0
Ки инетът пусна "Белене", следващият ще я строи, обявява "Дневник".
След тригодишно суетене около съдбата на недостроената АЕЦ "Белене" в четвъртък правителството реши окончателно да започне изграждането на два реактора по 1000 мегавата.

Изграждането й, спряно в началото на 90-те години заради неизяснена икономическа и екологична целесъобразност, е най-мащабният за последните 15 години проект - обявената вчера сума за осъществяването му е около 2,4 млрд. евро, като срокът за пускането в експлоатация на първия реактор е 2011 г.

Очаква се реално строителството да започне през 2006 г. - през мандата на следващото правителство.

План разпредели 3,5 млрд. лв. за екологични проекти, съобщава още "Дневник".
Около 3,5 млрд. лв. са необходими за изпълнението на Националната стратегия по околна среда за периода 2005-2014 г., която правителството одобри в четвъртък.

Планът за действие към стратегията е петгодишен и обхваща периода 2005-2009 г., поясни Нона Караджова, шеф на дирекция "Стратегия, европейска интеграция и международно сътрудничество" в екоминистерството.

Парламентът ограничи изнасянето на бюлетини, пише още "Дневник".
Народните представители в четвъртък гласуваха текстове от избирателния закон, с които според тях ще се преустанови практиката да се изнасят бюлетини от стаите за гласуване.

Надеждата на депутатите е, че ще бъде по-трудно и да се купуват гласове. Парламентът реши общата бяла бюлетина, която няма да се поставя в плик, да се подпечатва от секционната избирателна комисия два пъти - когато комисията дава на избирателя бюлетината и преди той да я пусне в урната.

Срещу интегралната бюлетина до последния момент се бори Движението за права и свободи (ДПС). От "Демократи за силна България" обявиха вчера, че с измененията в закона се "ограничават възможностите на върхушката на ДПС да тероризира българските турци и мюсюлмани в изборния ден".

Промяна в Търговския закон ограничава обратното изкупуване на акции, обявява още "Дневник".
Правителството одобри в четвъртък поправки в Търговския закон, които според официалното съобщение целят привеждането му в съответствие с международните стандарти и са свързани с присъединяването на България към ЕС.

С промените се въвежда ограничение при обратното изкупуване на акции. Те регламентират, че не могат да се изкупят обратно акции, които са над 10% от капитала на дружеството.

Подобна забрана в момента съществува при придобиването на собствени акции. В закона се дава право и на управителните съвети и на съветите на директорите да извършват обратно изкупуване на акции.

Практиката компании да изкупуват собствени акции е рядкост в България, а в момента дружествата, които обмислят това, са "Неохим" - Димитровград, "Албена" АД и "Инвестор.БГ". И трите компании обаче планират да си върнат собствеността върху акции за около 3% от капитала им.

Депутати от НДСВ защитиха магистрала "Тракия", информира още "Дневник".
Депутати от НДСВ от избирателните райони, през които минава магистрала "Тракия", в четвъртък дадоха специална пресконференция, за да призоват опозицията да спре с "магистралната истерия".

Също в четвъртък от ОДС започнаха да събират подписка срещу концесията на магистралата, след седмица тя ще бъде връчена на премиера. Националната кампания е под мотото "Концесията за магистрала "Тракия" - обирът на века", съобщи пресцентърът на ОДС.

Цената за изграждане на 1 км от пътя ще е с 30% по-евтина от най-ниската цена в Европа, са заявили народните представители от жълтата партия, цитирани от БНР.

От месеци и лявата, и дясната опозиция критикуват проекта за концесия за доизграждане на магистралата. Договорът беше подписан в края на март. Веднага след това депутатите от СДС сезираха прокуратурата.

Министрите си търсят спонсори за изборите, пише "Сега".
Министрите ще търсят спонсори, които да им плащат разходите по време на предизборната кампания.

Те няма да излизат в отпуск, но ще участват активно в агитацията като водачи на листи. Частни фирми ще плащат бензина на колите им в извънработно време.

Това разясни вчера военният министър Николай Свинаров, който е и зам.-председател на НДСВ. Според него над половината министри ще са водачи на листи.

Строителният надзор на "Тракия" ще се възлага с търг, съобщава още "Сега".
Изпълнителна агенция "Пътища" ще обяви международен търг за избор на фирма, която да извърши строителния надзор на концесията на автомагистрала "Тракия".

Това съобщи председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев. Той обеща, че рискът по изграждането и експлоатацията на аутобана ще бъде поет от концесионера.

Неустойките за забавяне на строителството са между 10 и 80 хил. евро на ден, припомни Мирчев. Независими оценки сочат, че необходимият трафик и печалба за концесионера ще бъдат постигнати на 10-ата година от експлоатацията на трасето.

Ако това не се случи, българо-португалският консорциум ще бъде компенсиран със заместващи плащания, но Мирчев не обясни какви. Той даде пример с Франция, където частникът се компенсира с по-дълъг срок на концесията.

45 млн. лв. е бюджетният излишък за два месеца, пише още "Сега".
Приходите в бюджета към края на февруари 2005 г. са 1,670 млрд. лв., което е 22,1% повече от същия период на миналата година.

Това съобщи правителственият пресцентър след заседанието на кабинета. Излишъкът в бюджета в края на февруари е 45,9 млн. лв.

Данъчните приходи към края на февруари са 1,414 млрд. лв., което е с 240,8 млн. лв., или с 20,5% повече от същия период на 2004 г. Постъпленията от косвени данъци са 1,071 млрд. лв.

Събраните преки данъци са 343,5 млн. лв. или 14,4 на сто от разчета за годината. Неданъчните приходи са 253,2 млн. лв.

Нормално е сега да се отчитат големи приходи, тъй като е време за плащане на данъци, коментираха експерти.

Датчани взимат морските летища, обявява "Стандарт".
Летището в Копенхаген спечели конкурса за концесионер на летищата във Варна и Бургас.

Министерският съвет одобри предложението на вицепремиера Николай Василев и ще започнат преговори с кандидата. Точните параметри по офертата на датчаните ще бъдат обявени днес.

Тяхното предложение спечели в конкуренция с консорциумите между "Фрапорт" и "БМ стар", "Хохтиф" и "Албена" и "Винчи еърпортс" и "Винчи консешънс". "Копенхаген еърпортс" ще получи концесия за 35 години и ще плати първоначална такса от 3 млн. евро.

Западът ни сряза за цените на имотите, пише още "Стандарт".
Цените на родните недвижими имоти, които напоследък се покачваха по-бързо от нивото на река Дунав, ще отбележат внезапен застой и дори спад през 2006 г.

Така поне оповести тези дни Еврокомисията на интернет страницата си в доклад, проследяващ икономическото развитие на 25-те членки на ЕС и страните кандидати.

Въпросното съобщение със сигурност ще попари мераците на десетки чичовци на село, които се надяват да продадат дядовата "бяла спретната къщурка с две липи отпред" като "китна вила за екотуризъм" на някой завеян англичанин, предпочел да дои крави, вместо да прави пари в лондонското Сити.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 13 минути

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 31 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 52 минути

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 58 минути

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 2 часа

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове