Още по темата

За това родните производители да продават при по-леки условия продукцията си в големите търговски вериги гласува на първо четене парламентът.

Управляващи и опозиция показаха впечатляващ консенсус и заедно одобриха внесените от БСП промени в Закона за защита на конкуренцията, известен като "закон за търговските вериги". 

За измененията гласуваха 95 народни представители, двама бяха против, а 41 се въздържаха.

Гласуването мина без нито едно изказване на народен представител в пленарната зала с аргументи за или против тях.

Законопроектът на БСП получи подкрепата на ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". 19 депутати от ГЕРБ също гласуваха за него, както и трима от Реформаторския блок, а останалите

депутатите на управляващата коалиция основно се въздържаха

Новите текстове забраняват на големите търговци да налагат допълнителни такси на българските производители (като например такса "стелаж" или реклама върху количките на хипермаркета и др.), както и да ги ограничават да търгуват с техните конкуренти на пазара.

Въвежда се и изискване компаниите с оборот над 50 млн. лева от предходната година да изготвят нови типови договори за своите доставчици, когато това е необходимо за привеждането им в съответствие с правилата на конкуренцията.

При неспазване на задълженията, въведени със закона, е предвидена имуществена санкция в размер до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година.

От БСП предлагат в закона да се въведе и понятието "значителна пазарна сила"

за предприятие, което с оглед своя пазарен дял може да попречи на конкуренцията на съответния пазар, тъй като неговите доставчици или купувачи са зависими от него. Предвижда се критериите за определяне и оценка на пазарното положение на тези предприятия да се определят със съответна методика.

В края на миналата година стана ясно и че търговците ще бъдат глобявани с 1000 лева, ако не са обновили етикетите съгласно новите европейски изисквания,

При представянето на законопроекта Корнелия Нинова от БСП призова депутатите да подкрепят българските фирми, работниците и бюджета. По думите й целта на законопроекта е да се изравнят условията между търговските вериги и производителите и да се противодейства на нелоялни практики, водещи до изкривяване на пазарната среда.

ГЕРБ ще предложи глобата при неспазване

условията на конкуренцията да е върху годишния оборот на конкретната стока, а не върху целия им оборот, който е многомилионен.

Законът за търговските вериги се нуждае от съществена редакция между първо и второ четене, защото приетите текстове са в голямата си степен тези, които президентът върна миналата година, заяви пред журналисти председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Той уточни, че дали глобата ще остане 10 на сто или по-малко ще се дискутира между двете четения. Според него тя представлява огромен риск за българските предприятия.

По думите му най-вероятно търговските предприятия ще предпочетат да не продават български стоки, което ще ощети българските малки и средни фирми.

От мотивите на ветото на президента се предупреждаваше също, че с някои от тези текстове

има риск цените на стоките да се увеличат

и да се нанесе вреда на българските потребители, каза още Делян Добрев.

Според търговците текстовете дават на Комисията за защита на конкуренцията огромни лостове за намеса в търговския сектор, което ще навреди както на бизнеса, така и на потребителите.

Законопроектът бе внесен от председателя на БСП Михаил Миков и група народни представители от ПГ на "БСП лява България".

Законът за търговските вериги бе приет на две четения от предишното Народно събрание, след което бе върнат за ново разглеждане с вето на президента Росен Плевнелиев.

Управляващото тогава мнозинство не успя да го събори и законът се върна за ново разглеждане и редакция в парламентарните комисии. Народното събрание обаче бе разпуснато предсрочно и законът така и не бе приет.

Депутатите приеха и удължаване на срока за предложения между първо и второ четене. Депутатите ще имат три седмици преди законът за веригите да влезе в комисията по икономическа политика за приемане на второ четене.