0
Дн н Ф. Кери (JohnKerry.com) получи изненадващия шанс да стане американски президент в хода на първичните избори в Демократическата партия в началото на 2004-та, където беше просто един от деветимата кандидати, сред които за фаворит се смяташе бившият губернатор на щата Върмонт Хауърд Дийн.

Може би известна роля изиграха и инициалите му - Дж.Ф.К., същите като на убития президент Джон Кенеди, или факта, че в университета е ходил със сестрата на първата дама Джаки, или най-вече, че е воювал във Виетнам, докато настоящият обитател на Белия дом е служил в Националната гвардия у дома.

Американците не са чужди на идеята да лишават настоящ президент от полагаемия се втори мандат, както се случи с Джордж Буш-баща и Джими Картър, припомня британската телевизия "Скай" и обрисува накратко човека, който претендира да стане 44-тият президент на САЩ.

На 11 декември Джон Кери навършва 61 години, но въпреки малката разлика във възрастта с Джордж Буш (58-годишен) политическият и административният му опит е далеч по-голям и датира още от 1971 г., когато става активист на антивоенното движение, обединяващо ветераните от Виетнам.

Общ факт в биографията на двамата кандидати е университетът "Йейл", но след това пътищата им се разделят.

Кери завършва право, специализира като адвокат и работи като зам.-областен прокурор в Масачузетс; междувременно отваря със съдружници магазинче за сладки, което все още функционира в Бостън.

През 1983 г. го избират за зам.-губернатор на щата; губернатор е Майкъл Дукакис, който бе кандидат за президент от Демократическата партия (1988 г.) и губи катастрофално от Буш-баща.

Жителите на Масачузетс го изпращат за първи път в Сената (Kerry.senate.gov) през 1984 г. заедно с видния демократ Тед Кенеди; по-късно в щата, нашумял напоследък с легализирането на гей браковете, му гласуват доверие за още три шестгодишни мандата.

Неговите приятели и сътрудници го определят по-скоро като "сложна личност", отколкото като "мил човек".

В дебати е спокоен човек, който има навика да обговаря противоположните гледни точки, преди да стигне до решение - да е ветеран от Виетнам и антивоенен активист едновременно е типично за стила му.

Преди края на войната президентът Ричард Никсън останал толкова озадачен от позицията на Кери, че се чудел дали този човек не е просто лицемер, а в тазгодишната кампания Буш повтаряше като мантра, че съперникът му се върти като фурнаджийска лопата.

Военните заслуги на Кери като военноморски офицер обаче не могат да бъдат оспорени, макар че бе разкритикуван от ветерани, симпатизиращи на републиканците - оказа се, неоснователно.

Във Виетнам той управлявал военен катер (като онзи във филма "Апокалипсис сега") и получил пет ордена за героизма си. Като антивоенен активист също се проявява подобаващо, агитирал е заедно с актрисата Джейн Фонда, а сред най-ценните му спомени от онова време е снимка редом с Джон Ленън на мирна демонстрация в Ню Йорк.

Неговата дейност от младежките му години през 70-те обаче е по-забележителна от двете десетилетия в US сената, където се съсредоточава в разследванията - например аферата с оръжейните доставки за Ирак и финансирането на никарагуанските контри (1985-86 г.) или слуховете за американски военнопленници, останали във Виетнам години след края на войната.

В законодателната област Кери обаче няма кой знае колко важни постижения.

В личен план нещата около него също не са толкова прости.

По майчина линия той се родее с две от най-старите американски фамилии - Уинторп и Форбс (откъдето е инициалът "Ф." в името му), а баща му е работил като дипломат при президента Айзенхауер.

Името му е ирландско, по религиозна принадлежност е католик, но дядо му по бащина линия е евреин, който избягал от антисемитските гонения в Чехословакия и се прекръстил от Фриц Кон на Фредерик Кери.

В рода му има и френски братовчеди; той самият също владее добре френски език, а по време на кампанията проговори и на испански.

Бракът с първата му жена Джулия Торн се разпада през 80-те по нейна вина, заради депресивното й психическо заболяване.

От нея има две дъщери, които често се появяват на предизборните му прояви.

През 1995 г. сключва втори брак с Тереза Хайнц, вдовица на сенатора републиканец Х. Джон Хайнц Трети, наследник на най-мощната компания за производство на кетчуп.

Самата тя е милиардерка, а произходът й е португалско-мозамбикски и ако съпругът й бъде избран, ще е първата президентша, родена зад граница, заключава политическият наблюдател на британската телевизия, собственост на подкрепящия републиканците Рупърт Мърдок.

Още от другите за него:

1. През 1999 г. кинорежисьорът Майкъл Мур, който през последните месеци агитира за Кери, нареди кандидат-президента сред милионери като Рос Перо, Джон Форбс и Тед Търнър заради възможностите им, в буквалния смисъл на думата, да си купят място в Сената.

В книгата си от 2003 г. "Пич, къде ми е държавата?", която се занимава с актуалния въпрос за евентуалните съперници на Буш от средите на демократите, Мур дори не допуска варианта "Кери", а нашироко коментира възгледите на о.з. ген. Уесли Кларк.

2. "Той не изглежда елитарен или хладноват, напротив - нетърпелив е да направи контакт, здрависва се с непознати, сякаш са му стари приятели...

В такъв момент най-важната подробност за него не е елитният му произход, а факта, че е 60-годишен тип, който обича да кара сноуборд.

Биографията му е толкова перфектна, че почти изглежда като плод на писателско въображение.

Освен че е съосновател на организацията "Vietnam Veterans Against the War" (VVAW.org) и е давал показания в Конгреса, той става прицел на Белия дом, където съветник на Никсън пише: "Трябва да съсипем този млад демагог, преди да се е превърнал в още един Ралф Нейдър."

Сред последните му акции като сенатор е битката срещу проучванията на нефтените находища в националния резерват Аляска, който е защитена територия.

Пред избирателите се рекламира като човека, който е наясно с правилата на играта във Вашингтон; предизвикателството пред него е да им покаже, че познанията му не се изчерпват с това. (сп. "Ролинг стоун", 2 декември 2003 г.)

3. Без коментар:
JohnKerryIsADoucheBagButImVotingForHimAnyway.com

Въпроси и отговори (пред сп. "Ролинг стоун")

№1 по важност в опазването на околната среда?
Глобалното затопляне.

Как успявате да се съхраните по време на кампанията?
Храня се добре.

Как пазите физическата си форма?
Не я пазя. В момента съм в най-лошата си форма от няколко години насам.

Любимите ви рокгрупи?
"Ролинг стоунс", "Бийтълс".

Имате ли любима тяхна песен?
Харесвам "Satisfaction", "Jumpin' Jack Flash", "Brown Sugar", а също така "Imagine" и "Yesterday". Любимият ми албум е "Abbey Road". Обичам "Hey Jude". Харесвам също фолк, донякъде класика; китарата - Джими Хендрикс например.

Кои са любимите ви филми за Виетнам?
Най-силен е "Ловецът на елени", който се отнася повече за съдбите на момчетата след това, за техните близки; метафората с руската рулетка е невероятна илюстрация на усещането, че нещата излизат извън твоя контрол.
Също "Пълно бойно снаряжение", "Взвод", "Завръщане у дома", "Роден на 4 юли"...
"Апокалипсис сега" - доколкото беше показано точно как си седиш насред реката и чакаш някой да те застреля - но последната част, след като стигат до моста, става малко твърде психеделично, това ме отчужди.

Топ 5 на приоритетите?
Първо, да направим Щатите по-безопасно място, да се справим с ядреното въоръжаване и конфронтацията по света.
Второ, да създадем работни места и да сме фискално отговорни, за да създадем основа за една силна Америка на вътрешния фронт.
Трето, трябва да имаме система, която осигурява здравеопазване за всички американци - и аз имам програма за това.
Четвърто, трябва да имаме действащо образование за всички - това окуражава хората, както и работеща система за квалификация и преквалификация на хората в по-зряла възраст.
Пето, да водим екополитика, която оставя на децата ни една планета в по-добро състояние, отколкото са ни я завещали нашите родители.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 12 минути

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 19 минути

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 1 час

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 1 час

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 1 час

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

Любопитно Преди 1 час

Разтърсващите истории може да прочетете в следващите редове

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 2 часа

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 2 часа

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 2 часа

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 2 часа

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“