Още по темата

„Без багаж“ са непоправимо влюбени в един далечен индоокеански остров. Едно от предизвикателствата на това чудодейно парче земя е свещено място, използвано за поклонение в продължение на 22 века.

Единствен по рода си пещерен манастир, с пет светилища, е най-големия, най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. От особено значение са будистките стенописи с площ от 2100 кв.м., както и разположените в храма 157 невероятни статуи.

Пещерният храм Дамбула е известен още като Златния храм на Дамбула и е световно културно наследство в Шри Ланка. Намира се на 148 километра източно от Коломбо и на 72 км на север от Канди. Дамбула е най-големият и най-добре запазеният пещерен храмов комплекс в Шри Ланка.

Намира се на 160 метра над околните равнини. В околността има повече от 80 документирани пещери. Основните забележителности са разпределени в пет пещери, които пазят древни статуи и картини. Тези картини и статуи са свързани с Гаутама Буда и неговия живот. 

Има общо 153 статуи на Буда, три статуи на шриланкийски царе и четири статуи на богове и богини. Последните включват Вишну и Ганеша. Стенописите заемат площ от 2100 квадратни метра.

В праисторически времена, тук са живели хора и така е било до пристигането на будизма в Шри Ланка. Открити са гробни места с човешки скелети на около 2700 години.

Този пещерен комплекс датира от пр.н.е. Той включва пет пещери под огромна надвиснала скала. Всяка от тях има свое великолепие.

Достъпът до Дамбула е по лек наклон и от скалата се разкрива панорамна гледка. Може да се види дори Сигирия, още един паметник на световното културно наследство. Сигирия е само на 19 км. 

Първа е Пещерата на свещените царе. Нарича се Девараджа Лена. Доминирана е от 14-метрова статуя на Буда, изсечена в скалата. 

Във втората и най-голяма пещера, в допълнение към 16 изправени и 40 седящи статуи на Буда, са боговете Саман и Вишну, които поклонници често украсяват с гирлянди. Тук са и статуите на крал Ватагамани Абхая, и крал Нисанка Малла, който през 12 век нарежда позлатата на 50 статуи.

Това е посочено в един каменен надпис в близост до входа на манастира. Тази пещера се нарича Махараджа Лена , "Пещерата на велики царе." 

Темперните рисунки върху тавана на пещерата датират от 18-ти век и изобразяват сцени от живота на Буда.

Третата пещера е Маха Алут Вихара, или "Великия нов манастир". В допълнение към 50-те статуи на Буда, е и статуята на царя кирти Шри Раджасинха.

Този храм е пазител на синхалско изкуство от много епохи. Статуите на Буда са в различни размери и пози - най-голямата е с дължина 15 метра. В една от пещерите има над 1500 рисунки на Буда, покриващи тавана.

В подножието на пещерния комплекс Дамбула е изправена гигантска златна статуя на Буда. Само на метри пред нея е златната пагода…

Как са оцелели древните рисунки и статуи в продължение на векове?

Вижте в новия епизод на „Без багаж“, тази неделя, от 13 ч., по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате и във vbox7.com

Вижте още по темата:

Къде всъщност е Куба

Куба - дори не подозирате какво ви очаква там

Индия, която туристите не виждат

Тадж Махал увековечава красивата приказка за една голяма любов

Припомнете си последното приключение на "Без багаж" във видеото: