Полицаи: Системата на МВР ни третира като ракови клетки
В Кърджали Радостина Якимова, психолог и мениджър по проектите на Синдикалната федерация на служителите в МВР разкри част от купищата данни   
Източник: Вилдан Байрямова, БГНЕС
26
Ен н от големите проблеми в МВР е силната зависимост от политическите фактори. Служителите определят периодичните назначения като политически, а не като професионални. На всеки 4 години те стартират от нулата, с нови правила и условия, а това води до допълнително напрежение.

Това е един от изводите, направени от служителите на МВР в страната в рамките на проучването на професионалния стрес, стартирало в началото на годината.

Регионалните форуми по проекта на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФС МВР) приключиха вчера. В Кърджали Радостина Якимова, психолог и мениджър по проектите на синдиката разкри част от данните.

Сред тях са съмненията около обществените поръчки за униформи и оборудване. Навсякъде участниците в проучването настоявали

МВР да стане действително деполитизирана институция, да няма едновременно професионално и политическо ръководства.

"Директорите са политически фигури. Има кръгове от местни олигарси, които са свързани с тях и чрез тях се оказва натиск върху служителите", отбелязват запитани. "Ако изчетем всички подобни сведения от изследването, а има шокиращи, депресията ни е гарантирана", каза Якимова. Жестока несправедливост е системата-работодател да очаква от теб да осигуряваш консумативи и оборудване, т.е. плащаш си, за да работиш, коментира тя. И посочи конкретни факти - командировачни разходи не ти се полагат в радиус от 50 километра от областния център.

Да ти се признае правото на пътни пари се счита за голям пробив. Полицаи и жандармерия от Кърджали бяха пращани в София за охраната на протестите, тръгваха в 10 ч. сутринта и се прибираха в 4 ч. след полунощ, признава им се 12-часовата смяна, но времето на пътуването не се плаща, защото са се возили.

Нощният труд и дежурствата по празниците също не се заплащат, презумпцията е, че работата е еднаква. Полицаят носи униформата си с чест, но копчетата на светлосинята риза след първото пране са вече розови, или в склада липсва подходящият размер на костюма. Повишен в чин офицер е отнесъл наказание, защото две седмици не си е сменил пагоните - такива в склада нямало.

Преди месеци е пусната заповед до началниците на групи и сектори да наблюдават всички работещи в системата и да докладват незабавно на ръководствата при случаи на тревожност, емоционална нестабилност, избухливост и т.н.

"Вероятно целта е така МВР да се изчисти от лабилните.

В момента, в който започнеш да показваш човешката си страна, че не си машина, а си претоварен, ставаш уязвим и системата те третира като ракова клетка, като ти прилага "химиотерапия" -- или те унищожава, или те изхвърля", цитатът е на участник в един от регионалните форуми. Според Якимова ако всеки полицай живее със съзнанието, че е ракова клетка, значи обществото ни е болно.

В СФС МВР са единодушни, че е крайно наложително съответните институции да се самосезират, и да извършат ревизии на обществените поръчки, за да излезе истината за източването на парите.

"Таблетите, които се раздадоха на КАТ, са по 9 хил. лв., а лаптопите Acer с най-обикновени параметри са по 4 хил. лв.! Лично аз казвам, че има масово съмнение за обществените поръчки в МВР. Чухме много версии и случаи за това. Например, обявява се поръчка за униформи, явяват се 3 фирми, но те предлагат много по-високи цени. Какъв е изборът на ръководството - да остави хората си без облеклата и да обяви повторна поръчка, или да направи компромис с парите? Много от фирмите у нас пък не могат да участват в конкурсите, защото нямат необходимия производствен капацитет.

Сегашните униформи са кошмарни - през лятото запарват, в студа замръзваш.

А можело за 2 часа въпросът с памучните тениски с къс ръкав да бъде решен, както се случи преди дни", обясни Якимова.

Според нея и колегите й е погрешно впечатлението, че в МВР екстрите са много. "Да, осигуряват се 400 лева за униформа, която в склада струва 1 200 лева. Трябва да я носиш 3 години, а тя се скапва на 3-ия месец. Заради подозрителното качество и цените проверката и ревизиите са задължителни", уточни тя.

На полицай пред паспортното звено в Кърджали от залепения надпис на ризата му "Охранителна полиция" вече липсва първата буква и се чете "Хранителна полиция". Колегите в Пампорово през зимата са с кубинки от изкуствена кожа, които от лугата се разкапват, а са доставени на цената на естествената кожа. Те в склада на МВР са по 95 лева и се сцепват за по-малко от два месеца, а в магазините се продават чудесни български за 45 лева. Панталонът в склада е 49 лева, а само за 9 лв. можеш да си поръчаш в шивашка фирма такъв от по-качествена материя. Тези факти разказаха служители, пожелали анонимност заради забраната да разговарят с журналисти.

Горивата също никога не достигат, особено в по-големите градове - имаш бензин до 12-о число на месеца, след което картата за зареждането се блокира. Забранени са и даренията.

Навсякъде по време на регионалните форуми участниците са изразили възмущение от множеството нормативни актове, които си противоречат взаимно и ги правят уязвими непрекъснато. Никой не знаел точния им брой, според едни са 800, според други - че са 4 хил. Един от участниците в срещата в Кърджали казал, че е принуден да познава и Закона за пчеларството, понеже работата му го изисква. "Институцията МВР ги третира като виновни. При жалба, например, за некачествено издадени лични документи или за непредоставена сигурност, винаги презумпцията е за виновност на служителя. А презумпцията за гражданите е за невинност", поясни проектният мениджър Якимова.

Всички участници в изследването са стигнали до заключението, че системата на МВР е авторепресивна - репресира служителите си по всички направления. "Ти караш пожарен автомобил с включена звуково-светлинна сигнализация, някой не ти е дал предимство на пътя, направил си катастрофа - ти си виновен, защото ти не си внимавал и затова те санкционираме. Носиш и материална отговорност, може и да платиш щетите", споделили служители по регионите. Според Якимова това се дължи на наличието на много правозащитни организации и на многото европейски изисквания, които са обърнати към защитата на правата на човека, на задържаните, на малцинствата, на групите в неравностойно положение.

"И докато ние изпълняваме тези норми, служителите в МВР са третирани като лошите. Всяко малоумие или недоразумение, произведено от ръководството, се нарича полицейщина. И през цялото това време институцията, която е нереформирана, мачка хората си. А функциите, с които са натоварени, са прекомерно много и непривични - пишат се периодично отчети за събирането на реколтата, за черешобера и жътвата, те куриерстват - раздават поща и призовки. Пожарникарите проверяват самотните старци в по-малките населени места живи ли са веднъж седмично. Освен това провеждат инструкции как да си палят печките безопасно, все едно ще им е за пръв път, как да си съхраняват правилно дървата за огрев и т.н. Но това са заповеди, които се изпълняват, а после се пишат отчети", допълни Якимова.

служителите настояли за дългосрочна стратегия, с която всяко следващо правителство да се съобразява
,

а не да разбутва кадрите като пионки. В началото на седмицата водещите това изследване са се срещнали със зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов и му представили резултатите. Той поел ангажимента да предприеме мерки за намаляване на професионалния стрес. Становището на министерството ще бъде публикувано заедно с окончателните данни от проучването и ще се обсъждат националната конференция на 10 октомври т.г. в София.

Тогава ще се сключи обществен договор, но този път диалогът няма да бъде само между синдикатите и МВР - искаме да включим и граждани, както и представители на други институции, защото сигурността не е работа само на МВР, подчерта Якимова. Обмисля се и обществен дебат с участието само на хора извън системата. Гражданският контрол трябва да стане част от дългия процес на реформата, е позицията на синдиката.

Голямото изследване е по проекта "Професионалният стрес - най-голямото предизвикателство за достойни условия на труд", като основната му цел е да се създаде система за преодоляване на стреса в МВР. Финансирането е от "Иновация-Норвегия". Синдикатът е възложител на проекта, за изпълнението му са ангажирани социалният психолог Иван Иванов и социалният антрополог Харалан Александров. Направено е задълбочено качествено изследване сред 20 фокус-групи с участието на 243 души от страната, като 10% от тях са ръководните кадри - какво в ежедневието на един полицай, пожарникар и спасител, криминален инспектор, пътен полицай, разузнавач и т.н. причинява острия стрес. "Допускахме, че той е свързан с естеството на работата. Обаче се оказа, че не това им е проблемът, защото, постъпвайки на работа, те са били наясно с какво точно ще се занимават. Но не са знаели каква е организационната култура в МВР и понасят всичките й тежести", посочи Якимова.

 


Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Северна Македония избира нов президент

Северна Македония избира нов президент

Свят Преди 7 минути

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 29 минути

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 50 минути

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 58 минути

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 1 час

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 1 час

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 1 час

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 8 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 12 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 12 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 13 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 14 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях