0
Бс скава церемония в Атина даде начало на XXVIII летни олимпийски игри, които след 108 години се завърнаха в родината си.

Тържественото откриване на 13 август, петък, започна в 20,45 ч. местно и българско време, продължи над три часа и бе наблюдавано от 4 млрд. тв зрители по целия свят плюс още над 72 000 души публика по трибуните на новия Олимпийски стадион в гръцката столица.

В началото стадионът потъна в мрак за 28 секунди, като всяка една от тях бе отделена за олимпиадите през съвременността, от Атина 1896 насам.

Отброяването премина под ударите на 400 тъпана, а един от перкусионистите се включи чрез огромен екран от стадиона в местността Олимпия, като мост през трихилядолетната история на игрите.

В първите минути на церемонията теренът на стадиона бе покрит с изкуствено езеро, пълно с 2,162 млн. литра вода, символизиращо връзката на гърците с морето.

Пламтяща стрела запали вътре петте олимпийски кръга, а през езерото премина хартиена лодка с 9-годишно момче, което развяваше гръцкия национален флаг.

Под мотото "Алегория" бяха представени основните течения в скулптурата на Древна Гърция, а трите фигури, висящи във въздуха, се разделиха на 18 парчета, които се спуснаха към изкуственото езеро, за да маркират многобройните гръцки острови.

Във водата с писъци влезе и весела влюбена двойка, а над тях летеше богът на любовта Ерос, който съпровождаше и най-впечатляващата част от 45-минутното шоу - дефилето на фигури от гръцката история и митология, от древността до наши дни.

Пред публиката преминаха майсторски възстановки на различни периоди и сюжети: минойската цивилизация, мита за Херкулес и лернейската хидра, живота на олимпийските богове, победата на св. Георги над ламята, Византия, националноосвободителните борби и не на последно място - участниците в първите съвременни олимпийски игри, както ги показват черно-белите снимки от края на XIX век.

Парадът на нациите бе открит от гръцкия тежкоатлет Пирос Димас, трикратен олимпийски шампион, който обаче носеше само знамето на Гърция, а цялата делегация на домакините дефилира последна.

В парада, озвучаван на живо от диджей Тиесто, участваха представители на рекордните 202 страни, които влизаха в стадиона според поредността на буквите в гръцката азбука.

Българският отбор, който включва 96 състезатели от 18 вида спорт, бе предвождан за първи път от жена - олимпийската шампионка по спортна стрелба от Сидни 2000 Мария Гроздева.

Камерите обаче се фокусираха по-дълго върху премиера Симеон Сакскобургготски, който стана на крака и бурно приветства делегацията ни от своето място в официалната ложа.

Олимпийската делегация на САЩ бе освиркана заради отказа на страната да спази олимпийското примирие, а малобройната делегация на Ирак - бе приветствана горещо.

След края на парада на нациите небето отново се озари от фойерверки, докато всички делегации се събираха на терена на Олимпийския стадион, а знаменосците образуваха шпалир до жертвеника за олимпийския огън, конструиран върху специален подиум под лаврово дърво.

Исландската певица Бьорк изпълни новата си песен "Oceania", включена в албума й "Medulla", който излиза на 30 август.

Огромната й рокля напомняше безбрежната морска шир и покри цялото игрище на стадиона.

Директно включване от околоземна орбита осъществиха и космонавтите от международната космическа станция "Мир" Генадий Падалка и Майкъл Финк.

Игрите на 28-ата олимпиада бяха обявени за открити от гръцкия държавен глава Константинос Стефанопулос, а преди това приветствия към участниците и домакините произнесоха шефката на организационния комитет Яна Ангелопулос-Даскалаки и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рог.

Олимпийското знаме бе внесено на стадиона от осем гръцки спортисти, които направиха почетна обиколка под аплодисментите на зрителите и музиката на Микис Теодоракис от "Зорба гъркът"

След издигането му на пилона под звуците на олимпийския химн Зое Демошаки произнесе олимпийската клетва от името на всички спортисти, а Лазарос Волеадис направи същото от името на съдиите.

Кулминацията на церемонията и най-голямата интрига бе запалването на олтара на Олимпийския стадион.

Организаторите пазеха в тайна кой ще е последният факлоносец и след като финалните седем поста на щафетата се оказаха шест, се потвърдиха предположенията, че тази чест е била отредена за лекоатлета Костас Кендерис.

Шампионът на 200 м от Сидни 2000 обаче бе отстранен от игрите, след като не се яви на допинг проба в четвъртък и катастрофира мистериозно с мотоциклет заедно с друга надежда на домакините - Катерини Тану.

В крайна сметка финалните метри от щафетата бяха пробягани от олимпийския шампион по ветроходство в Атланта '96 Николаос Какламанакис, а преди него на стадиона факелът премина през ръцете на Никос Галис, Мидис Домадзос, Параскеви Пацулиду, Каки Какиашвили, Йоанис Мелисанидис.

Жертвеникът, който представляваше гигантски факел, също с формата на маслиново листо, сам се наклони надолу, за да поеме свещения пламък, обиколил света, а после бавно се издигна нагоре.

На церемонията присъстваха над 60 високопоставени гости, а сред видните политически фигури, поканени като официални гости от организаторите, бе и бившият американски президент Джордж Буш-старши заедно със съпругата си Барбара и двете си внучки - близначките Джена и Барбара.

На Олимпийския стадион в гръцката столица бяха още британският премиер Тони Блеър, държавните глави на Германия Хорст Кьолер, на Италия - Карло Адзелио Чампи, на Полша - Александър Квашневски, и на Чехия - Вацлав Клаус.

От балканския политическия елит на церемонията в Атина присъстваха премиерите на България Симеон Сакскобургготски със съпругата си Маргарита, на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, на Босна и Херцеговина - Аднан Терзич, и на Албания - Фатос Нано, както и президентите на Румъния - Йон Илиеску, и на Сърбия и Черна гора - Светозар Марович.

Православното християнство бе представено на най-високо ниво от Вселенския патриарх Вартоломей и архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос.

Сред ВИП гостите със синя кръв бяха британският принц Чарлз, както и испанската кралица София, сестра на бившия гръцки монарх Константин, която бе придружена от дъщеря си - инфантата Кристина, и съпруга й Иняки Урдангарин.

Европейската аристокрация бе представена още от белгийския крал Алберт Втори, датския престолонаследник Фредерик и наследника на норвежката корона Хокон.

Олимпийските игри продължават 16 дни и завършват на 29 август. Повече - на Olimpiada2004.gbg.bg. Вж. и пълната програма на излъчванията от Атина по БНТ.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите