1

Й орданската кралица Рания създаде своя страница в YouTube. Така тя смята да въвлече младите хора в междукултурен диалог за разчупване на стереотипите, с който са свикнали в мюсюлманския и арабския свят.

Рания (QueenRania.jo) иска младежите по света да получат впечатления за нейния регион, да опознаят местата, лицата, ритуалите и културата на тази част от света, която тя нарича свой дом.

Във видеообръщението, качено на най-популярния сайт за видео обмен, йорданската кралица обещава да работи за преодоляване на предразсъдъците. Целта й е хората да опознаят арабския свят, познат до момента като цензуриран, кодиран и филтриран, в напълно нова светлина.

Аудиторията ще има възможност да даде мнението си за Близкия изток и за стереотипните представи, които има за арабите и мюсюлманите.

YouTube е много популярен сред йорданските младежи, които представляват над половината от близо 6-милионното население на страната. В Йордания също така, за разлика от други страни в региона като Саудитска Арабия, Иран и Сирия, има лесен достъп до интернет.

Във видеозаписа на кралицата изказва тревогата си, че въпреки лесния контакт между хората в ерата на дигиталните технологии, те все още са твърде разделени.

Ние не можем да оценим целия изпълнен с чудеса свят заради стереотипите, с които живеем и общуваме, допълва още тя.

Нейно величество, която е от палестински произход, прави всичко възможно да спаси Йордания от бедност. Рания е ревностен поддръжник на образованието, финансирането с микро кредити и предлагането на стимули за младите. Тя защитава правата на жените и подкрепя каузата за предпазване на майките и децата от домашно насилие.

Заедно със съпруга си, йорданският крал Абдула, тя започна кампания за приемане на по-строги закони и наказания за т.нар. "престъпления на честта".

Сайтът на кралица Рания се появи в YouTube точно когато мюсюлманите по света са обидени от антиислямския филм на холандския крайно десен политик Герт Вилдерс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@