0

О бновената Лисабонска стратегия е насочена към постигане на растеж и заетост, към превръщане на ЕС в най-конкурентоспособна икономика. Предстоящото пълноправно членство на България поставя на преден план в икономическото ни развитие тези ключови области. Оптимизирането на социалния модел, задълбочаването на реформите за подобряване гъвкавостта на пазара на труда са основни фактори за постигане на добри резултати на национално и на европейско равнище, твърди изпълнителният директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози Петър Чобанов във в. "Капитал".

Авторът на изследването "В търсене на европейския социален модел"* разглежда ЕС и САЩ като различни варианти на пазарния капитализъм. И двете системи приемат за основа на развитие частната собственост и върховенството на закона. И двете разчитат на отворени икономики, като провеждат благоразумни парични и макроикономически политики.

Моделът на ЕС се базира на институции за социален диалог, които спомагат за определяне на икономическите резултати на пазара на труда, докато САЩ разчитат най-вече на пазарните сили. Теорията на конкурентните пазари осигурява необходимата рамка за моделиране на ситуацията в САЩ. Авторът предлага използването на модели за анализ на социалния диалог в Европа, за идентифициране на политики и институционални реформи за подобряване на тяхното функциониране.

Заплати и синдикати

Заплатите и заетостта в ЕС се влияят от колективните преговори между организациите на работодателите и профсъюзите. Социалната политика се формира въз основата на диалог между социалните партньори с участието на правителствата. САЩ разчитат на компаниите и индивидуалните работници да определят заетостта и заплатите на конкурентни пазари. ЕС се характеризира със средно по-високи данъци, които осигуряват по-силна социална защита. САЩ имат по-ниски данъци с по-слаба социална защита.

През 60-те и 70-те години на XX век, по време на петролните шокове и спада в производителността, силният растеж и ниската безработица на икономиките в Западна Европа карат някои изследователи да генерализират, че централизирана система на преговори за заплати работи по-добре от по-пазарно ориентираните системи.

От началото на 90-те и до средата на първото десетилетие на XXI век силният икономически растеж и ниската безработица в САЩ доказват предимството на по-пазарно ориентираните икономики. За успешни примери са посочвани и по-малките икономики в ЕС - Ирландия, Дания, Австрия и Холандия, които се представят по-добре от Германия и Франция. Смята се, че социалният диалог до известна степен може да предложи икономическа ефективност, сигурност и разпределение на доходите.

Когато пазарните икономики влошат своето представяне, естественият отговор на икономистите е да открият несъвършенства в пазарния механизъм и да предложат варианти за тяхното елиминиране. Този вариант в икономики, които са доминирани от социален диалог, изглежда по-трудно приложим, отколкото в по-пазарно ориентираните. По-логично според автора е да се намерят несъвършенствата в институциите за социален диалог и начините да се подобрят механизмите за намеса на пазара.

Защита и конкурентоспособност

Авторът Фрийман посочва някои основни разлики в институционалната организация на ЕС и САЩ. През 2000 г. в ЕС 77% от работниците са обхванати от споразумения. В САЩ са засегнати 13% от работниците, като колективното договаряне е предимно на фирмено равнище.

Централизираното договаряне в ЕС позволява някои "отклонения в заплатите" (фирмите могат да ги използват при определени обстоятелства и да не се придържат строго към заложените параметри), като в някои страни е развито договаряне и на фирмено равнище, но тези обстоятелства не спомагат съществено за заличаване на разликите спрямо САЩ.

През 2003 г. Глобалният доклад за конкурентоспособност (Global Competitiveness Report) отрежда на САЩ трето място в процеса на определяне на заплатите на фирмено ниво спрямо институционалното им договаряне, докато средният ранг за ЕС е 68-о място от 80 страни.

В САЩ фирмите могат по-свободно да освобождават и уволняват работници, без законно определено обезщетение. По време на стачка работодателят може да замени стачкуващите и не е необходимо да ги пренаеме след разрешаване на спора. Противоположно е развитието в ЕС. Индексът на ОИСР за 2003 г., който измерва законовата защита на заетостта (по-високата стойност показва нарастване), присъжда на САЩ коефициент 0.7, а на ЕС - 2.3. Стачниците в ЕС имат право да се върнат на работните си места след разрешаването на спора.

На продуктовите пазари САЩ имат по-малко регулации на дейността и е по-лесно да се започне и да се приключи бизнес, отколкото в ЕС. Средно 64 дни са необходими за започване на бизнес в ЕС, докато в САЩ - само седем дни.

Държава и социални грижи

В САЩ държавата обезпечава по-ниско ниво на социални грижи. Основният източник на икономическа сигурност е да си на работа, обезщетенията за безработица са умерени и с кратък срок, подкрепата на доходите на самотните родители е в тесни граници. Здравното осигуряване е частно или при заетост, като държавата подпомага бедните и възрастните хора. Докато основното и средното образование са финансирани от щатските и местните правителства, голяма част от висшето образование се заплаща от студентите и техните семейства.

В ЕС обезпечаването на социални грижи от страна на държавата се разглежда като основен източник на икономическа защита. Страните от ЕС предлагат сравнително щедри обезщетения за безработица за дълъг период. Те имат национално здравно осигуряване под някаква форма. Част от тях осигуряват подпомагане по отношение на жилище за работници, загубили работата си, както и други помощи, така че да не намалее значително техният жизнен стандарт. Освен осигуряването на безплатно основно и средно образование страните от ЕС предлагат държавна подкрепа за университетите и таксите за висше образование са много по-ниски. За финансиране на по-голямата роля на държавите в икономиката, включително и на социалното подпомагане, правителствата в ЕС са получили средно 48% от БВП през 2004 г. при 32% в САЩ.

Социалният диалог на общоевропейско ниво се разглежда като допълващ националните практики на социален диалог, които съществуват в повечето страни членки. Споразуменията между социалните партньори и колективното договаряне имат национален характер и могат да се наблюдават съществени различия между отделните страни.

Разгледаното изследване сравнява практиките на социалния модел и защитата на заетите в ЕС и САЩ. Авторът поставя въпроса за необходимост от промяна в институциите на социално регулиране при наличие на несъвършенства в модела, които водят до по-слаби икономически резултати.

Липсата на единни европейски стандарти в социалното регулиране дава възможност за избор пред България, както и за стремеж към оптимизиране на съществуващата система, увеличаване гъвкавостта на пазара на труда, подобряване на бизнес средата и създаване на необходимите условия за силен и стабилен икономически растеж.

*Freeman R. (2006), Searching for the EU Social Dialogue Model, National Bureau of Economic Research, Working Paper 12306

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 47 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 48 минути

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност