0

П иесата "Слуга на двама господари" се завръща на сцената на Народния театър след повече от 100 години. Режисьор е Димитър Бозаков, който се радва на голям успех в Израел.

"Чакам тази постановка вече 15 години. Захващайки се с моя любим жанр - комедията, аз приех предизвикателството да се върна в родината си, да покажа нещо ново, но и да съхраня себе си, да вървя по своя път, да покажа и веселата, и драматичната гледна точка на един "човек на света".

За мен е важно да разсмея публиката по сериозен начин, комичното да се роди от сериозните неща в живота, не от количеството смях", казва Бозаков, който работи в Израел от 18 години.

Неговото послание е "Слугите и господарите са еднакво подвластни на страстта".

Той е поверил ролите на Валентин Танев, Илияна Коджабашева, Красимир Доков, Иван Юруков, Мария Сапунджиева, Петър Попйорданов, Карла Рахал, Пламен Пеев, Юлиян Рачков. Костюмите са на Никола Тороманов.

Премиерата е на 25 март.

Режисьорът представя модерен прочит на класическия текст на Карло Голдони.

В него се разказва за Флориндо, който бяга от Торино, защото е убил на дуел Федериго Распони, брат на любимата му Беатриче.

Той се озовава във Венеция, където Беатриче, облечена като мъж и под името на покойния си брат, също пристига във Венеция, за да търси своя любим. Придружава я слуга на име Труфалдино.

Флориндо среща Труфалдино, който решава да стане и негов слуга, смятайки, че както обслужва един господар, така ще съумее да обслужва и двама. И тук всичко се обърква...

Репетиции на постановката започнаха в началото на минала година, премиерата беше насрочена за 11 април 2008 г. Режисьорското място тогава беше заето от Боян Иванов.

В екипа обаче има известни рокади. Режисьорът е друг, Димитър Рачков, който трябваше да играе Труфалдино, отказа и ролята беше поверена на Юлиян Рачков.

Димитър Бозаков е завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1984 г. в класа на проф. Крикор Азарян. От 1991 г. живее и работи в Израел, където е поставил повече от 50 спектакъла за различни театри.

Сред тях са "Кафенето" от Карло Голдони, "Аз не съм Рапопорт" от Арп Гарднер (2003), "Изкуството на комедията" от Едуардо де Филипо (2003), "Евридика" (2003), "Муха в главата" от Джордж Фейдо (2001), "Хенри IV" от Пирандело (1996).

Преподава в тамошната театрална академия "Бейт Цви" и в университета "Хайфа". Режисьор е на документалния филм "Стената" (1993).

"Слуга на двама господари" е играна в Народния театър през 1906 г. и е дебютна постановка на Йозеф Шмаха като артистичен директор на театъра.

На сцената на театър "Българска армия" от 2002 г. се играе "Комедия на слугите", режисирана от Теди Москов. Спектакълът обаче е направен по мотиви от няколко пиеси, сред които и "Слуга на двама господари".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@