0

Н есъмнено всички сме чували за ползите от физическата активност. Друг е въпросът, че за някой хора упражненията са тема табу...

Според лекарите, възрастните хора трябва да имат поне по два часа и половина умерена до интензивна дейност всяка седмица. Това може да включва бързо ходене, или каране на колело.

Според проучване, публикувано в „Индипендънт“ 80 процента от хората не проявяват интерес към запазването на формата си.

В опит да накарат повече хора да тренират, инструктори и медици припомнят някой от най-големите предимства на физическата активност.

Ето и някой от тях:

1. Упражненията повдигат настроението

Изследванията показват, че редовната физическа активност може да помогне на настроението. Според изследванията, дори да отидем в салона в лошо настроение, напълно възможно е да си тръгнем от там с усмивка на уста.

Причината е, че се задействат процеси в организма, които помагат за намаляване на тревожността, както и подобряване на физическото здраве:

"Връзката между упражненията и настроението е доста силна“, твърди професорът по психология Майкъл Ото. Той допълва, че „обикновено в рамките на пет минути след умерени упражнения ще получите и допълнителен аксесоар – настроение и усмивка“.

2. Физическата активност намалява стреса

Тренировката е най-ефективна, ако основните мускулни групи се тренират поне два пъти седмично, твърдят инструкторите:

"Упражненията може да се превърнат в начин за трениране и на мозъка, като чрез тях му се „наложи“ на биологично ниво да намали стреса“, коментира още професор Ото.

3. Упражненията повишават личната ни самооценка

Различни изследвания показват, че упражненията помагат не само за намаляване на стреса, но и карат хората да се обичат повече. Една от причините е промяната във физическите дадености, които се изразяват в оформяне и стягане на формите.

По този начин се усилва самодоволството, което подобрява и качеството на живот.

4. Тренировката помага на съня

И както всички знаем, повече сън означава повече енергия през целия ден.

Редовните тренировки са незаменим съюзник на здравия сън, категорични са медиците. Скорошно проучване сред група млади хора показва, че тези, които са работили по-интензивно, вечер спят по-долбоко.

Останалите се събуждали по-често и на сутринта ставали изморени.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@