0
Сд дадоха български хайку-клуб. Учредителите са писателите Димитър Стефанов, Георги Константинов, който е и председател на Българския ПЕН-клуб, носителят на наградата за белетристика на Съюза на българските писатели Станко Нацев, Гинка Билярска, Райна Сотирова, Цветан Изворски и др. Новооснованият клуб ще популяризира хайку-поезията в България и нашата хайку-поезия в чужбина, ще урежда творчески срещи и сдружения с чужди поети.
В клуба могат да членуват всички, които са издали книги с хайку или са публикували такава поезия в литературния и всекидневния печат. Утре вечер в Столичната библиотека в зала "Надежда" ще се състои официалното откриване на Българския хайку-клуб. На събитието ще присъства и президентът на Световната хайку-асоциация Джим Кейшън, който е поет и издател.
Хайку е японска поезия от 15 век. Тристишията са съставени от 5-7-5 срички. В самата Япония 20 млн. души пишат хайку, в САЩ - 1 млн. души, в Югославия - 1 000. Засега пишещите хайку-поезия у нас са не повече от 50 човека. В света се издават 1 200 списания за хайку на японски и английски. Вероятно в програмата си новосъздаденият клуб ще включи първоначално издаването на бюлетин, а по-късно и списание за хайку-поезия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@