0

- Сега нещо много важно обаче, вече по една от спецификите на този двуполюсен модел. Вторият тур е много важен.

От него зависи дали ще се очертае асиметричен политически модел, което би означавало една институционално лява силна конфигурация около Георги Първанов, ако той увеличи своя резултат за сметка на намаляване на вашия, т.е. диспропорция, пак двуполюсен модел, но с отчетлив превес на левицата - или относително по-балансиран модел при евентуално повишаване на вашия резултат.

Като си правите анализите, кой вариант е по-добър за стратегията на "Атака" - асиметричният модел, който означава, че ще имате възможност за евентуално бавно натрупване, или по-балансираният, който означава, че още отсега ще трябва да влезете в ролята на силен контрапункт?

- В крайна сметка това са политически реалности, които аз и да ги чертая, те ще се случат след два-три дни...

- Да, но коя е по-добра?

- ... така че не мога да дам предпочитан вариант. Ако трябва да разсъждаваме чисто стратегически, би трябвало да имаме повече време за натрупване на мощ, на ресурс, защото аз знам много добре, че една политическа партия, ако спечели много наведнъж, а не е готова за управление, може да се провали.

Затова мисля, че е нужен период на натрупване, период на укрепване. Но в
същото време вотът на хората ще покаже, ако те решително застанат срещу, да го кажем общо, това управление, което сега се олицетворява от Първанов (защото той е свързан с правителството, той е конструктор на правителството), тогава може да се очаква и едно изравняване на нашите резултати.

И аз съм убеден, че доста от гласувалите за г-н Беронов и г-н Марков избиратели вдясно ще...

- Ще ви подкрепят.

- ... ще разчетат в "Атака" не антиевропейска партия, а една партия, която се грижи за България.

- Сега, между другото ето днешния брой на вестник "Атака" (VestnikAtaka.com), Волен Сидеров пред "Ройтерс", дал сте интервю за "Ройтерс"...

- Да.

- ... текстът му ще бъде публикуван утре. Казвате, че очаквате подкрепа от избирателите на Беронов и Марков. Тук е важно да изясним следното:

В началото на този парламент по безпрецедентен начин като форма на партньорство десните, центристката партия НДСВ и "Атака" направиха така, че с доста синхронно поведение в залата и тактическо взаимодействие осуетиха първия мандат на Сергей Станишев да стане премиер, с мандата на БСП.

Сега, това ли би било стратегическата основа за партньорство, или виждахте в това само тактически ход?

- Специално за "Атака" тогава беше важно разширеното, хипертрофираното участие на ДПС и ние бяхме против това, тъй като...

- Говоря за партньорството ви с опозицията, защото за да ви подкрепят избирателите, те трябва да се опрат на нещо.

- Партньорството аз го виждам по-скоро като участие на хората, които... не толкова на политическите лидери, защото ние виждаме, че техният авторитет за симпатизантите вдясно доста силно е спаднал и аз не съм убеден, че ако един от техните лидери каже - не гласувайте за Сидеров, те ще го послушат.

Така че по-скоро така го виждам партньорството. Виждам у тях също една такава срамежливост ли, как да я нарека, да се посочи "Атака" като алтернатива на Първанов и ДПС. Вероятно това е от притеснение кой отвън какво ще каже.

- Отвън казаха, Пьотеринг им каза - подкрепете Първанов. Между другото с тази позиция на...

- Не мисля, че е работа да се месят еврофактори в това отношение...

- Дали ще послушат Пьотеринг или ще се задейства някакъв друг рефлекс? Под въпрос ли е според вас ценността суверенитет на вота?

- Смятам, че факторът "Пьотеринг" играе за тези, които ходят в командировки в Страсбург. Те са много малко, те са на пръстите на едната ръка.

Останалата част, масата хора, които са били някога за синята идея, които са сега разочаровани или по-малко, или не, за тях факторът Пьотеринг не е толкова силен. Те гледат реалностите тук в България и ще вземат решението си на тази база.

- Преди два дни говорих с ръководителя на щаба на Георги Първанов г-н Никола Колев, беше според мен много ценен, съдържателен разговор. Възникна контекст, в който аз му казах следното - взимам текста от вестник "Земя" и му казах така:

Може би най-добре би било един от проблемите, който дискутирахме с него, да се изясни в условията на пряк дебат между г-н Първанов и г-н Сидеров. Г-н Колев ми отговаря, че няма комуникация от разговора му с шефа на вашия предизборен щаб, и:

"Мисля, че ние не трябва да падаме до това ниско ниво и да влизаме в някакъв пряк дебат при такава голяма разлика в политическата култура". Значи, какво излиза - висшата култура не иска да слезе до по-низшата, а иначе стоят 20% от българските избиратели зад вас.

Няма ли някакво азместване на понятията? От една страна се хвърлят епитети и квалификации срещу вас, от друга страна, една теза - висшата култура не иска да разговаря с по-низшата, не ви ли напомня на нещо?

- Преди всичко е неуважение към хората, включително и към техните избиратели, защото съм сигурен, че и те искат да видят и да чуят една такава дискусия.

Така че това високомерие, което се проявява, всъщност е признак на комплексираност и на бягство от отговорност.

- Между другото знаете ли, 1922 г. в една от последните си речи Владимир Илич Ленин казва трите основни врага на комунизма. Първият враг на комунизма бил комунистическото високомерие.

- Не я знам тази мисъл на Владимир Илич, но тук виждаме, да, точно това високомерие. Това е високомерието на политбюровците, които едно време смятаха, че са различна каста и че не е нужно да обясняват какво правят пред хората, просто защото те са богоизбрани.

И сега ни управляват всъщност децата на политбюровците и това обяснява високомерието.

- Ние между другото го поканихме г-н Първанов да дойде, ще опитаме и днес да го поканим. Той не желае пряк дебат с вас. Много бихме се радвали, ако в задочен формат влезе в дискусия.

- Може косвено, чрез видеостена, както той разговаря с Буш.

- Няма да спестя обаче и нещо друго. Обадиха ми се хора, които са мои познати, и казаха: утре ще говориш със Сидеров, ти... очакваме едва ли не да го побъркаш, ти можеш и т.н.

Аз им казах следното нещо: давам си сметка, защото знам какво е, когато една цяла държава и нейната машина започнат да скачат върху един човек, да го мачкат, да се опитват да го дискредитират по всевъзможни начини.

И затова, казах аз, контрапункта на цялата компроматска култура, насаждана през всички тези години, ще се опитаме да го изразим чрез диалог, за да се покаже, че може да се разсъждава, независимо от различия във възгледите.

Обаче поех един ангажимент. Помолиха ме да ви попитам - бихте ли се извинили на българските турци и българските роми, които се чувстват по някакъв начин обидени от вас?

- За извинението също трябват аргументи. Аз бих се извинил на всеки, когото съм наскърбил, и това е между другото изконна християнска ценност. Знаете, че има специален такъв ден на прошка, но е нужно все пак да аргументираме.

Не може... защото аз това пак го разглеждам като част от компроматната война.

- Защото тези хора... не, знаете ли, чувстват страх наистина. Доста роми интуитивно се страхуват.

- Неоснователно. Неоснователно и в резултат на лъжи. На тях им казват - Сидеров каза циганите на сапун, и това го повтарят разни лъжци. Това ги плаши, а е много лесно да наплашиш хора, които... просто да им предадеш един слух.

- Кажете им нещо категорично, за да не се страхуват, ако може да им го формулирате.

- На всички българи от различна вяра и произход мога да кажа, че не трябва да се страхуват от идването ми на власт, защото то ще бъде грижа за абсолютно всички. То ще бъде изключително точен модел на народна власт, не на олигархична, а на народна, т.е. власт без двойни стандарти, власт без привилегии.

- Знаете ли, на 4 февруари 1997 г. Петър Стоянов призова от балкона на президентството за нов обществен договор и прозрачност, което по някакъв начин не знам доколко е синоним на това, което вие влагате в народна власт, но във всеки случай беше идея за нов обществен договор, който обаче не се състоя.

Според вас има ли нужда днес България от нов обществен договор?

- Категорично има нужда и това се показва и от тези резултати на изборите. Тези хора, които са гласували, те го наричат това "протестен вот".

Той не е протестен, протестен е вотът на тези, които не отидоха да гласуват, а тези 600 хил. човека, гласували за мен и "Атака", са хората, които искат нов обществен договор, искат нови правила, регламент и спазването им, най-вече спазването им.

- Добре. 68% от нашите зрители казват, че ще гласуват за Волен Сидеров. Това, което аз мога да кажа, е въпреки различията, които са принципни, пожелавам ви конструктивност, грижа за България и израстване като един от факторите в демокрацията в България и в бъдещата ни мозайка в ЕС.

Нека да се учим да решаваме проблемите си с диалог, а не с компромати.

- Аз благодаря за тази възможност за диалог. Благодаря.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 13 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 19 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 47 минути

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 56 минути

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.