0

Те са жълти на цвят, но не са болни от жълтеница. Имат огромни очи по рождение и необичайни прически, които изискват или много, или никакви грижи.

Живеят пред очите на милиони тв зрители в средното американско градче Спрингфийлд, където си имат всичко - боулинг зала, търговски център, затвор, сметище и атомна електроцентрала, където работи главата на семейството.

Днес, 18 години след старта на сериала им по телевизия "Фокс", тези съвременни представители на работническата класа в Новия свят са едни от най-популярните символи на САЩ, наред със звездите и райетата от националния флаг.

Таткото се казва Хоумър (т.е. Омир!), грижовната майка е Мардж, братът и сестрата са диаметрални противоположности и се наричат Барт и Лиса, а малката им сестра, която е още бебе, носи името Маги.

Техен създател е карикатуристът Мат Грьонинг

В края на 70-те той рисувал карикатури в Лос Анджелис, а поредицата му "Life in Hell" излизала в несъществуващо вече местно издание, макар че впоследствие започнала да се появява в стотици американски вестници.

В средата на 80-те бил забелязан от тв продуцента Джеймс Л. Брукс, който го поканил да прави късометражни анимации по своите карикатури за "Шоуто на Трейси Улман".

Грьонинг обаче решил да измисли нови герои и така се появило "Сем. Симпсън" (The Simpsons), което излиза на екран самостоятелно през 1987 г., като връща анимацията в най-гледаното тв време и остава едно от предаванията на "Фокс" с най-висок рейтинг.

Сериалът напомня както познатите у нас сем. Флинстоун, така и друга популярна рисувана поредица - "Саут парк", но по нещо напомня и на нашумелите през последните години програми от типа "реалити".

Като гости в него са се появявали десетки певци и музиканти -

от Бритни Спиърс до останалите живи (по това време трима) "Бийтълс", както и други знаменитости, сред които агентите Мълдър и Скъли от "Досиетата Х" (Дейвид Духовни и Джилиън Андерсън) и дори кинозвездата Елизабет Тейлър (като гласът на бебето Маги).

Самият Грьонинг обаче няма рокалбуми в колекцията си - той притежава стотици компактдискове, касети и грамофонни плочи с уърлд мюзик, подредени по азбучен ред на държавите (да, между Бразилия и Колумбия е и България!).

Навремето е писал рецензии за рокалбуми, но първото музикално произведение, което го грабва, е "Пролетно тайнство" от Стравински. Сега свири в групата "Рок ботъм римейндърс" (Rock Bottom Remainders), която се състои само от писатели, сред тях и кралят на хоръра Стивън Кинг.

Оставил е сценария на сценаристите и анимацията на аниматорите, но държи духът на сериала да се запази: "Трябва да е един безкраен празник."

В главата му има идеи и за пълнометражен филм за Симпсънови, занимава се и с друга популярна рисувана поредица - научнофантастичната "Фючърама" (Futurama), разказва сп. "Ролинг стоун" в един от многобройните случаи, когато поставя семейството на корицата си.

Какво още трябва да знаем за петимата Симпсън

Мардж рядко се оплаква от съпруга си, но веднъж споделя, че Хоумър "забравя за рождените дни, годишнините от сватбата им, религиозните и официалните празници, дъвче с отворена уста, виси с разни отрепки в бара, секне си носа в хавлиите и отново ги слага на закачалката, чеше се с връзката си ключове".

Въпреки тези малки недостатъци той обича семейството си и е предан съпруг, готов на всичко, за да докаже това - дори да изпадне в глупаво положение, ако се налага.

Той работи в атомната електроцентрала в Спрингфийлд като инспектор по сигурността - работа, която получава след като преминава успешно специализираното обучение (но чак от третия път!).

През октомври 1990 г. дори е печелил титлата за най-добър в съревнованието по опаковане на токсични отпадъци от АЕЦ-Спрингфийлд.

Любимата му книга/брошура се нарича "So, You've Decided To Steal Cable" (Значи си решил да крадеш кабели) - която е и последната книга/брошура, която изобщо е чел.

Когато не чете, Хоумър обича да пие бира - в бара или у дома. В състояние е да изяде десетки американски понички (донати).

Понякога има комплекси, че е шишкав и плешив и си спомня моменти от миналото си, когато е бил шишкав и с голяма коса.

През 2003 г. анкета на Би Би Си го определи за най-великия американец, а след него останахат държавни глави и национални герои.

Мардж успява да поддържа цялата къща и огромните разходи на едно семейство в XXI век така, сякаш скромната заплата на Хоумър е разтегателна - остават пари дори за снабдяването му с бира и донати, вкл. за екскурзии в чужбина, например в Англия, където им се случват най-невероятни неща.

Всеотдайна майка и съпруга, тя обаче не се ограничава само с приготвяне на кексчета мъфин - факти от нейната биография са още кратката служба в полицейския участък на Спрингфийлд, участието в мюзикъла "О, трамвай!" по "Трамвай "Желание" от Тенеси Уйлямс, както и трудов стаж в местната атомна електроцентрала, където е работила редом с мъжа си.

Преди да напусне тази служба, тя безстрашно обвинява собственика на АЕЦ-а Монтгомъри Бърнс в сексуално посегателство, но адвокатът й Лайънел Хъц се отказва от делото, когато вижда в какви костюми са облечени защитниците на Бърнс.

По два пъти на ден Мардж отделя време за високата си като кула синя прическа. Измиването на косата й отнема половин час, а изсушаването - цели шест, но фризурата се оказва особено полезна за ориентиране, когато отидат заедно на разходка в зоопарка например и се изгубят в тълпата.

Лиса Симпсън е взела по нещо и от двамата си родители - подобно на Мардж тя е здраво стъпила на земята, възпитана е в трудолюбие и съчувствие към изпадналите в беда, а от баща си е наследила фамилното име.

Нейната изключителна интелигентност и авторитетът й се простират не само у дома, но и в цялото градче. Тя е само втори клас, но вече свири виртуозно на саксофон.

Твърди, че гледа телевизия само заради дискусионните предавания тип "кръгла маса" и екранизациите на английска литературна класика, но всъщност обича и анимационни сериали - което е доказателство за принадлежността й към фамилията Симпсън.

Маги е най-малкото дете в семейството и вече е научила първата си дума: "Тате". Това темпо (една нова дума за пет години) в езиковото й развитие я поставя точно след Барт и малко преди Хоумър.

За бебе, което нито говори, нито ходи, тя все пак води интересен живот, като вероятно се гордее най-много с бебешкото бягство от детската градина в Спрингфийлд, осъществено под нейно "командване".

Маги почти винаги се намира в добро настроение, но тайно се конкурира с мистериозно бебе с една вежда, което живее на тяхната улица.

Барт (от Бартоломю) страда най-много от неразбирането на останалите. Той е постоянно потиснат заради тесногръдите си съграждани, които съдят за него само по неговите мисли и постъпки и го смятат за малолетен престъпник.

В душата си той е добро дете с няколко лоши мисли, две много лоши мисли и една-две, които са обект на разследване от окръжния прокурор.

В общи линии обаче Барт не се отличава от всеки местен четвъртокласник, макар че оценките му варират между двойки и тройки. Обича скейтборда, дъвките, да се грижи за своя домашен любимец и да участва в "Шоуто на Конан О'Брайън".

Още ненужни, но любопитни факти за фамилията

* Всеки епизод съдържа около 24 000 рисунки, правенето му отнема шест месеца и струва 1 млн. долара.

* Сериите започват по един и същ начин, но има и дребни детайли, които отличават всяка - например когато Барт драска нещо на дъската (всеки път различно, но свързано с някакво наказание, изискващо да напише безкрайно много пъти, че няма да върши това или онова) или в обстановката, когато семейството се настанява на дивана пред телевизора.

* Грьонинг е кръстил героите на собствените си роднини (той самият се идентифицира с Барт - нищо че всъщност е Мат), но за много от второстепенните герои е използвал имената на улиците в родния си Портланд, щата Орегон, а най-добрият приятел на Барт - Милхаус, е взел второто име на президента Никсън.

* Такива дребни детайли са и сестрите на Мардж - Пати и Селма Бувие, които почти не се отличават една от друга, освен по бижутата си (Пати е с триъгълни обици, Селма е с кръгли).

* Семейството има и домашни любимци - хрътка, наречена Малкия помощник на Коледа, която е била изхвърлена от кучешките надбягвания заради некадърност, но приютена от фамилията, както и котка на име Снежна топка-2 (№2, защото първата Снежна топка била прегазена).

Епизодите от "Сем. Симпсън" се излъчват всяка вечер от 20 ч. по "Фокс лайф", с повторение от 9 ч. сутринта на другия ден.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности