0

"Симеон, не помръдна и нищо от политическата система. Тя стана още по-корумпирана. Винаги е била такава, но в правителството на Симеон корупцията се превърна в нещо безпардонно. Днес злоупотребата с власт е по-дълбока, по-мащабна и се извършва даже пред лицето на микроскопа на ЕС. И на това трябва да се сложи край", казва Стоян Ганев пред Валерия Велева от в. "Труд".

Стоян Ганев беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на СДС с премиер Филип Димитров през 1991-1992 г., а като такъв - председател на 47-ата сесия на Общото събрание на ООН. След като изтече мандата му, остана да живее в САЩ. Върна се в България със Симеон Сакскобургготски през 2001 г., участва активно в реденето на депутатските листи на НДСВ, а след изборите стана началник на кабинета на премиера за шест месеца. Беше освободен без обяснения. Самият той се върна в САЩ без да коментира какво се е случило между него и Сакскобургготски.

- Какъв е коментарът ви, г-н Ганев, за корупционния мегаскандал, който тресе Италия и България, в който са намесени имената на Виктор Емануил и Симеон Сакскобургготски? Изненадан ли сте от изнесените факти?

- Да, защото предполагах, а и все още очаквам, че известни разкрития и помощи в борбата срещу корупцията могат да дойдат от САЩ. И съм приятно изненадан от факта, че италианското правосъдие действа.

Изненадан съм и от начина, по който Симеон се защитава. Обяснението му е обидно за интелекта на българската нация. Нелепо е да се твърди, и а звучи самоинкриминиращо, че в името да спестиш държавни пари си се качил в качеството си на премиер в частния самолет на онзи бизнесмен, който очаква от теб да му повериш изграждането на държавна болница на многократно завишена цена.

Факт е, че премиерът взима именно такова решение, като тук е без значение дали това решение е потвърдено или отхвърлено от парламента.

Както знае Симеон, и в Европа, и в Америка такова поведение е не само политическо самоубийство, но и престъпление, за което политиците влизат в затвор.

- Да тръгнем от предизборната кампания 2001. Кой финансираше тогава Симеон и НДСВ?

- Аз не бях включен във финансирането на кампанията. Аз участвах в определянето на стратегията. Косвено разбирах, че като че ли Симеон разчиташе на финансова помощ от чужбина. Откъде и как - нямах представа.

В онзи момент Симеон имаше благородното намерение да помете политическата класа, която се хранеше с корупция, и за мен това бе достатъчно, за да му помогна да го направи.

- А кой се занимаваше с финансите през 2001 г.?

- Симеон Сакскобургготски е много дискретен човек и бе потаен за тези неща. Аз се ангажирах с него през януари 2001 г. Едновременно с това, а и много преди това са действали връзки и механизми, които през годините той е имал и в които аз не съм бил допуснат.

Това е негово право. Тогава не съм знаел кои са те, но днес бих казал - центърът на тази сенчеста ситуация не бе нито в Мадрид, ни в София, а е варирал от Лондон до Женева.

- Може би намеквате за лондонския кръг около принц Кирил и юпитата, които дойдоха оттам?

- Каквото и да се говори, едно трябва да е ясно - икономическият център на управлението на Симеон Сакскобургготски бе в Лондон в лицето на неговия син принц Кирил!

Този човек играеше ключова роля по редица въпроси на държавната политика още от началото. Връзката между юпитата и Кирил бе директна. И тук са прави тези, които предупреждават, че ще се направи опит всичко да се стовари единствено върху Симеон.

Не, трябва да се проследи и тази група, когато говорим за БТК, за "Булгартабак", за детската болница и т.н. Разбира се, главната отговорност ще трябва да понесе бившият премиер.

Тези юпита, които пристигнаха в България по линия на принц Кирил, нямаха нищо общо с подготовката на стратегията за промяна на политическата система у нас. Те дойдоха с други планове.

Програмата, която създадоха, показваше пълно объркване в целите и нереалистичност в прогнозите. А зад това прозираше желание да се приватизира.

- Да не би да казвате, че Симеон се е оставил да бъде воден от сина си?

- Симеон Сакскобургготски е пасивен политик. Той наблюдава и се оставя на движението, на обстоятелствата. Заради него други обаче са активни. И сигурно на тях се е надявал.

Но това са неща, за които не би трябвало италианското правосъдие да ни казва неща, които са в нашия двор и обект на нашето правосъдие. Когато през октомври-ноември 2001 г. започнах да вдигам тревога сред министрите и пред Симеон, че опасно се пренебрегва това, за което хората са гласували, никой не ми обърна внимание.

Предложих нов закон за приватизацията - както е в нормалните западни страни. Срещу мен се надигна лавина от вътрешно негодувание сред министрите.

- Питали ли сте се от какво са доходите на Симеон през целия му живот?

- През целия си живот Симеон е бил комисионер. Това не е престъпно, нито е обидно. Но, поемайки кормилото на държавата, той май не се е отказал от комисионерството.

Още преди няколко години изтъкнах в печата, че тази власт е комисионерска! През есента на 2001-ва аз се сблъсках с неща, за които хората тепърва щяха да научат.

- Кои например? Скандалът за "Булгартабак"?

- Първият ми сблъсък с правителството бе заради "Булгартабак". Натъкнах се на кореспонденция, която ми показа, че не е здраво онова, което се планира да стане с "Булгартабак".

Тогава предадох някои писма на Симеон, алармирайки, че става нещо нередно. Дали съм бил прав, дали това е било умно, или по донкихотовски, но аз тръгнах да се боря срещу подобна схема, тъй като смятах, че ако ще има приватизация - тя трябва да бъде направена по правилата на един закон.

Случи се така, че бях първият, който засече т.нар. пощенска кутия на германската банка, около която после гръмна скандалът.

Бяхме в Берлин, когато алармирах Симеон. Не ми обърна внимание. Беше ми заявено да не се занимавам с този въпрос.

И достъпът ми до темата "Булгартабак" секна. Не знаех как ще се развиват нещата, но знаех какво беше планирано.

- Друг приватизационен скандал?

- По същото време възникна и друг голям въпрос, където се намесих - ремонтът на МИГ-овете. Аз смятах проблема за сериозен и предлагах на премиера да се даде възможност на световни фирми - европейски, американски,да участват в търг за ремонта на МИГ-овете.

Останах учуден, когато разбрах, че заместник-министърът на отбраната е заминал за Русия, за да води преговори там. За мен това беше сигнал и алармирах премиера, че става дума за опит за корупция. Реакция нямаше.

- Какви бяха отношенията ви с принц Кирил?

- Нямах лични отношения с този човек, но очевидно съм станал неудобен за него и компанията му. Няма да забравя момента, когато се появих при Симеон с план за излизане от кръга, в който се въртяхме, тъй като дотогава не бяха предприети никакви икономически мерки.

Застанах пред него и имах чувството, че всичко минава през него или покрай него. Просто Симеон не искаше да гледа в мен.

И изведнъж ми каза: "Ганев, какво ще кажете, ако вие отидете в Ню Йорк и оттам да ми помагате?"

Бях шокиран! Не му беше удобно от това, което казваше. Защото той знаеше, че в голяма степен дължи политическия си успех на стратегията и програмата за действие, които му предложих. Разбира се, той я прие и той носи отговорността за нея.

Така се разделихме. Може да се каже, че бях на практика изгонен.

- Да, и върху вас падна съмнение, че сте изгонен заради корупция.

- Разбрах, че е хвърлена кал в обществото върху мен. А фактите бяха точно обратните.

Аз надцених личните си възможности. Смятах, че бих могъл в един момент сам да преодолея проблемите и да мотивирам премиера да върви по линията, която беше обещал на хората.

- Рекапитулацията ви днес?

- Симеон загърби обещанията за реформа - тя изобщо не беше извършена. Икономиката и бизнесът се развиваха въпреки правителството.

Същевременно бяха осигурени - дали легитимно или не - имотите му и бяха допуснати сделки под въпрос от гледна точка на закон и морал. Ние отново се управляваме от една изродена политическа класа, която се е хванала за една спасителна сламка, наречена ЕС.

Жал ми е за хората в България, които вярват, че ако това стане, техният живот ще се промени. Няма ли някой държавен човек да им обясни, че на този етап с тази икономика ЕС за България ще означава европейски цени, европейски данъци и български заплати?

Да, приемането ни в ЕС е много важно, но то няма да бъде спасението на страната от беднотията, в която се намира. Тази беднотия не е помръднала и Симеон носи огромна морална и политическа отговорност за това!

- Какво ще стане НДСВ? Днес всички защитават Симеон като матросовци.

- Тези хора нямат бъдеще без Симеон. Може да са станали много богати, но са никои. Те са без собствено политическо битие и със скандала около Симеон нямат и политическо бъдеще.

Даже да бъде изчистено всичко, политическият им край беше обявен от италианското правосъдие.

- Поуките от всичко?

- Това е най-важният въпрос - поуките. Бил съм достатъчно наивен да си помисля, че може да има икономическа реформа в страната със същата политическа класа. Не, не може!

Ние не променихме характера на властта и законите, по които живее политическата каста, и сега сме по-болни в това отношение, отколкото като дойде Симеон.

- Как се отнасяте към феномена Бойко Борисов?

- Хората харесват и вярват на Бойко по простата причина, че той е искрен с тях и иска да направи нещо за тях. Това е кардиналната разлика между него и останалите политици.

Главната поука от провала на Симеон е, че единственият път за промяна на живота на хората минава през радикална политическа реформа - през сбогуване със сегашната политическа класа от десни и леви и нейните правила на властване.

Само така може да се изчистят авгиевите обори на властта и да се започне нова икономическа политика.

Иначе ще се намерят други Кириловци, други юпита и ще се въртим в един омагьосан кръг. И ще чакаме някое чуждо правосъдие да ни каже истината за българската корупция.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 7 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 25 минути

И да, може да завива на място като танк

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 13 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП