Полицията избива привърженици на Морси в Кайро
Източник: ЕПА / БГНЕС
27

Египетската полиция щурмува два площада в Кайро, окупирани от привърженици на сваления президент Мохамед Морси, и при операцията се стигна до жертви, данните за броя на които обаче варират значително.

Министерството на здравеопазването съобщи за 278 загинали, включително полицаи, и около 2000 ранени. 

61 души са били убити край джамията "Рабаа ал Адауия", където бе главният лагер на поддръжниците на Морси в Кайро. 21 човека са загинали на площад "Ан Нахда", където бе другият основен лагер на привържениците на бившия египетски президент в столицата. 41 души, сред които шестима полицаи, бяха убити при разгонване на лагери на привърженици на Морси в провинция Миня, на около 200 километра южно от столицата Кайро, съобщиха служители на министерството на здравеопазването. Загинали са общо 43 полицаи.

"Мюсюлманските братя"  (от които произлиза Морси) обаче съобщават на официалния си сайт за

2200 загинали и десетки хиляди ранени.

По-рано днес твърденията на различни източници от организацията за броя на жертвите пък варираха между 30 и няколкостотин убити и 5000 ранени.

Според местни медии сред жертвите е и операторът на телевизионния канал "Скай нюз" Майкъл Дъглас.

Активисти от лагера на Морси твърдят, че силите за сигурност използват бойни патрони, но вътрешното министерство казва, че полицията използва само сълзотворен газ и че обстрелът идва от лагера на Морси. Армията на Египет подчерта, че не участва в операциите на полицията в Кайро, а само гарантира безопасността на полицията на мястото на двата лагера, над които прелитат армейски хеликоптери, предаде АП.

На един от двата атакувани площада - "Рабаа ал Адауия", вече има импровизирана морга, както и полева болница, където се оказва помощ на ранените.

АП съобщава, че край него сблъсъците продължават, а по-малкият от двата лагера - на площад "Нахда", вече е разчистен.

Стълкновения избухнаха и в други райони на Кайро, както и в редица египетски градове. Протестиращите атакуват и палят полицейски участъци, правителствени сгради и църкви. Централната банка инструктира търговските банки да затворят клоновете си в районите, засегнати от хаоса. Министерството на културата нареди да бъдат прекратени посещенията на пирамидите в Гиза и на други археологически обекти най-малкото за днес.

Влаковете, свързващи северната част на страната с южната бяха спрени, за да се попречи на привържениците на Морси да пристигнат в Кайро, за да подкрепят другарите си. В квартала Мохандисин на Кайро привърженици на Морси откриха огън по преминаващи коли и пешеходци и се наложи намесата на полицията и там.

Очаква се в Кайро и други градове да бъде въведен комендантски час, съобщават местни медии, като се позовават на армейски източници.

Малко след началото на операцията в Кайро бяха атакувани три църкви в централната част на Египет, където живеят копти. Появиха се твърдения, че привърженици на сваления президент си отмъщават за операцията в столицата чрез атаки срещу християните.

По-рано беше съобщено и за арестувани лидери на "Мюсюлмански братя". Според египетски медии един от тях е Мохамед ал Белтаги. Той се издирва от началото на юли по обвинения в подстрекателство към насилие и убийството на демонстранти, припомня ИТАР-ТАСС.

Полицията е задържала още 200 демонстранти в Кайро.

"Мюсюлманските братя" приканиха днес египтяните да излязат на улиците, за да спрат клането. "Това не е опит за разпръсване, а опит за кръвопролитно смазване на всеки глас, издигнат срещу военния преврат. "Рабаа" призовава египтяните да излязат на улиците, за да спрат касапницата", цитира АФП съобщение на говорителя на движението "Гехад ел Хадад", разпространено чрез "Туитър".

Площад "Рабаа ал Адауия" бе окупиран от протестиращи от един месец насам с искане за възстановяването на Морси. Той беше свален от власт и арестуван от армията на 3 юли.

Днес телевизиите показаха булдозери, които разрушават импровизираните бариери, направени от павета и чували с пясък. Силите за сигурност обградиха лагера рано тази сутрин и използваха сълзотворен газ срещу хората, които не се вслушаха в ултиматумите да прекратят протестите.

Джамията "Ал Азхар" в Кайро, най-висшата сунитска религиозна власт в света, се разграничи от полицейската операция в египетската столица, предаде Франс прес.

Ръководството на джамията подчерта, че не е било запознато с методите, които полицията е използвала, за да разпръсне демонстрантите.

Междувременно

египетското правителство изрази съжаление за жертвите,

предаде "Йедиот Ахронот". В изявление временното правителство призова привържениците на Морси да се вслушат в гласа на разума и да прекратят насилието, предаде Ройтерс. В изявление кабинетът заяви, че ще продължи да прилага плана за политически преход в страната, който се подкрепя от египетската армия. Правителството приканва протестиращите да не се съпротивляват на властите, а лидерите на "Мюсюлманските братя" - да не подстрекават към насилие.

Изпълняващият длъжността вицепрезидент на Египет и носител на Нобеловата награда за мир Мохамед Ел Барадеи връчи оставката си,

предадоха Франс прес и Ройтерс. "За мен стана трудно да продължа да поемам отговорност за решения, с които не съм съгласен и от чиито последствия се опасявам", пише Ел Барадеи в мотивите за оставката си. "Тези, които печелят от случилото се днес са тези, които призовават към насилие, тероризъм, екстремистките групировки", заяви бившият шеф на Международната агенция за атомна енергия и водеща фигура на светската опозиция, който в началото на юли бе назначен за вицепрезидент, натоварен с международните отношения.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди насилието, а Европейският съюз изрази силно безпокойство от информациите за убити демонстранти. Брюксел призова всички страни за сдържаност.

Берлин също призова всички страни в Египет към сдържаност, предаде АФП, като цитира германския министър на външните работи Гидо Вестервеле. Той прикани преходните египетски власти да разрешат мирните протести в Египет, а всички други политически сили да се дистанцират ясно от насилието.

Белгия временно прекрати работата на своето посолство в Кайро, във връзка с безредиците. Решението е взето като предпазна мярка, поясняват от дипломатическата мисия.

Париж призова за успокояване на обстановката и изрази дълбоко разочарование от това, че се е стигнало до насилие, предаде Франс прес, като цитира зам.-говорителя на френското външно министерство Венсан Флореани.

Лондон също осъди използването на сила в Кайро, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на британския министър на външните работи Уилям Хейг. В него се изразява дълбоко безпокойство от ескалацията на насилието в Египет.

Русия призовава всички политически сили в Египет да проявят сдържаност в създалата се напрегната ситуация.

Турският президент Абдуллах Гюл осъди "неприемливата операция" на египетската полиция, която се превърна в кървава баня. Той изрази опасения, че ситуацията в Египет може да прерасне в конфликт, подобен на този в Сирия, предаде агенция АФП. Това, което стана в Египет, тази въоръжена намеса срещу цивилни граждани, които демонстрират, в никакъв случай не може да бъде приета, каза Гюл пред журналисти.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пък призова Съвета за сигурност на ООН и Арабската лига да предприемат незабавни стъпки за спиране на "клането" в Египет, изтъквайки че международното мълчание е открило пътя за грубата намеса със сила на египетските власти, съобщава Ройтерс.

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 8 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 13 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 39 минути

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 41 минути

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 1 час

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 1 час

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 1 час

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 1 час

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 2 часа

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 2 часа

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 2 часа

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ