0

При полицейска операция, проведена съвместно с ДАНС и ГДБОП, е задържана 49-годишна жена, опитала да продаде културни ценности от архива на монсеньор Георги Елдъров и други известни личности, съобщи пресцентърът на МВР.

Жената е задържана в момент на извършване на сделка за продажбата на антична мраморна скулптура, част от римски мраморен саркофаг от ІІ век, и две книги от българския църковен архив на фондация "Абагар" на монсеньор Георги Елдъров, издадени през 19 век.

Монсеньор Георги Елдъров, който почина минлата година, в продължение на четвърт век ръководи българската редакция на Радио Ватикана. През 80-те години той основава в Рим дом "Абагар", като си поставя за цел да събере в него български ценности - книги, документи, антикварни предмети.

В архива, който завещава и който е пренесен в България, има над 30 хиляди книги, документи и вещи с историческа стойност. Сред тях са старинни издания, документи, свързани с българското Възраждане, цяла сбирка от книги на различни езици, в които се засяга българската тема, а също и българския книжен фонд на Робърт Колидж, който монсеньор Елдъров открива в Истанбул.

Полицейската акция е в рамките образувано досъдебно производство срещу 49-годишната А.П., която предлагала за продажба културни ценности без идентификация и регистрация по реда, предвиден в Закона за културното наследство.

Тя търгувала с ценности от архива на монсеньор Георги Елдъров – архивни книги и документи от създаването на Униатската църква в Истанбул през 1861 г., църковна утвар на униатската църква в Истанбул от 19 век.

Предлагала също така и ценни документи от архива на Жорж Нурижан и Христо Огнянов, свързани с македонското движение, единични редки издания и археологически културни ценности.

С разрешение на Софийския градски съд е извършено претърсване на адреси, ползвани от А.П. Конфискувани са голямо количество документи и книги от учредяването на Униатската църква, книги от библиотеката на "Робърт колидж", книги с печати "Български църковен архив – Рим", архивни документи на Христо Огнянов и Жорж Нурижан, екземпляр от романа "Под игото", печатан по случай 50-годишнината на Иван Вазов с негов автентичен подпис, стара руска библия, църковни рипиди и кръст, изработени от сребро с позлата, чаши за причастие и други ценни вещи.

На А.П. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 278 а, ал. 1 от НК. Наложена й е мярка за неотклонение "парична гаранция". Работата по случая продължава.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@