71

П ървата пратка автомобили "Грейт Уол" за европейския пазар бе изпратена към Италия. "Грейт Уол" са китайски автомобили, които се сглобяват у нас в завода на "Литекс моторс" край село Баховица, община Ловеч. 

"Това е първата партида от 75 автомобила за италианския пазар, като за там са произведени общо 150. България отново е на картата на автомобилостроенето. Горд съм, че отново българи произвеждат нещо за Европа", заяви изпълнителният директор на "Литекс моторс" Илия Терзиев.

По план през 2014 г. трябва да се произведат 460 автомобила за Италия. 

Има подготвени меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия. 

"От една година работим с Македония. Надявам се до края на 2014 г. да имаме подписан договор и с Турция. До момента в завода са произведени 2170 автомобила", каза още Терзиев. 

На церемонията присъства министърът на икономиката Драгомир Стойнев. 

Той отбеляза, че е хубаво, когато вижда толкова млади хора, които са наети на работа и са предпочели да останат в България. 

"България тръгна по пътя на икономическия растеж. Догодина очакваме икономически растеж, който се потвърждава от всички международни институции. 

Ние сме обещали реиндустриализация на България. Виждате, че една по една фабрики и инвестиции започват да се случват. 

Надявам се с проекта "Южен поток", който ще минава от тук, да се създадат и допълнителни работни места. Правителството има план и за вдигане на крака и на "Химко" - Враца", заяви още министърът. 

Преди да си тръгне Драгомир Стойнев изпробва най-новия модел "Грейт уол Н6". Производството му е започнало преди две седмици. 

Първите пет автомобила вече са продадени, похвали се Терзиев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@