Чобанов защити пред Тристранката промените в бюджета
Финансовият минисър Петър Чобанов заедно с колегите си - социалния министър Хасан Адемов и министъра на правосъдието Зинаида Златанова   
Източник: БГНЕС
25

Без актуализацията държавата няма отново да може да се превърне в коректен платец към бизнеса, може да се повтори ситуацията от 2009 г., когато държавата натрупа задължения към бизнеса.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на публичното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори обсъдиха актуализацията на бюджета и наложеното президентско вето, заради което Народното събрание ще се събере извънредно за ново гласуване утре.

Работодателите и синдикатите подкрепят актуализацията, но имат различни искания към управляващите.

"Ако не се приеме актуализацията на бюджета, няма да бъдат одобрени 40 милиона лева за социални плащания и ще се постави под риск изпълнението на бюджета на МТСП за 2013 година. Работниците и служителите няма да може да получат ваучери за храна в общ размер на 40 милиона лева", заяви Чобанов.

"Без актуализация на бюджета няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което натоварва бюджета с допълнителни разходи за лихви.

Без актуализация се блокира бюджетната процедура за 2014 и няма да могат да бъдат добре посочени фискалните цели, без актуализацията тези цели няма да бъдат реалистични", добави финансовият министър.

Без актуализация блокираме възможностите за диверсифициране на източниците на нов дълг, смята той.

"В мотивите на президента за наложеното от него вето върху актуализацията на бюджета, не намираме мотиви, които атакуват по същество това, което предлагаме като актуализация. Не може да се съгласим с постановката за частично вето.

Частично вето върху бюджета няма, особено когато се засягат параграфите за приходи, разходи и дълг", коментира още финансовият министър.

"Намалението на данъчните приходи с 550 млн. лв. представлява вдигане на летвата, за което президентът настоява в мотивите си. Това не отслабва дисциплината на приходните агенции. Като се поставят цели, те трябва да са реалистични", посочи още Чобанов.

"Забавянето на икономиката през второто тримесечие е факт. Разглеждаме това като временно забавяне.

От страни в еврозоната започват да идват по-окуражаващи резултати. Отдаваме забавянето на икономиката на периода около провеждане на изборите и по-ниските инвестиции", заяви министърът.

"Публикувахме два анализа за това колко ДДС сме върнали и на какъв тип фирми по отношение на обороти е върнат този данък. Периодично ще публикуваме данни за просроченото ДДС.

Съкращаването на разходите е в ход. Министерството на отбраната, МВР, Министерство на правосъдието са генерирали определени просрочвания на задълженията. Продължаваме процеса на оптимизиране на разходи на министерствата", заяви Чобанов.

Ясно е разписано, че тези 85.6 млн. лв. ще отидат за компенсиране на крайните потребители, каза още той.

Социалните партньори все пак обсъдиха днес актуализацията на бюджета, въпреки че тя вече е била приета на ресорната комисия към НСТС.

Вчера на заседанието на комисията по бюджетна политика към НСТС е приета единодушно актуализацията на бюджета и според правилата за работа на НСТС не е задължително тя отново да се разглежда от социалните партньори, обясни в началото на заседанието вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства НСТС.

Въпреки това социалните партньори отново представиха позициите си по актуализацията и зададоха въпроси на финансовия министър.

"Преди повече от три години НСТС прие 60 антикризисни мерки и една от тях беше държавата да въведе регистър на задълженията си към бизнеса", напомни Велев и поиска, макар и със закъснение от три години да се създаде този регистър.

Готови сме да подкрепим взимането на допълнителен дълг само срещу конкретни реформи, съгласни сме с увеличаването на дефицита, но само срещу реформи, заяви от своя страна Димитър Бранков от БСК.

Представителите на бизнеса поискаха по-ясно разписване в бюджета на средствата за неотложни и непредвидени разходи,

предаде Агенция „Фокус”. Васил Велев от АИКБ попита Министерството на финансите не е ли по-добре да се разпишат по-добре неотложните и непредвидените разходи или поне тези, които са ясни към момента.

"Има нови данни за забавяне на икономиката през второто тримесечие. Има отрицателен тренд. И така планираните, актуализирани приходи е трудно да бъдат изпълнени", заяви Велев.

"Има повишена обществена чувствителност на тема прозрачност. Не е ли по-добре неотложните и непредвидени разходи да бъдат в голямата си част разписани по-ясно. 85,6 млн. лв. за компенсиране на зелената енергия. Те биха могли да бъдат отделени в отделно перо", заяви той.

"Преди повече от три години тристранният съвет предложи, а правителството прие 60 антикризисни мерки, една от тях беше държавата да поддържа регистър на задълженията си към бизнеса – по ДДС и по неизплатени обществени поръчки", припомни Велев.

От КРИБ също подчертаха, че е необходима по-голяма яснота за това на кой бизнес и как ще се разплаща държавата.

Според организацията е важна информираността и прозрачността. Необходимо е да има официална статистика за дължимото ДДС, смятат от КРИБ.

При актуализацията на бюджета през 2010 г. средствата за неотложни и непредвидени разходи са увеличени 14 пъти – от 87 млн. лв. на 1 230 000 000 лв., заяви на заседанието  министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по повод критиките за увеличение на непредвидените разходи.

Не съм съгласен с презумпцията за виновност – че това правителство ще изхарчи тези пари непрозрачно, заяви Хасан Адемов

"Няма как да се изхарчат непрозрачно, защото има постановление на Министерски съвет, където надлежно ще са разписани", обясни министърът.

Той подчерта, че предвиденият в актуализацията на бюджета социален пакет не са пари за допълнителни социални разходи.

"Това са средства по недостигащи пари за социални плащания, които са гарантирани със закон. Всички тези разходи са визирани в конкретните закони", посочи Адемов.

"Преводът на думата вето от латински на български е „забранявам”. Сега усещането е, че вместо „власт власт да спира” е „власт опозиция подпира”, заяви Хасан Адемов по повод разделението на властите и ветото на президента.

Не ни удовлетворява социалната част на актуализацията на бюджета, заяви Ася Гонева от КНСБ

"Предвиждат се едни 40 млн. лв., които не са допълнителни. Остават 40 млн. лв. за ваучерите. Те попълват дупката до септември, но не дават възможност да се изпълни ваучерната програма до края на годината”, заяви Гонева.

Ще продължаваме да настояваме за увеличение на минималната работна заплата от октомври, защото мандатоносителят БСП пое такъв ангажимент, заяви Гонева. Около 9 млн. лв. са необходими като допълнителни усилия за пазара на труда, каза тя.

"Има кървящи рани, за които бюджетът не бива да си затваря очите, тъй като те ще продължат да загниват. Говорим за държавната подкрепа, свързана с дълговете на НЕК и БДЖ. КНСБ многократно поставя този въпрос. Смятаме, че НЕК няма никаква вина за това състояние и държавата трябва да обърне внимание", посочи Гонева.

Друг проблем, който Гонева постави, е свързан със задължителните застраховки живот за някои професии, които обаче не се правят от работодателите. "Десетки хиляди застраховки живот не са влезли в сила. Не може бизнесът сам да решава дали да изпълнява законите или не", посочи тя.

Първото заседание на НСТС от четири месеца насам се провежда публично, като медиите нямат възможност да присъстват в залата, в която то се провежда, но наблюдават случващото се по време на заседанието на телевизор, поставен в кафенето на Министерски съвет.

Тристранния съвет спря да заседава в началото на годината след като със законови промени предишното Народно събрание задължи работодателите и синдикалистите да обявяват имуществото си. Новите управляващи премахнаха това изискване.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 1 час

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 2 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 3 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 3 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 3 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 3 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 3 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 3 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 3 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 3 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 4 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 4 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 5 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 5 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 5 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове