0

С ръбски правителствени и съдебни източници съобщиха, че Радован Караджич, президентът на босненските сърби от времето на войните в бивша Югославия, е арестуван.

Източници, близки до сръбското правителство, заявиха, че той е бил задържан в Белград. Бил е под наблюдение от няколко седмици след получаването на информация от чуждестранни разузнавателни служби.

Съдия-следователят Милан Дилпарич потвърди, че вече е разпитал Караджич. На въпрос дали е донесъл решение за изпълнение на предпоставките за предаването му на трибунала в Хага, Дилпарич отговори лаконично: "Всичко е завършено."

Разпитът на някогашния политически лидер на босненските сърби в сградата на специалния съд започна малко преди 1 ч. тази сутрин и продължи около час и половина.

Според адвоката на Караджич Светозар Вуячич обаче

клиентът му е бил арестуван в Белград в петък,

18 юли, докато пътувал в автобус по линията за столичния квартал Батайница.

Бившият политически лидер на босненските сърби се е придвижвал от Батайница за новата част на Белград, обясни неговият защитник. Той обърна внимание, че при ареста са били покрити очите на неговия клиент, за да не разбере той кой го задържа.

Караджич казал на Вуячич, че не знае кой го е арестувал, както и че след задържането му е бил настанен в "някаква стая с непознато местоположение".

Според адвоката е незаконно това, че неговият клиент е доведен пред съдия-следователя едва в понеделник. Караджич ще се защитава с мълчание, "тъй като целият процес е фарс", подчерта Вуячич.

Адвокатът е убеден, че неговият клиент ще остане в сръбския специален съд за военните престъпления, докато не бъде предаден на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщи, че негови служители не са участвали в установяването и арестуването.

В началото на тази година Караджич се укривал в Черна гора, твърди електронното издание Pres, като се позовава на източници от сръбската полиция.

През последните 12 месеца с помощта на влиятелни приятели той е пребивавал освен в Черна Гора, още и в Република Сръбска и България, пише изданието, според което Караджич е летувал с фалшив паспорт в тези държави.

При задържането си бившият босненски сръбски лидер имал чанта с дрехи за море, фалшиви документи, напълно променен външен вид, дълга боядисана коса и брада. При задържането си Караджич казал на полицаите, че отива на почивка в хърватски курорт.

Радован Караджич бе един от най-издирваните хора на планетата

Арестуването му и изправянето пред Международния съд за бивша Югославия е едно от главните условия за напредъка на Сърбия към членство в ЕС.

Бившият президент на босненските сърби има две обвинения в геноцид: за 43-месечната обсада на Сараево, отнела живота на 12 хил. души, и за организирането на масовото убийство на 8 хил. мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, най-варварския акт в Европа след Втората световна война.

След залавянето на Караджич, на свобода остават още двама издирвани от Международния съд за бивша Югославия бегълци - бившият военен командир на босненските сърби ген. Ратко Младич и лидерът на Република Сръбска Краина в Хърватия Горан Хаджич.

От създаването си през 1993 г. съдът подведе под отговорност 161 души.

Ако бъде признат за виновен по общо двадесетте обвинения, отправени срещу него, Караджич, смятан за герой от босненските сърби и за чудовище от босненските мюсюлмани,

може да бъде осъден на доживотен затвор

Според обвинителния акт, цитиран от агенция Франс прес, той, заедно с военния лидер на босненските сърби Ратко Младич, са едни от главните автори на плана за етническо прочистване на някои райони на Босна и Херцеговина с цел създаването на Велика Сърбия.

За да постигнат тази цел, бившите босненски сръбски лидери, сред които и Караджич, са приложили план, включващ терор, насилствено експулсиране и унищожаване на хора, се казва в документа.

Караджич се обвинява конкретно за три от най-трагичните епизоди на войната в Босна - геноцида в Сребреница, обсадата на Сараево и задържането на хиляди цивилни в лагери в района на Приедор, в Северозападна Босна.

В обвинителния акт се казва, че след като е бил избран за президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина през 1992 г., пост, който той е заемал до юли 1996 г., е планирал и разпоредил да бъдат извършвани гонения срещу мюсюлманското население на анклава Сребреница.

Над 8 хил. мюсюлмани - мъже и момчета, бяха екзекутирани от босненските сръбски сили, завзели на 11 юли 1995 г. анклава, който официално бе под защитата на ООН.

Като върховен командващ на босненските сръбски сили Караджич ще трябва да отговаря и за обсадата на Сараево. Бивш жител на босненската столица, където е работил като психиатър, Караджич е обвинен, че е планирал и разрешил обстрел на цивилни при продължилата 43 месеца обсада на Сараево, при която загинаха над 10 хил. души.

Караджич е обвинен също за задържането на хиляди цивилни босненски хървати и мюсюлмани в лагери при ужасни и нечовешки условия, по точно в района на Приедор.

През лятото на 1992 г. кадри на задържани измършавели мъже в тези лагери, разпространени от телевизиите по цял свят, шокираха обществеността.

Караджич е обвинен и за

взимането за заложници на над 200 "сини каски" на ООН

между 26 май и 2 юни 1995 г. в няколко района на Босна.

Караджич, психиатър по професия, е роден на 19 юни 1945 година в Петница, бедно село в Черна гора, на 100 километра северно от Подгорица. През 1964 г. той се установява в Сараево, където следва и завършва медицина.

Син на "четник" (член на сръбската съпротива по време на Втората световна война), Караджич посвещава живота си на мечтата си за Велика Сърбия, въпреки репутацията си на бонвиван и човек на живота.

През юли 1990 г. Караджич основава Демократичната партия на Сърбия. Преди това той е бил в затвора за измама, но винаги е твърдял, че тази присъда е била заради антикомунистическата му дейност.

От март 1991 г. той издига идеята за Босна и Херцеговина, която трябва да бъде конфедерация от три държави - сръбска, мюсюлманска и хърватска. През януари 1992 г. Караджич става президент на Република Сръбска, която обяви едностранно независимост.

Сърбите може да живеят без хляб, но не и без държава,

заявява той тогава.

Лансиран на политическата сцена от тогавашния сръбски президент Слободан Милошевич, Караджич влиза за първи път в конфликт със своя ментор през май 1993 г., когато той приема мирния план Ванс-Оуен, отхвърлен от босненския сръбски парламент няколко дни по-късно.

Конфликтът между двамата се задълбочава през 1994 г., когато

Милошевич налага санкции срещу босненските сърби,

след като отхвърлят план на Контактната група за бивша Югославия.

След като е обвинен от международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия през 1995 г., Караджич става източник на притеснение дори за антуража си. На 19 юли 1996 г. той е принуден под натиска на международната общност да се оттегли от поста си президент на Република Сръбска.

Забранено му е да упражнява политическа дейност, но продължава да играе "в сянка" , докато неговите политически противници побеждават на парламентарните избори през 1997 г.

Тогава той заявява, че е готов да бъде съден от сръбското правосъдие под наблюдението на международния трибунал, но

малко след това изчезва от дома си в Пале

Оттогава периодично се появяваха съобщения, че се укрива ту в Сърбия, ту в Република Сръбска в Босна и Херцеговина, или в черногорски манастир.

Сараево цяла нощ празнува

арестуването на Караджич.

Хората излязоха по улиците на града. Aвтомобилите кръстосват улиците с надути клаксони, докато държавното радио на Босна и Херцеговина пуска части от речи на Караджич от времето на войната през 1992-1995 г., когато той предвождаше превъзхождащите сили на босненските сърби срещу местните мюсюлмани и хървати, подкрепян от Белград.

Караджич изчезна през 1997 г., след като загуби властта си в Босна и Херцеговина. Чуждестранни креспонденти в Белград бяха убедени, че се крие в Пале.

Около 1.30 ч. след полунощ местно време (2.30 ч. българско време) белградската полиция се намеси и разпръсна група от 15 младежи на Площада на Републиката, които

демонстрираха в подкрепа на Радован Караджич

Органите на реда задържаха трима младежи.

Събралите се на площада заявиха, че са дошли, за да изразят своя протест срещу арестуването на Караджич. Те бяха облечени с фланелки с лика на бившия политически лидер на босненските сърби и носиха лозунги с надпис "Не арестувайте Караджич".

Пред специалния съд за военните престъпления, където се провеждаше разпитът, бяха съсредоточени още две части на жандармерията, предаде агенция ТАНЮГ.

Около 1 ч. след полунощ представителите на органите на реда образуваха кордон между сградата на специалния съд и шейсетина демонстранти, които скандираха "Радован Караджич".

Събралите се граждани носеха фланелки с надпис "Образ", по името на сръбската ултранационалистическа организация, сръбски знамена, а така също и транспарант с надпис "Радован - сръбски юнак".

Съпругата на Радован Караджич Лиляна Желен-Караджич бе лаконична пред журналистите, наобиколили къщата на сестра и в Пале, крепостта на Караджич по време на войната:

"Мога да кажа само, че сме в шок и не можем да повярваме"

Лука Караджич изключи тази вечер възможността неговият брат Радован да се е предал. Според него информацията за ареста го е окуражила, тъй като и той, и семейството на брат му вече дълго време не са знаели нищо за него.

Ние сме доволни, че след толкова години разбрахме все пак, че той е жив, каза Лука Караджич в коментар на информациите в някои черногорски медии, които неотдавна обявиха, че Радован Караджич е болен.

Братът на бившия политически лидер на босненските сърби допълни, че смята, че преди всичко става въпрос за предателство отколкото за предаване или болест.

Предаването не е в негов стил, аргументира се Лука Караджич.

"Това е някакво удовлетворение за семействата на жертвите. Справедливостта не може да бъде пълна без арестуването на Караджич и Младич.

Факт е обаче, че Милошевич е мъртъв, Караджич - арестуван, а техният проект за етническо прочистване все още е жив в Босна и Херцеговина. Арестът ще има положителен ефект върху Босна.

Имаме нужда от това пречистване, имаме нужда хората да знаят, че има справедливост", заяви босненският мюсюлмански лидер Харис Силайджич.

"Караджич е сръбски герой. Ще има силна реакция",

коментира обаче Александър Вучич от Сръбската радикална партия, който е на съвсем друго мнение.

Младен Бошич - председателят на Сръбската демократическа партия на Босна и Херцеговина, чийто основател и бивш лидер е Караджич, заяви, че е шокиран от ареста му, и изрази съмнение, че някогашният лидер на босненските сърби ще получи справедлив процес.

Ние сме шокирани и изненадани, и смятаме, че ще последва голям натиск върху Република Сръбска, за което вече говорят и първите изявления на онези, които се обявяват за нейното премахване, заяви Бошич пред ТАНЮГ.

По думите му Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия не е място, където се раздава справедливост, а политическа институция.

Ето защо не считаме, че в трибунала в Хага ще има честен съд за Караджич, посочи Бошич.

"Приветстваме арестуването на Радован Караджич. Важно е

той да се изправи пред правосъдието, така че да бъде изтрито петното от босненските сърби,

които бяха заложници на неговата отговорност", каза Райко Вашич, говорител на партията на босненския сръбски премиер Милорад Додик.

Според политическия анализатор Джордже Вукадинович арестуването на Караджич безспорно ще бъде голяма точка и успех за правителството на демократите и социалистите във външнополитически план, но сред местната общественост "точките ще бъдат много по-малко".

Очевидно правителствената коалиция е преценила, че е по-добре този арест да бъде осъществен в началото на мандата на новото правителство, разчитайки, че с времето това ще бъде забравено до някои следващи избори, заяви Вукадинович.

Според него арестът ще нажежи допълнително и без това нажежената политическа обстановка в Сърбия. По думите му, сега става ясен мотивът за на пръв поглед необяснимото решение на председателя на парламента Славица Джукич-Деянович да отложи заседанието му с две седмици, за да се охладят страстите, а на опозицията да се отнеме важната парламентарна трибуна през този период.

Главният прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия Серж Брамерц

приветства ареста и заяви: "От името на прокурорската служба бих искал да поздравя сръбските власти, особено Националния съвет за сигурност, сръбския Екип за действие по преследването на бегълците и службата на военните прокурори за реализирането на този крайъгълен камък в сътрудничеството с Международния трибунал за бивша Югославия.

Това е много важен ден за жертвите, които чакаха ареста повече от десетилетие.

Това е важен ден и за международното правосъдие, защото ясно показва, че никой не е над закона и че рано или късно бегълците ще бъдат предадени на правосъдието.

Датата на прехвърлянето му в затвора на трибунала ще бъде определена според обстоятелствата".

Брамерц трябваше да пристигне днес на посещение в Сърбия, но е отложил визитата си след снощния арест.

Ричард Холбрук, бившият американски заместник-държавен секретар

за Европа, който бе посредник за Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., сложило край на войната в Босна и Херцеговина, заяви:

"Това е голяма новина. Той е най-издирваният мъж в Европа,

Осама бин Ладен от Европа

Бяга вече 13 години.

Той е основният интелектуален архитект на етническото прочистване. Според мен е по-лош от Милошевич. Той стана нещо като Робин Худ за босненските сърби и залавянето му е историческо събитие.

Това е огромна стъпка напред за желанието на Сърбия да върви в западна посока. Разбира се, ген. Младич все още е на свобода, но Караджич е по-важният от двамата. Този човек е истинският архитект на масовите убийства".

"Показателно е, че

новото сръбско правителство показа своя ангажимент към Европа

толкова бързо и решително. Надявам се, че Трибуналът на ООН в Хага в кратки срокове ще може да открие процеса, който трябваше да се състои още преди 10 години", коментира шведският външен министър Карл Билд, който изигра посредническа роля на Балканите.

"От името на ЕК приветствам новината за арестуването на Радован Караджич. Това е много положително развитие, което ще допринесе за правораздаването и продължаващото помиряване в Западните Балкани.

То доказва непоколебимостта на новото сръбско правителство да постигне пълно сътрудничество с Международния трибунал за бивша Югославия. То е много важно и за стремежа на Сърбия към Европа", заяви председателят на ЕК Жозе Барозу.

"Това е прекрасна новина. Мястото, което заслужава Радован Караджич, е пред трибунала в Хага, с честен процес и отговорност за престъпленията, в които е обвинен. Новото сръбско правителство демонстрира ангажимента си за сътрудничество с международните организации", каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Европейският комисар по разширяването Оли Рен определи ареста на Караджич като паметно събитие за сътрудничеството на Сърбия с международния съд за престъпленията в бивша Югославия.

Той доказва решимостта на новото правителство да постигне пълно сътрудничество с трибунала, отбеляза той.

Оли Рен подчерта, че арестът на Караджич е от

много важно значение и за амбициите на Сърбия за членство в ЕС

Ще обсъдим следващите стъпки от процеса с министрите на външните работи от съюза днес в Брюксел и със сръбския им колега, допълни той.

Френското ротационно председателство на ЕС заяви, че арестът на Караджич илюстрира ангажимента на новото правителство в Белград да допринесе за мира и стабилността на Балканите. Той е и важна стъпка по пътя на сближаването на Сърбия с Европейския съюз, подчерта и председателството в изявление.

НАТО приветства ареста на Караджич като дългоочаквана добра новина. Това бе нещо, което очаквахме от Сърбия и което трябва да бъде видяно в положителна светлина, заяви говорител на алианса.

САЩ приветстваха ареста на обвиняемия от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия бивш политически лидер на босненските сърби.

Поздравяваме правителството на Сърбия и благодарим на хората, осъществили тази операция, за мъжеството и професионализма, заяви говорителката на Белия дом Дейна Перино.

Тя определи операцията по задържането на Караджич като важно доказателство за ангажимента на сръбското правителство да изпълнява своите задължения и да сътрудничи на трибунала в Хага.

От ООН съобщиха: "Генералният секретар похвали сръбските власти за решителната им стъпка в посока на прекратяване на безнаказаността за обвинените в сериозни нарушения на международното хуманитарно право по време на конфликта в бивша Югославия. Това е исторически момент за жертвите, които чакаха 13 години Караджич да бъде изправен на подсъдимата скамейка".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 22 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 35 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 49 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 53 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата