Я бълки, круши, сливи и дюли разбира се.
Това са есенните плодове чиито вкуове и в летни дни ни спомнят за дъждовните капки, които се стичат по прозореца в сезона преди зимата.
Днес ще ви покажем една обещаваща рецепта с дюли, с която кухнята ви ще ухае изкусително през целия уикенд.
Необходими продукти:
250 г краве масло на стайна температура
250 г брашно
180 г пудра захар
100 г белени сурови бадеми
100 мл прясно мляко
50 мл ликьор „Амарето“
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
кората от 1 лимон
за дюлите:
2 големи дюли
2 пръчки канела
1 звезден анасон
100 г захар
Начин на приготвяне:
Дюлите се обелват и се почистват от семките.
Обелките и семките се слагат в марля и се завързват. В съд за готвене се слагат захарта, подправките, марлята и 500 мл вода.
Кипва се и се вари, докато захарта се разтвори.
Силата на огъня се намалява и се добавят дюлите – нарязани на тънко. Готвят се, докато омекнат – около 10–15 минути на много слаб огън. Охлаждат се.
Маслото и захарта за тестото се разбиват добре. Прибавят се яйцата, разбива се, налива се млякото и отново се разбива.
Слагат се смлените бадеми, брашното, настърганата лимонова кора, ванилията, амаретото и бакпулверът. Разбърква се добре.
Квадратна форма за торта се покрива с хартия за печене. Слага се половината от тестото, подреждат се половината дюли, отново тесто и се завършва с дюли.
Кейкът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се поднася.
Във видеото вижте още рецепта за баница със зеле и печено по елзаски.
Още сладки предложения
Как да си приготвим вкусни арменски сладки
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!