0

Г рузинският президент Михаил Саакашвили съобщи в телевизионно обръщение, че на 5 януари 2008 г. ще бъдат произведени предсрочни президентски избори.

Това става след вълната от протестни демонстрации на опозицията с искане той да подаде оставка и след обявяването на извънредно положение в страната.

Първоначално този вот беше заплануван за есента на 2008 г.

Президентът заяви също, че ще бъде организиран референдум за датата на парламентарните избори, които може би ще бъдат произведени през пролетта или есента на 2008 г. "Вие искахте предсрочни избори. Добре, те ще бъдат още по-рано. В качеството си на президент аз съм гарант за демокрацията в Грузия. Обстановката се стабилизира по-бързо от предвиденото", подчерта Михаил Саакашвили.

Тина Хидашели, една от ръководителите на опозицията, веднага изрази задоволство от съобщението за предсрочни избори: "Грузинският народ никога не е губил битки, ние спечелихме. Саакашвили няма никакъв шанс да бъде преизбран. Той падна, свърши, няма никакво съмнение."

Държавният глава въведе 15-дневно извънредно положение на цялата територия на страната, съобщи през нощта в Тбилиси грузинският министър на икономическото развитие Георгий Арвеладзе, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В условията на извънредно положение са въведени ограничения върху организирането на улични акции, на стачки и върху разпространението на информации по радиото и телевизията, посочи още министърът.

Докато е в сила извънредното положение право да получава информации и да ги разпространява получи грузинската обществена телевизия, добави Арвеладзе.

Указът на президента трябва да бъде утвърден през следващите два дни от парламента, в който мнозинството от депутатите са членове на управляващата партия.

Комендантски час не се въвежда. Властите обясниха наложените мерки с "опит на определени сили да извършат държавен преврат чрез организирането на безредици и улични протести".

По-рано грузинският премиер Зураб Ногаидели съобщи по националната телевизия, че президентът Саакашвили е обявил извънредно положение в столицата Тбилиси за срок от 48 часа.

Вчера Саакашвили обвини в телевизионно обръщение руските тайни служби, че подклаждат гражданските протести в страната, съобщи Ройтерс.

Телевизионното изявление на държавния глава, съпроводено с превод, бе излъчено директно и от руски телевизионни канали.

Високопоставени служители на руските специални служби стоят зад последните събития, подчерта Саакашвили и добави, че разполага с доказателства за твърденията си.

Задействани са всички механизми на лъжата и провокациите от страна на държава с много пари и много опит, заяви грузинският президент, цитиран и от ИТАР-ТАСС.

"Ние имаме доказателства и ще ги обявим публично. Вече отзовахме посланика си в Русия, и това не е театрален жест", подчерта Саакашвили.

Според него в Москва вече е създадено "алтернативно правителство на Грузия". По-рано грузинското министерство на външните работи обяви няколко сътрудници на руското посолство в Тбилиси за "персона нон грата", съобщи президентът.

След въвеждането на извънредно положение в цяла Грузия опозицията реши да се откаже от организирането на улични протести за две седмици, предаде ИТАР-ТАСС.

Редица лидери на грузинската опозиция призоваха гражданите да се въздържат от участие в акции и митинги и да не оказват съпротива на силите за сигурност, като се мотивираха с това, че "много от тях явно превишават пълномощията си и могат да навредят на здравето на хората".

Полицията разтури вчера поредния протест пред парламента, като опозиционни представители заявиха, че някои от полицаите удряли демонстрантите с пластмасови палки.

През целия ден полицията правеше опити да разгони протестиращите с палки и сълзотворен газ. След сблъсъци с полицията вчера общо 508 души са се обърнали към болници в Тбилиси за медицинска помощ.

Опозицията твърди, че са арестувани участници в протестните акции, сред които лидерът на движението "Свобода", 45-годишният Константин Гамсахурдия, по-големият син на първия президент на Грузия Звияд Гамсахурдия.

Протестите в Тбилиси започнаха миналия четвъртък, когато бяха и най-масови. В първите демонстрации участваха около 40 хил. души.

Опозицията е недоволна най-вече от от прокараното под натиска на президента решение парламентарните избори, които би трябвало да се проведат през пролетта, да бъдат отложени с около шест месеца - за есента на идната година.

Вчера частната грузинска телевизионна компания "Имеди" съобщи, че в помещенията й са нахлули войници от специалните части на министерството на вътрешните работни, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В пряко излъчване от студиото водещият новините на "Имеди" призова правоохранителните органи да гарантират сигурността на журналистите.

Надяваме се, че властите няма да предприемат провокации и върху журналистите и служителите в телевизионната няма да бъде оказван натиск, заяви водещият на новините. Веднага след тези думи "Имеди" прекрати излъчването, посочват информационните агенции.

Телевизионната компания "Имеди" бе основана от грузинския бизнесмен Барди Патаркацишвили, за когото властите в Грузия твърдят, че е сред организаторите на протестите срещу президента Саакашвили.

Според Ройтерс Патаркацишвили миналата седмица е прехвърлил контролния пакет от акции в "Имеди" на компанията "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок за срок от една година.

Председателстващият Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос, призова за връщане на спокойствието и за възстановяване на диалога в Грузия след въвеждането на извънредно положение в страната, предаде агенция Франс прес.

В комюнике, разпространено от външното министерство в Мадрид, Моратинос изразява тревога от събитията в Грузия. Надявам се, че властите и опозицията ще направят всичко възможно, за да избегнат влошаване на ситуацията, добави той.

Правителството и опозицията в Грузия трябва да решат споровете си чрез политически диалог, заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

"През последните дни в Грузия имаше политически протести, по време на които бяха повдигнати въпроси за дейността на правителството. Ние, разбира се, напълно подкрепяме правото на гражданите на мирни протести, независимо от това къде са те, и на свободно изразяване на възгледите им", добави говорителят.

Политическите разногласия в Грузия трябва да бъдат разрешени в рамките на политическата система и по мирен начин, посочи Маккормак.

Правителството и опозицията не бива да предприемат стъпки с провокативен за другата страна характер, които може да доведат до насилие, подчерта той.

ЕС призова към сдържаност всички спорещи страни в Грузия.

"Призоваваме всички замесени страни да проявят максимална сдържаност. Надяваме се, че ситуацията ще може да се реши при пълно спазване на демократичните принципи и основните свободи", заяви говорителката на Европейската комисия за външните отношения Кристиане Хохман.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана изрази загриженост от последните събития в страната. Той заяви, че ще изпрати в Тбилиси специалния си пратеник за Южен Кавказ Петер Семнеби.

Франция призова грузинците да съхранят демократичния процес.

"Единствено грузинските политически сили могат да намерят изход от сегашното напрежение. Насърчаваме ги да започнат диалог, за да се съхрани започналия в тази страна демократичен процес", се казва в изявление на френското външно министерство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 2 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 6 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 23 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 27 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 29 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 36 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 39 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 41 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 1 час

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група