0

Ч етири дни на размисъл и страсти остават на софийските съветници до повторното вземане на решение за увеличението на капитала на Общинска банка с до 20 млн. лв. Дотук се стигна, след като в петък кметът Бойко Борисов оспори взетото ден по-рано решение, в резултат на което делът на общината в банката щеше да падне от 67% до 40%. Това принуди общото събрание на институцията да отложи гласуването на тази точка от дневния си ред в петък.

Искането за увеличението на капитала идва от фирмите на Христо Ковачки, който държи блокиращата квота в Общинска банка от 26 на сто. Сега предлаганата схема предвижда решение за увеличаване на капитала, при положение че общината няма пари да запише акциите си. Според устава на дружеството те трябва да бъдат предложени на останалите акционери. Така Ковачки може да стане мажоритарен собственик на банката.

За и против увеличението

Аргументите за увеличението на капитала на банката са, че общината печели от това, защото акциите й ще бъдат изкупени на цена, равна на 1.2 пъти номинала им. Такава е препоръката и на банков надзор на БНБ и одиторската компания "Делойт", изтъкнаха Пламен Илиев (лидер на фракцията "Демократи за София", която се отцепи от групата на ССД заради първата скрита приватизация на банката) и Орлин Иванов, който премина последователно през ССД, "Демократи за София", а сега е в ГЕРБ.

Очевидното е, че София ще получи повече пари, ако притежава 67% от банката, а не 40%, смятат съветниците, противници на увеличението на капитала. Това е заден вариант за приватизация, кой ще понесе отговорността пред софиянци, пита и Жельо Бойчев от БСП. Съпартиецът му Данаил Кирилов припомни, че общината води дела за разваляне на сделките, с които Ковачки влезе в банката и има шанс отново да държи над 75%, колкото са необходими, за да взима самостоятелни решения.

Следващото наддаване

е в четвъртък, когато на извънредна сесия общинският съвет отново ще гласува за увеличение на капитала на банката. За вземане на решение в подкрепа на Ковачки са необходими 32 гласа. Засега е ясно, че групата на екскмета Стефан Софиянски и отцепилите се от тях "Демократи за София", както и "Гергьовден" и Демократическата партия ще подкрепят самоковския бизнесмен. Това прави 19 гласа. Към тях почти сигурно може да прибавим три от НДСВ без Владимир Каролев, както и земеделеца Борислав Алексиев.

Миналото гласуване показа, че въпреки взетите партийни решения да се гласува против недостигащите 9 гласа могат да дойдат от СДС и от БСП. Пробивът в групата на СДС идва по линия на заместник-председателя на партията Стефан Иванов, който в четвъртък убеждаваше сините съветници да подкрепят Ковачки. На ухажванията му от десетимата единствено не се поддадоха Владимир Кисьов, Борислав Бориславов, Иван Нейков и Милена Стефанова. Ако шестимата сини отново послушат Стефан Иванов, а не Кисьов, тогава групата на Ковачки в общинския съвет нараства на 29 души.

Оставащите три гласа услужливо може да подадат съветниците от БСП, които вече го сториха веднъж. На първото гласуване от тях увеличението на капитала подкрепиха Цветанка Георгиева, която вече беше мъмрена партийно заради подкрепа на скандална замяна на детска градина, и Таня Найденова, която каза, че не е разбрала повелята заради южноафриканско пътешествие. Третият гласувал "за" е бизнесменът Любомир Стоичков, който е от партията "Социалдемократи" на Николай Камов.

Според червени съветници инструктажът за подкрепа на решението тогава е дошъл от министъра на икономиката и енергетиката и председател на софийската организация на БСП Румен Овчаров. Той отрече да има нещо общо с инструкциите. В групата на БСП обаче има резервни играчи, показа гласуването миналия четвъртък. Като такъв се открои Росен Малинов, който ту си вдигаше, ту си сваляше ръката в зависимост от това дали вече беше достигнато необходимото мнозинство. Резерва е и Анета Георгиева от партията на Камов, която седи плътно и се вслушва в съветите на новия председател на групата на БСП Христофор Христов. Той от своя страна също показа, че е таен защитник на увеличението на капитала.

Ковачки ще прави банката печеливша

"Не искаме да накърним интереса на Столичната община, а да направим банката работеща институция, от което кметството ще спечели", казаха от пресслужбата на Христо Ковачки. Те допълниха, че официално ще коментират случващото се в понеделник. Преди около пет месеца консорциум от гръцки и български инвеститори, представляван от бившата барета Алексей Петров, също е изпратил оферта за изкупуване на общинския дял до председателя на съвета Кисьов. "Явно нямаха интерес и не получихме отговор", каза Петров. Той коментира случващото се в банката като "класическия начин за придобиване на едно дружество от определени хора".

Ръководствата на партиите:

Румен Овчаров, зам.-председател на БСП и шеф на градската организация в София:

Ако Бойко Борисов оспори решението за Общинска банка, този път ще го подкрепя публично. Но се съмнявам да го направи или пък ще го стори със съзнанието, че то няма да мине. Не мога да схвана как, от една страна, се договаря с Петър Стоянов и всичките десни сили, а когато стане дума за далаверата в общината, тя все някак му се изплъзва.

Разбрах, че няколко наши съветници са гласували по друг начин. Ще обсъдим този въпрос в понеделник. Те няма да бъдат изключени от партията, защото БСП не изключва и не раздава правосъдие, но си има други механизми за въздействие.

Елеонора Николова, зам.-председател на СДС и бивш кмет на Русе:

Думата безобразие може би е най-подходящата. Идеята за създаването на банка на общините беше много добра, но съдбата й беше ясна още в началото и затова ние от Русе изтеглихме участието си. Говоря от позицията на кмет, а ние с общинските съветници често сме на различна позиция. Иначе за една банка е най-добре да е в частни ръце.

Стефан Софянски, лидер на ССД и бивш кмет на София:

Никога, дори и като кмет, не съм допускал подобни въпроси да бъдат разглеждани на политическо ниво. Централата на ССД не обсъжда такива въпроси. В случая не може да се говори за нарушение, тъй като това е в правомощията на общинския съвет. Отговорен е председателят на общинския съвет. Ако той не може да си владее съветниците и при този тежък конфликт, логично е да си отива. Становището ми за Общинска банка винаги е било, че тя трябва да е общинска или общината да има съществен дял в нея. Сега на практика тя става търговска банка. Хубаво е, че все пак общината има някакъв дял в банката, което е предпоставка трезорът да бъде добър партньор на кметството. Но след като се е стигнало дотук, следващата логична стъпка е общината да продаде целия си дял. Не мисля, че има нужда от такъв миноритарен дял.

Любен Дилов-син, лидер на "Гергьовден":

Подкрепяме и двете гласувания за приватизацията на фирмите за имоти и увеличението на капитала на Общинска банка. С фанфари беше обявена продажбата на общинските акции в хотел "Хилтън" за 70 стотинки от номинала им, който е левче, а в момента за Общинска банка става въпрос за евентуално 1.5% от номинала на акция. Няма зла умисъл.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове