336
В 5.30 ч. тази сутрин във ВМА почина професор Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница кучета, съобщиха от болницата.

88-годишният мъж е починал от многоорганна недостатъчност.

Той е имал е сериозни проблеми със сърцето през цялото време, въпреки че раните от ухапванията са зараствали.

Напаст или жертва са бездомните кучета - питаме ви за вашата позиция във "Фейсбук".

Възрастният мъж беше приет на 28 март в изключително тежко състояние.

Той беше в безсъзнание и на изкуствена вентилация, с множество разкъсно-контузни рани и фрактури по главата, лицето, ръцете и краката.

По време на инцидента той бе претърпял голяма кръвозагуба, а в резултат на тежкия шок получи и тежка сърдечна криза.

Професорът бе нападнат от глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина", докато се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж.

Макар у нас да е малко познат, роденият в Перник проф. Ботьо Тачков е един от известните българи в Америка, където имигрира още през 60-те години.

Завършил икономика в СУ, в САЩ той става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат, а после започва кариера на Уолстрийт.

Следват работа в Държавния департамент на САЩ, в Световната банка, в ООН, както и преподавателска дейност в американски и германски университети.

Проф. Тачков има няколко книги и е владеел редица езици.

Случаят предизвика остри и противоречиви реакции и оживени дебати в обществото. Кучетата от глутницата бяха изловени, за да бъдат евтаназирани.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща да бъдат взети мерки за промяна на сега действащия Закон за защита на животните, който е в сила от 2008 г., като не изключи евтаназията да залегне в него.

Софийският кмет Йорданка Фандъкова пък поиска да отпадне възможността да се гледат кучета "под надзор". Тя отказа да даде пари за построяването на "луксозни" приюти, обаче, поради огромната цена на едно такова съоръжение. Тя подчерта и важността на чипирането и проверките на собствениците, за да няма изхвърлени на улицата животни.

Междувременно организации за защита на животните обвиниха властите, че не си вършат съвестно и правилно работата и превръщат кучетата в изкупителна жертва, докато виновните са те.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@