0

Н ад два тона радиоактивни материали, които са складирани в стар институт в Сърбия, са лесна цел за терористи, които искат да построят "мръсна бомба", алармира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Според ядрени инспектори слабо охраняваният склад на обогатен уран, в които е бил превърнат затворен преди 22 години реактор, е най-опасният неизползваем ядрен обект в света.

Остарелият склад се намира в Института за ядрени науки "Винча" (Vin.bg.ac.yu), на 15-ина км от Белград. Оградата му е от ръждива тел, а охраната му била слаба.

Обектът "Винча" комбинира заплахите от разпространение на ядрено оръжие и екологична катастрофа, обяснява Майкъл Дърст, програмен мениджър в МААЕ.

По думите в склада има най-малко 2,5 т уран, около 30% от който изтича.

Съществуват други обекти в България, Румъния и Унгария, както и на други места по света, но количеството ядрен материал, достъпността и изтичането правят Винча най-опасният и това изисква незабавни действия, заявява Дърст.

МААЕ възнамерява да призове международните донори да отпуснат средства за закриване на хранилището, а най-опасните материали да бъдат преместени в Русия.

Персоналът на "Винча" е високо професионален и сътрудничи активно, каза още Дърст, но изтъкна, че бюджетът на института, както и на цялата страна, е много ограничен.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@