0

Те са безплатни, но не са по-долу от комерсиалните си аналози. Създадени от хора, които даряват продуктите своя труд и са готови да споделят заслугите с всички, които имат желание и способности да ги усъвършенстват. В края на краищата най-облагодетелствани от това сме ние - потребителите.

В зората на PC революцията всички бяха идеалисти. Хората свободно споделяха опит и знания, а дори идеята да вземаш пари за написания от теб софтуер се смяташе за кощунство. С Интернет в началото всички чертаеха подобно розово бъдеще.

Днес обаче нещата стоят доста по-иначе. Но романтиците, за разлика от динозаврите, все още се намират сред нас. Това са ентусиасти, които предоставят труда си безплатно и приветстват и други желаещи да допринесат за подобряването на създаваните от тях програми.

Това е основната концепция зад софтуера с отворен код. Неговите поддръжници пишат приложения, които публикуват за безплатно ползване и доработка от всеки желаещ и можещ.

Този непресекващ идеализъм е виновникът, заради който се пръкнаха десетки и стотици безобразно добри приложения. Един от най-показателните примери в това отношение е Firefox, но нещата съвсем не се изчерпват с него.

В това ревю IDG.bg събира 20-те най-добри проекта с отворен код, чието развитие следихме през годините. Тук ще намерите всичко - от универсален IM клиент до мултимедийни редактори, фоторедактори, защитен софтуер и още.

С функционално богатство и ефективност те слагат в джоба си не една или две комерсиални програми. Това идва да покаже, че общността зад Open Source не се състои от безплодни маниаци графомани, които пишат софтуер за удовлетворяване на собственото си его, а благородно даряват успешния продукт на десетки и стотици часове висококвалифициран труд, ей така, за каузата.

Графика

Gimpshop


Софтуерът с отворен код доскоро не можеше да се похвали с особени успехи, що се отнася до фоторедакторите. Това статукво бе разбито от Gimpshop - изключително мощен аналог на Photoshop, който разполага с много повече функции, отколкото някога ще използвате вие или повечето ви познати.

Независимо дали ви трябва програма за простичко ретуширане на снимка, или пък нещо доста по-засукано като работа в множество слоеве, Gimpshop разполага с подходящия инструмент. На ваше разположение са солидно количество ефекти и филтри, опция за създаване на цветови градиенти, има и още доста.

Всъщност, ако просто искате да пипнете някоя снимка от цифровия фотоапарат, Gimpshot е свръхмощно средство и използването му в известна степен би било като да целиш заек с топ.

Ако обаче се опитвате да изкарате на бял свят твореца в себе си, програмата е тъкмо за вас. Разработката е базирана на друг наш отколешен фаворит в тази категория - GIMP, но интерфейсът му е по-изчистен и наподобява Photoshop.

Свалете Gimpshop

Inkscape


Ако си търсите графичен редактор, в който да създавате графики и илюстрации като в Freehand или Illustrator, пробвайте Inkscape.

Той разполага с впечатляващ арсенал за създаване на графика от нулата, както и за редактиране на съществуващи графики или снимки. Тук ще намерите разнообразие от инструменти за рисуване, възможност за работа в слоеве и прочее благинки.

Програмата поддържа стандартния Scalable Vector Graphics (SVG) файлов формат, наред с много други. Няма проблем с импортирането на популярните .JPG, .PNG и .TIF; експортира в различни формати за векторна графика и в .PNG.

Свалете Inkscape

Мултимедия

Miro


Случвало ли ви се е да попаднете на някой екзотичен видео формат, който не поддържа любимият ви плейър? Ето ви добър повод да пробвате Miro, който просвирва всички типове видеоклипове, за които сте чували, а и доста, за които нямате представа, че изобщо съществуват.

Това, обаче, съвсем не е единственото достойнство на Miro. Една от най-приятните екстри не плейъра е вградената търсачка на видеоклипове.

През него можете да се абонирате за видео RSS емисии, подкастове и видео блогове, да сваляте и записвате клипчета от YouTube, да откриете любимите си тв предавания в Мрежата и да гледате HD видео формати. В приложението е интегриран дори торент клиент.

Свалете Miro

MediaCoder

Ако ви се налага да прекодирате аудио и видео в различни формати, да компресирате файлове с малка загуба на качеството, да извлечете аудио пистите от видео файл или ви предстои подобна задача, свързана с управление на мултимедийни файлове, MediaCoder е попадение тъкмо за вас.

Конвертирането на форматите може да бъде фино настроено от потребителя, така че да е сигурен, че получава точно желания резултат. Ако например имате клипче, което искате да качите и да просвирите на мобилен телефон или конкретен модел джобен медия плейър, прости задайте изходния файлов формат и готово.

Ако пък сте понапълнили твърдия диск с клипове и филми, които не искате или не можете да прехвърлите на оптичен носител - кодирането им в компресиран формат ще освободи ценно място, което да оползотворите по друг начин. За да улесните допълнително някои специфични процедури като прекодиране на файлове, за да можете да ги пуснете през определен плейър, за програмата са написани доста разширения (extensions), подобно на Firefox, които може да си свалите от Нета.

Свалете MediaCoder

Audacity


Много солидна програма за запис и редактиране на аудио. През интуитивния интерфейс записите се правят за нула време, но ако имате намерение да обработвате звуков файл, ще ви се наложи да отделите известно време, за да се научите адекватно да боравите с богатия функционален инструментариум на Audacity.

С нея можете да слепвате и наслагвате парчета, да си правите избирателни "изрезки" от аудио файловете, да импортирате писти от разнообразни формати, да смесвате и добавяте множество специални ефекти, да редактирате ID3 тагове и други. Можете да добавяте дори шум като от смущения с определена команда.

Свалете Audacity

Media Player Classic


Не изпитвате ли понякога усещането, това се отнася в огромна степен за Windows Media Player например, медия плейърите се превърнаха с ненужно претрупани и свръхтежки приложения и е дошло крайно време да бъдат орязани от излишните функции израстъци в най-добрия смисъл на думата. За да се върнат към извора - в края на краищата тяхната най-съществена задача е просто да просвирват файлове.

Ако сме настроени на една и съща вълна в това отношение, Media Player Classic просто няма как да не ви допадне. Тя е прероденият класически Windows Media Player от доброто старо време, когато приложението беше точно това, което предполага името му - семпъл и олекотен медия плейър.

Между другото, програмата дори не се нуждае от инсталация. Просто щраквате двукратно с мишката и медийният файл си тръгва. Нека само впечатлението за крайната опростеност Media Player Classic не ви подвежда - с нея можете да подкарате почти всички формати, можете дори да просвирвате и DVD-та.

Свалете Media Player Classic

HandBrake


Имате ли нещо на DVD, което искате да компресирате в MPEG-4 и да го запишете на твърдия диск, без да заема много място? Няма да сбъркате, ако се доверите за тази задача на HandBrake. Тя конвертира видео от множество източници, включително DVD или файл-образ на DVD, сваля и звук от различни аудио носители, включително и в MPEG формат. Извлеченото видео можете да конвертирате в MPEG-4, AVI, OGM и други, а аудио - в AAC, MP3, Ogg Vorbis и още...

Някои от екстра функциите на приложението позволяват да изберете само отделни части (chapters) от DVD-то или да рипнете и субтитрите. Предвидени са доста опции, с които контролирате резултата от конверсията - например битрейта и максималния обем на файла за видеото, битрейта и семпълрейта за звуковите файлове.

Свалете HandBrake

Специализирани инструменти

RogueScanner


Сигурни ли сте, че домашната или служебната безжична мрежа са добре защитени? Помислете пак! В края на краищата още една проверка никога не е излишна. Този безплатен инструмент е предназначен точно за това.

Пуснете я на машина, закачена към мрежата през Ethernet. Програмата не работи под Vista, така че компютърът трябва да е с Windows XP.

RogueScanner сканира мрежата и засича всички мрежови устройства, независимо дали са безжични или не. Извежда MAC и IP адресите на всяко от тях, евентуално по тези данни определя производителя.

Допълнително извлича данни за серийния номер и типа на съответния хардуер - рутер, принтер, компютър и прочее. Приложението алармира за всички потенциално подозрителни устройства.

За вас остава просто да сравните информацията от програмата с това, което (си мислите), че знаете за безжичната си мрежа. Ако са налице несъответствия, по всяка вероятност си имате работа с неканени гости.

Свалете RogueScanner

ClamWin Free Antivirus


Болестта, обхванала доста медийни плейъри, която споменахме по-горе, не е подминала и антивирусните пакети. Все по-обемни, все по-претрупани, все по-лакоми за системни ресурси, много от популярните комерсиални продукти са същински вампири, които буквално изпиват силиците на вашето PC.

Хората с по-слаби машини определено знаят, за какво иде реч. Още повече че явно някъде някои босове са си въобразили, че те са пътят, истината и живота и вече не продават отделни антивирусни програми, а пакети за комплексна защита, включващи и защитна стена, антишпионски, антитроянски и антине-знам-си-какъв-си софтуер.

В края на краищата, както почти навсякъде в живота, един е най-добър в едно, а друг - в друго. Така че, както се казва, не е лошо да имаш правото да избереш най-доброто от всички светове. Ама хайде да не се отплесваме повече.

И тъй, ако ви трябва само и единствено надеждна антивирусна програма, с ClamWin няма да сбъркате. Скромна като дисков обем, а също така - щадяща откъм системни ресурси.

Можете да сканирате за вируси и шпиони целия си твърд диск или само определени файлове и папки. С плъг-ин за Microsoft Outlook входящата поща автоматично се проверява за заразени приложения. Инструментът има само един недостатък - не осигурява защита в реално време.

Свалете ClamWin Free Antivirus

FileZilla


FTP е жив! Някои може би намират този протокол за обмен на файлове за антика, но е факт, че той си остава един от най-простите и надеждни механизми за прехвърляне на файлове от един компютър на друг или качването или свалянето им на и от сървър.

FTP е особено ценен, когато прехвърляте големи файлове, защото доста доставчици налагат лимит за обема на файловите приложения към електронната поща. При това ограничението обикновено е от порядъка на 10-20 MB.

Протоколът е много удобен и при прехвърляне на множество файлове. FileZilla е вградила в себе си почти всяка възможна FTP функция, а първоначалната настройка и редактиране на връзките е елементарна.

Заслугата за това е на хората, проектирали дизайна на интерфейса. Навигацията е удобна и интуитивна, независимо дали става дума за външен FTP сървър или собствения ви твърд диск.

Подобно на добрите файлови мениджъри, и тук се поддържат множество едновременни връзки, за да ускорите прехвърлянето на информацията.

Свалете FileZilla

TrueCrypt


Почти всеки от нас си има файлове, които иска да скрие от любопитни очи. Ако и на вас ви се налага, използвайте TrueCrypt. С нея на диска се създават специални криптирани дялове.

Просто преместете в тях нужните файлове. Хитроумният механизъм на защитата гарантира сигурността на файловете ви.

TrueCrypt е напълно различна от повечето криптиращи програми с оригиналния алгоритъм на защитата си. В този случай, когато създадете криптиран дял, реално записвате данните в оперативната памет, а не на твърдия диск, с което ги правите още по-трудни за достъп.

Тъй като RAM е енергийно зависима, преди изключването на машината файловете се записват на диска в криптиран вид. Когато пуснете компютъра отново, трябва отново да маунтнете криптирания дял и да въведете нужната парола за достъп до файловете.

Свалете TrueCrypt

7-Zip


Windows има вградена поддръжка на .ZIP формата, но едва ли има потребител, който да не е инсталирал поне един външен архиватор, с който да манипулира да компресираните си файлове.

А ето и една програма, която сериозно надгражда възможностите на тази в Windows. Става дума за небезизвестната 7-Zip, която може да се похвали с богатство от разнообразни функции.

Можете да изберете между няколко различни архивни формата, методи и степен на компресия, да добавите защита с парола. Интерфейсът може да се реконфигурира в зависимост от предпочитанията ви; има дори изглед в две пана, подобен на Windows Explorer, който е екзотика за повечето архиватори. Трябва да споменем и един недостатък - за съжаление 7-Zip не може да работи с популярния по нашите ширини, пък и не само .RAR формат.

Свалете 7-Zip

Оттук-оттам

AbiWord


Едва ли има смисъл да се бръкнете за Microsoft Office, ако не ви трябва повече от добър текстов редактор. Представяме ви AbiWord.

Има семпъл и удобен интерфейс, така че просто забравете менютата с по няколко нива или панделките (ribbons) на Word 2007. Всички важни екстри като вмъкване и манипулиране на изображения също са налице, но всичко се прави много по-лесно и бързо.

Основните функции са достъпни мигновено - няколко иконки, който ясно подсказват предназначението си, наред с класическо меню. И толкова.

В същото време с него можете да правите всички обичайни действия, включително номериране на страници, вмъкване на дата и час, опции за автоматично допълване на текст, читав модул за работа с таблици.

След известно време с AbiWord ще установите, че в края на краищата тя ви спестява не само пари, а нещо много по-ценно - време.

Свалете AbiWord

DOSBox


Ако си падате малко или повечко ретро маниаци и вероятно си спомняте с носталгия времената на първата Цивилизация, Caesar II, F-117 и още куп гейм-икони от близкото и не чак толкова минало.

За съжаление, игрите, писани за DOS, честичко не тръгват под Windows; просто конзолния терминал на Windows не е DOS, а просто досоподобен. За всички, на които им липсва шедьовъра на Microprose или просто The Cat имаме добра новина.

Никой не може да ви продаде DOS, но пък същата работа ще ви свърши безплатния DOSBox, който емулира операционната система-ветеран (оставяйки настрана факта, че дори и да имате DOS, никой не пише актуални драйвери за нея).

Инсталирайте и стартирайте приложението, а след това под нея пуснете досовската игра или програма под него. Още в началото DOSBox, автоматично прави аудио настройките на средата, така че няма да имате проблеми със звука в игрите.

Свалете DOSBox

eMule


Въпреки популярното схващане, не всички програми за обмен на файлове вървят в комплект със шпионски или нежелан рекламен софтуер.

Една от белите лястовици в това отношение е eMule. Клиентът служи за търсене, сваляне и споделяне на файлове с останалите в Мрежата. Всъщност, твърде вероятно е с последното обяснение да е напълно излишно.

Защо ли? Много просто - "Магарето" е най-известният от всички проекти на Оpen Source общността - досега е свалена от техния сайт SourceForge.net над 332 млн. пъти.

Има всички подобаващи функции за приложение от този тип, води и подробни отчети за извършената дейност. Забележете, че някои защитни стени, визираме конкретно вградената във Vista, по подразбиране забраняват на eMule връзка с Нета, така ще трябва да преконфигурирате съответните опции.

Свалете eMule

Ares


Още една програма за P2P обмен. И макар, че не е толкова известна, колкото гореспоменатия eMule, сигурно ще ви допадне с простотата си.

Интерфейсът е по-изчистен, спрямо този на eMule, търсенето и сваляне на файлове също е по-лесно; най-ценната и екстра обаче е поддръжката на BitTorrent - най-масовият протокол за обмен на файлове днес. Други допълнения са вграденият медия плейър и уеббраузър.

Свалете Ares

FeedReader


Хубав и простичък RSS четец, с който важните неща се правят с лекота - абониране за емисии, сваляне на подкастове и прочее. Особено идейна е функцията за автоматична проверка дали даден сайт има RSS; ако е така, FeedReader ви абонира за нея.

Други стойностни добавки към инструмента са бързи клавишни препратки, търсене във всички емисии, както и опция да подкарате приложението от USB флашка. Конкретно тази версия на FeedReader е с отворен код, но има и по-нова, която е безплатна и само толкова.

Свалете FeedReader

K-Meleon


Най-известният браузър с отворен код е Firefox, но съвсем не е единственият, пък и не е най-икономичният.

При прощъпулника на Firefox един от най-силните му козове бе фактът, че заемаше доста по-малко оперативна памет, отколкото Internet Explorer. Това обаче остана само спомен от миналото и все по-често хората се оплакват, че откриват бъгове, свързани с неефективното използване на RAM от Firefox.

K-Meleon е като струя свеж въздух насред летните жеги, приятелско намигване от Доброто старо време, когато всеки мегабайт памет беше от значение. Това е бърз, лек и икономичен браузър, който зарежда страниците наистина бързо.

И той e базиран на енджина Gecko, с който Mozilla изгражда Firefox. Функционално е съвсем адекватен на съвременните представи за добър браузър - зарежда по няколко страници в отделни табчета.

Можете да ускорите навигацията, използвайки т.нар. "жестове" с мишката - комбинация от кратки движения, понякога комбинирани с натискане на определени бутони, с които обичайни действия като отваряне и затваряне на прозорец, връщане на предишна страница или отваряне на календара с посетените адреси се извършват значително по-бързо, отколкото ако натискате икони и команди от менюта.

Разполагате и с опции да оформите външния вид на браузъра съобразно личните си предпочитания.

Свалете K-Meleon
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 минута

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 40 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 59 минути

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март