А ко вече сте експерти в приготвянето на класическата домашна питка и искате да разнообразите семейната трапеза, ето една нова и много лесна рецепта за сусамови хлебчета.
Необходими продукти:
за тестото:
450 г брашно
120 мл прясно мляко
1 с. л. зехтин (+ за намазване)
2 ч. л. суха мая
1 1/2 ч. л. захар
1 ч. л. сол
сусам и нигела за поръсване
за пълнежа:
170 г сусамов тахан
2 скилидки чесън
1/2 ч. л. сминдух
Смесете тесто с брашно, сол, зехтин, захар, прясно мляко и мая, разтворена в 120 мл. топла вода.
Изчакайте да втаса и разточете на тънка кора.
Смесете сусамовия тахан със сминдуха и смачканите на паста скилидки чесън.
Намажете разточеното тесто със сместа и посолете.
Навийте на стегнато руло, нарежете на парченца и разточете повторно.
Подредете върху тава за печене и изчакайте 20 минути.
Намажете със зехтин и се поръсете със сусам и нигела.
След 10–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, питките са готови.
А ако обичате домашните печива, защо не видите още:
Как да си направим въздушни хлебчета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!