0

В резултат на поведението на обменния курс евро - долар в периода след замяната на държавния външен дълг от брейди облигации в глобални облигации, извършена от предишния финансов министър Милен Велчев, текущите отрицателни курсови разлики са около 300 млн. евро.

Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски в отговор на актуален въпрос в парламента, цитиран от БТА.

Орешарски отказа да анализира сделката по замяната, но каза, че "по дефиниция вярва, че финансовите министри, в това число и Милен Велчев, са водени от благоразумни мотиви при извършването на действия, част от служебните им ангажименти".

За периода от замените до края на април 2008 г. по данни на Държавното съкровище по новите глобални облигации са платени лихви в размер на 1 млрд. 630 млн. лв, посочи министърът на финансите.

По заменените брейди облигации биха се извършили плащания в размер на около 700 млн. лв., добави той.

Позитивните ефекти от замяната се свеждат до намаляване на рисковия профил на валутната и лихвена структура на валутния портфейл на страната, каза Пламен Орешарски. Той посочи, че последващите ефекти ще зависят изцяло от външните лихви по дълга и от курса на щатския долар към еврото.

-----------------------------

В. "Дневник" припомня:

През пролетта на 2002 г. правителството на Сакскобургготски премина към активно управление на външния дълг и извърши безпрецедентна по мащаб замяна. Преди да е настъпил падежът им брейди облигации на стойност 1.327 млрд. долара бяха заменени с деноминирани в евро глобални облигации за 835 млн. евро с падеж през 2013 г. и деноминирани в долари глобални облигации за 511 млн. долара с матуритет 2015 г.

Втора замяна последва през есента на същата година, когато бяха издадени още глобални облигации за 759 млн. долара с падеж през 2015 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@