съд, а не от държавния енергиен регулатор.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 5 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 18 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"