Екологичните проблеми- бичът на XXI век
Източник: netinfo
0

Все по-големи по обхват и все по-необратими, се превръщат за нас хората проблемите, които са свързани с природата. Всички, едни повече, а други по-малко, сме запознати с трудностите, които са изправени пред нас и трябва да ги преодолеем, ако искаме да защитим и опазим майката Природа. Всекидневно ставаме свидетели на екологични аномалии- разрушителни земетресения, живот отнемащи цунамита и мощно изригващи вулкани. Всички говорят, но малко са тези, които действат.

Проблеми- много, не е като да няма: замърсяване на въздуха, замърсяване на околната среда, на водата, на почвата, изостряне на сеизмичната активност, изчезване на растителни и животински видове, увеличаване площта на пустините, пресъхване на водни басейни, изсичане на гори, образуване и разширяване на озонова дупка, киселинните дъждове, парников ефект и други. Всички те са сериозни и опасни и развитието на човечеството скоро ще бъде в опасност, ако ние хората не се опитаме да защитим своя дом- планетата Земя. По-малко внимание се отделя на застрашените и изчезващи животински и растителни видове. На Земята са открити близо 1,9 милиона видове, но учените твърдят, че броят на съществуващите организми надхвърлят 11 милиона.

За съжаление огромна част от тях изчезват преди да бъдат открити, Увеличава се броят на рязко намаляващите видове, които преди години са обитавали земите ни. Зубърът, например, е едър бозайник, изхранващ се с трева. В периода до 11 век са съществували три вида зубъри. Днес сред нас живее само Беловежки зубър, който може да се срещне в зоопаркове и резервати. Най-голямата част от чифтокопитните изчезва от бракониерство в Кавказ. Друг представител от групата на чифтокопитните е белият орикс- най-малкият и рядко срещан орикс. Изключително издръжливи, подвижни и енергични- преживяват седмици без консумацията на вода. Защитени са със закон и са част от „Червен списък на застрашените видове". Част от този списък е и египетският лешояд- дневна граблива птица. Храни се с мърша и дребни животни- жаби и охлюви. Отличава се с висока интелигентност.

Други видове, за чиито живот има критична заплаха, са Сомалийско бубу, Давидов елен, Етипски козирог, Иберийски рис, Китайски речен делфин, Сибирски тигър и волемия. За повечето такива животни, попаднали в графата „критично застрашени", няма никаква изяснена информация. Дори и да искаме, да се запознаем с техните характеристики, не бихме имали възможността. Тук най-страшното според мен е реалната „възможност" нашите наследници да не подозират за съществуването на други видове- китове, делфини, лъвове, тигри, маймуни, кози, крави и други животни, които ние познаваме добре. Поради нарушенията настъпили в природата, породени най-вече от човешката дейност, са нанесени огромни щети на биологичното разнообразие.

Процентът на застрашените животни и растения е плашещо висок- 42% от бозайниците, 52% от сладководните риби, над 1 000 растителни вида. Всички животни, които живеят на свобода в дивата природа, са поставени в опасност- замърсяване на околната среда и местообитанието им, промените в климата и човешката насочено разрушителна дейност- изсичане на гори, урбанизиране на райони, бракониерство. Статистиката показва, че биологичните видове изчезват между 100 и 1 000 пъти по-бързо спрямо естествените равнища. Три от деветте подтипове тигри са напълно изчезнали.

Нелетящата птица Додо също е изчезнал вид. Главната причината е човешката дейност- унищожаване на ареалите и източниците на храна. Последният пътуващ гълъб- на име Марта- ни е казал „сбогом" през 1914 година в зоопарк. Морската крава Стелър, която по време на съществуването си се е хранила с кафяви водорасли, е изчезнал вид от преди повече от два века. Съществуването на много растителни видове е поставено на карта. Изчезването им води до затруднения в осъществяването на кръговрата на вещества и потока на енергия в природата. Всеки организъм е сложно устроена биологична система, която функционира в единство с околната среда. Тя осигурява непрекъснато протичане на взаимно свързани и зависими един от друг процеси на обмяна на енергия и вещества.

За поддържането на хранителната верига е необходимо фитозенозата да произвежда хранителни вещества от въглероден диоксид (CO2 ) , вода (Н2O) и минерални соли в процеса фотосинтеза. В природата всеки организъм изпълнява определена функция- на продуцент, на консумент или на редуцент. За запазване равновесието в екосистемата са нужни всички представители на животинския и растителния свят. Едно от най-красивите растения- пясъчната черноморска лилия- е на изчезване и може да се види само в резерват. Орхидеята е друго прекрасно цвете, на което имаме изключително рядката възможност да се радваме. Рафлезия, Титан Арум, Дяволско цвете, Зелена стомничка, Венерина мухоловка са само част от дългия списък на растителни видове, които можем да видим само на снимка.

Ние не можем да върнем вече изчезналите видове, но можем да променим бъдещето на Земята към по-добро. Ако осъзнаем, че вредата, която нанасяме върху всички живи организми, ще ни залее като цунами, то би трябвало възможно най-бързо да се опитаме да променим отношението си. Трябва да разберем, че като разумни същества, ние носим на гърба си отговорност за последиците от нашите действия. Ако животните напълно несъзнателно участват в осъществяването на природния кръговрат, то ние с ясна и чиста съвест рушим и ограбваме дома на всички Божи творения.

Когато мисля за бъдещето, се плаша не от друго, а от нанесената разруха. Страхувам се как моите действия ще се отразят на природата в световен мащаб. Аз искам да живея в добре развиващ се и естествен свят. Не желая децата ми да израснат само сред генетично модифицирани животни, чиито отличителни белези са се премесили. Все по-често се сблъскваме с жестоката реалност. За съжаление забравяме, че точно ние- разумните, силните, волевите, издръжливите- чертаем съдбата и от нас зависи какво ще се случи със Земята. На мода е темата, обвързана с екологичните проблеми на човечеството. Все повече се обсъждат и споменават трудностите, които застават на пътя ни. Но приемането на фактите, е само първата стъпка.

Нуждаем се от план за действие, около който да се обединим и насочим силите си. Ако наистина идва краят на света, то само ние имаме силата и възможностите да променим ситуацията, в която се намираме. Ако повечето хора свързват настъпването на апокалипсис с вулканични изригвания, земетресения, тайфуни или урагани, то аз си представям много по-ужасяващо и мрачно този момент. С нарастването на темповете, с които изчезват организмите на Земята, то съвсем скоро ще настъпи моментът на пълна липса на животинско и растително разнообразие.

Ето това ще е фаталният изход от сблъсъка човек-природа. Хората се нуждаят от знания и желание за постигане на хармония с природата. Ако имаме воля, сила, постоянство и желание да се борим за един по-зелен и по- красив свят, то задължително трябва да опазваме природните дадености. Благата, дадени ни от Земята, са незаменими и безценни. Постигането на хармония с околната среда е съвършенство, към което всеки един от нас трябва да се стреми.

Обичайте природата и я пазете!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 7 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа