0

Водещ Иво Инджев: Има ли значение политическият език в политическото говорене, г-н Станилов?

Питам ви, защото лидерът на "Атака" Волен Сидеров определено използва, бих казал, дори квалификации по отношение на малцинствата, въпреки че той самият често пъти отрича това. Забелязах, че и вчера на предизборен митинг е казал, че ние не сме против етносите.

В същото време многократно сме излъчвали от предизборната му кампания негови речи, в които говори срещу управлението, както той казва, на турци, евреи, иностранци, не знам защо, и цигани. Това е забранено в българската конституция - разпалването на вражда по етнически и по верски признак.

Така че... кажете вашето мнение. Знам, че тази тема не е нова за нашите избиратели, но в една такава кампания е важно вие като представител на тази политическа сила, да вземете отношение.

Ст. Станилов: Аз не съм партия "Атака", аз съм в друга партия, но съм в парламентарната група и споделям специално политическата платформа. В Народното събрание, в пресата и в медиите аз говоря същото, което говори Волен Сидеров, само че с други думи.

Това е истината, а пък... истината от това няма да се промени. Той има такъв израз, знам, че дразни много от избирателите, знам, че други го харесват, но това е неговият израз и той носи отговорността за този израз.

Аз говоря абсолютно същото, но го говоря с други думи. Аз също нося тази отговорност. Така че не смятам, че в неговия израз и специално в написаното, в писмената документация на "Атака" има за разпалване на някаква етническа омраза.

Никой не е казал, че трябва да изколим циганите, турците, да ги изгоним и т.н. Даже аз в една от моите речи в Народното събрание казах, че моята мисия в това Народно събрание ще бъде наполовина изпълнена, ако видя в него повече турци, но те бъдат в редовете на българските политически партии, което според мен (и съм убеден в това) е желание както на Държавния департамент на САЩ, така и на европейската общност.

Водещ Иво Инджев: Да, това е пожелание на много политически сили, но не се сбъдва през всичките тези години. Как така неучастващото със свой кандидат в изборите ДПС се оказа такава централна фигура в тази предизборна кампания, г-н Малинов?

Св. Малинов: ДПС връща жеста на г-н Първанов. Сделката за власт сега ще трябва да бъде платена с гласове. Това е.

За нас ДПС не е основен участник в тази кампания, то е просто част от БСП. Това е стратегически съюз.

По някакъв начин г-н Първанов наистина е любимият президент на Ахмед Доган, това е факт, и това е може би един от политическите аргументи, които г-н Първанов се страхува да чуе в ефир, за да даде някакъв отговор.

Така че оттук нататък аз предричам продължаване на този стил на кампанията, по някакъв начин това и нагорещява страстите отдолу, прави нещата много трудно поносими, защото задължението за демократичен дебат не е изпълнено.

Когато се говори, между другото, за изключителните качества на г-н Първанов, искам да кажа категорично, че аз представлявам онази част от българското общество, каква е, колко е - не мога да ви кажа, но има такива хора, които смятат, че сътрудник на Държавна сигурност не може да бъде държавен глава.

Аз не смятам, че сътрудниците на Държавна сигурност трябва да бъдат преследвани или по някакъв начин лишавани от граждански права.

Просто смятаме, че не е достойно държавен глава да бъде човек, който е доброволно сътрудничил, крил е този факт, страхливо го е криел години наред, и най-накрая под натиск на обществено мнение и на грешката на собствената си партия в някаква странна кампания го признава и след това казва, че се гордее с това.

Това е много важно, защото трябва да бъдат поставени някакви морални граници, преди да се говори за всички останали неща. Между другото затова тази кампания е много вяла - защото единият крещи и не се чува, когато се крещи, другият мълчи и по средата някакъв г-н Беронов се опитва да върне разума в политиката, да утвърди върховенството на правото и да разговаря.

Ето защо се получава този разнобой. При всички положения, както виждам, единият ще продължи да мълчи, другият ще продължи да крещи, и така ще отидем до изборния ден.

Ст. Станилов: Ами ако някой е проследил кампанията, Волен Сидеров в своите срещи с избиратели, откакто е почнала кампанията, никъде не е крещял. Аз внимателно следя всичко, той се среща с избиратели само в зали, а не навън на митинги.

Водещ Иво Инджев: Искате да кажете, че той е променил стила си на публично общуване от предизборната кампания, от изборите...

Ст. Станилов: Абсолютно сигурно.

Водещ Иво Инджев: Твърди се също така, че и се проявяват нотки на, как да кажа, смекчена позиция спрямо ЕС и НАТО, така ли е?

Ст. Станилов: Това аз не мога да кажа, може би има нещо в този род, но той не е напуснал тази политическа платформа, с която ние сме влезли там.

Водещ Иво Инджев: Може ли да се каже, г-н Мирчев, че темата за Първанов, Гоце, фактически направи услуга на президента Първанов в очите на собствените му избиратели? Тъй като е известно, че повечето хора, изповядващи социализъм, да го нарека така, не смятат за компромат факта, че той е работил за Държавна сигурност.

М. Мирчев: Във формулата, в която беше изнесено, че той е сътрудничил, това, разбира се, че не е компромат. Не трябва да си социалист, трябва да си просто разумен гражданин на една държава, тъй като тези органи функционират по определен начин.

Говоря във формулата, в която беше изнесено и беше от него обявено, че това е факт. Така че оттук нататък за какво да говорим - дали му е дал плюс или минус. Не му е дал нито плюс, нито минус, тъй като това беше разиграно още през юли.

И второ, нещо много важно - ако има някакви среди, посткомунистически или по-такива твърди социалистически, идеологически надъхани среди избиратели, значи те така или иначе са склонни да гласуват за него.

Проблемът на Първанов е дали не може още в първи тур да прескочи 50-процентната бариера и там той би трябвало да привлече по-умерени, по-центристки и по-политически необвързани, идеологически непристрастни избиратели.

От тази гледна точка цялата тази патаклама през юли всъщност нито му е изписала вежди, нито му е извадила очите.

Водещ Иво Инджев: В случая излиза, че пренебрегвам, на пръв поглед, вашия събеседник от ДСБ, но това е тяхна теза. Искам да ви задам този въпрос, тъй като той е любопитен, с международен оттенък.

От ДСБ казаха, че "Атака" напада всичко и всички, само не и Русия. НАТО са лоши, Западна Европа могат да бъдат лоши за това, че искат затваряне на реактори заради свои интереси и т.н.

Всички други, само не и Русия. Русия, с която България има огромен дисбаланс във външната търговия, Русия, от която България е тотално зависима за своята енергетика и оттам цял сектор...

Ст. Станилов: За какво да я нападаме?

Водещ Иво Инджев: Ами това не ви ли се вижда...

Ст. Станилов: В момента нямаме проблеми с Русия. Ако имаме проблеми, ще нападнем и Русия, ние сме националисти.

Водещ Иво Инджев: Не за нападане - става дума за това, че Русия също би могла да бъде обвинена, или тя е обвинявана от други политически сили за това, че се опитва да бъде монополист на българския енергиен пазар. Все пак неща, които на вас не ви правят впечатление.

Ст. Станилов: Всяка държава се опитва да бъде монополист, просто трябва да се защитава държавната политика. Аз ще ви припомня сатанизирания министър-председател Жан Виденов, който според мен беше свален, свален директно точно заради това, защото се опита газоносителите да ги защити и го свали руската олигархия, разбира се, с руски пари.

За какво става дума тук? Тук става дума, че трябва да се защитава национална кауза. В момента с Русия сме на нула в политическо, военно отношение.

В икономическо отношение е така. Какво да правим, зависими сме. Трябва да се прави политика, а не друго.

Водещ Иво Инджев: Не е ли странно Русия да не бъде споменавана въобще, все едно, че... Русия в никакъв случай не е покойник...

Ст. Станилов: Не е в светлината на политическия прожектор в момента. Ние, ако имаме такъв проблем с Русия, с която България има някакви отношения и губи от своите национални интереси, ще говорим и срещу Русия.

Водещ Иво Инджев: Не, аз не ви подстрекавам, просто ви задавам един въпрос, на който, струва ми се, не е даден отговор. Затова ви питам.

Ст. Станилов: Ами аз ви отговарям по този начин, по друг не мога да ви отговоря.

Водещ Иво Инджев: Да, вие отговаряте по този начин.

Св. Малинов: Аз мога само да кажа, че "Атака" определено е русофилска партия, никога няма да говорят срещу Русия. Те са финансирани, бяха поканени от руското посолство, това е изключително важен знак. Връзките там са налице, както се казва, няма лошо, но трябва да се сложи на масата.

Ст. Станилов: Първо, това не е вярно, това е една лъжа. Не сме били никога финансирани, някакво тайно финансиране...

Св. Малинов: Поканването на представители на българска парламентарна група от руското посолство, изключително поканване, само тях, показва особено близки отношения. Хайде да спрем дотук. В крайна сметка особените връзки са факт.

И пак повтарям, аз не виждам никакъв проблем в България да има открито русофилска партия, но не виждам защо трябва това да се крие. Може би е хубаво, че се крие, все пак усеща се, че нещо не е наред.

Но никога няма да чуем нищо за енергийната зависимост на България, за търсене на енергийни алтернативи в дългосрочно бъдеще. Никога няма да усетим каквито и да било критични нотки към Русия от страна на "Атака".

Така да бъде, но това трябва да се казва сега. И винаги ще откриваме специфични атаки срещу НАТО, специфични атаки срещу ЕС, които всъщност идеално отговарят на руската позиция.

Ст. Станилов: Това се нарича "политическо клепане". Аз бях през ноември в Германия, сега преди една седмица бях в Русия, канен от съответните институции, и това означава, че съм германофил, русофил и т.н.

Св. Малинов: Не, просто говорим за политически позиции, а не кой къде е канен.

Ст. Станилов: А като говорим за политически позиции, ние не сме изразявали такива политически позиции. А това, че сме болшевики, както каза д-р Михайлов от вашата парламентарна група? В БСП-то ни нарекоха пък фашизоиди. Така че да вземат да се разберат помежду си какви сме.

Водещ Иво Инджев: За да изясним още един въпрос, около който по-скоро като че ли се клюкарства, дали е така или не... Става дума за финансиране.

Вярно ли е, че лидерът на партията Волен Сидеров получава субсидията, която държавата предвижда за парламентарната група, в размер на... не знам точно, близо 1 млн. лева, - и я разпределя между седем души, което предизвика огромно напрежение в самата парламентарна група?

Ст. Станилов: Трябва да попитате самия Волен Сидеров. Това, което аз знам, е, че първия транш Волен Сидеров е използвал, 2/3 от транша, а другия го е върнал, тъй като той реши да раздели коалицията.

А партията, на която аз съм зам.-председател, "Нова зора" също е пострадала по тази линия и върху мен се изсипват негативи, че стоя още в парламентарната група на "Атака".

На което аз мога да обясня на всички, че стоя заради политическата платформа, а не заради кухнята, така да се изразя. Аз с кухня не се занимавам.

Водещ Иво Инджев: Като стана дума за кухни и за компромати, да ви попитам, сега може би ще ви прозвучи странно, но получихме имейли, в които се твърди, че г-н Първанов притежава мезонет за 100 хил. долара в здание на централен булевард в София.

Съжалявам, че трябва да кажа нещо, което, признавам, не съм проверил, но ако има нещо такова, възможно ли е да бъде доказано така ли е или не? Тук се намесва името на г-н Манджуков, който той е наградил с орден.

М. Мирчев: Ами това е типичен дребнав компромат. Нека се извади на масата и да се проверят фактите. Нищо лошо не виждам един президент да има един мезонет за 100 и... за какво казахте?

Водещ Иво Инджев: 100 хил. евро на булевард...

М. Мирчев: Значи това е 150-200 хил. лева, което е голям апартамент, такава му е стойността, около 120-150 квадрата в София.

Водещ Иво Инджев: Намекът е, че тук се търси връзка с награден от него...

М. Мирчев: Такива апартаменти имат страшно много хора, защо пък президентът да няма такъв апартамент.

Ст. Станилов: С президентска заплата...

М. Мирчев: Въпросът е как е купен, с какъв кредит, дали е официално, дали е на негово име или на някаква 15-а братовчедка, това са важните неща, въпросът е да се сложат на масата. Но това е от най-дребнавите и грозни компромати, ако такова нещо е пуснато.

Водещ Иво Инджев: Последна реплика, че трябва да...

Св. Малинов: Но трябва да се знае, че г-н Първанов наистина награди г-н Манджуков, един оръжеен търговец. Наистина награди г-н Мръчков, главен прокурор по време на възродителния процес. Това е в пъти по-скандално от това каква собственост притежава държавният глава.

Водещ Иво Инджев: Добре. Съжалявам, аз съм водещ, не би трябвало да се присъединявам, но тъй като вече в няколко предавания и аз дори го призовах лично да вземе отношение...

Той награди един човек, който претендира да е бивш генерал от съветското военно разузнаване, Петър Христозов, който се изявява като уж писател и клепа наляво и надясно.

Срещу него има страшно много обидени хора от негови клевети, изписани по книгите му, но както и да е. Съжалявам, че трябваше да се присъединя към една от репликите.

Вж. още: Първата и втората част на разговора, плюс защо се разделиха Би Ти Ви и Иво Инджев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 39 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 1 час

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 4 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние