0

Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви две решения по жалби срещу България. И по двете съдът стигна до извода, че държавата е нарушила правата на жалбоподателите.

По делото, заведено от Иво Методиев Недялков, основател на холдинга "Ийст уест интернешънъл", съдът постанови, че са нарушени чл. 5, ал. 3 и 4 (право на свобода и сигурност на личността) от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, както и чл. 6, ал. 1 - право на справедлив процес в разумен срок.

България е осъдена да плати на Недялков 3000 евро обезщетение за неимуществени вреди.

Добре познатият в у нас основател на холдинга "Ийст уест интернешънъл" беше обвинен в присвояване на няколко милиона долара на наивни, подведени от него спестители. Той избяга, укри се и беше задържан във Франция през август 1996 г.

Екстрадиран беше в България на 17 юни 1997 и веднага беше затворен в предварителен арест. На 24 февруари 1999 г. бе пуснат на свобода, а през септември 2004 г. - осъден на 8 години затвор.

В жалбата на Иво Недялков до съда в Страсбург бе изразен протеста му срещу прекалено дългия му престой в предварителния арест и продължителния съдебен процес.

Другото решение срещу България, оповестено днес, е по жалба на 46-годишния Кирил Константинов Костов. Той бил арестуван на 10 декември 1997 г. и осъден на 16 юни 1998 г. за изнасилване на 16-годишната си дъщеря.

Европейският съд отново изтъкна, както и при жалбата на Недялков, че по системата, съществувала в България до 2000 г., прокурорите и следователите са били лицата, оправомощени да налагат мярка за неотклонение "задържане под стража".

Тъй като те не са независими, това е в нарушение на чл. 5, ал. 3 от Европейската конвенция.

Що се отнася до чл. 5, ал. 4, съдът е на мнение, че има нарушение, тъй като нито българското право, нито съдебната практика са съдържали индикации какви са последиците от отхвърлянето на молбата за освобождаване, внесена от жалбоподателя.

Той не е бил наясно след колко време може отново да поиска освобождаване и в резултат на това в продължение на четири месеца мярката му за неотклонение не е била преразглеждана.

По това дело съдът присъжда на Кирил Костов 1500 евро обезщетение за нематериални вреди.

И двете решения на Съда в Страсбург не влизат в сила веднага. Всяка от страните по делото може в тримесечен срок да поиска то да бъде гледано пред голямо жури от 17 съдии.

В такъв случай комисия от петима съдии трябва да реши дали има основателни причини голямото жури да се произнесе с окончателно решение или не.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@