Контрапротестът: Ще има опит за погроми в София
"Протестна мрежа" е против формални и неформални срещи с премиера или други представители на правителството, особено зад стените на "Дондуков" 1   
Източник: БГНЕС
621

На среща с министър-председателя Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев днес е било обявено, че се подготвят ексцесии и опит за погроми по време на извънредното заседание на Народното събрание следващата седмица.

"В София вече от провинцията се наемат квартири, за да могат да бъдат запълнени със съответните ударни бригади", съобщи пред журналисти Спас Колев, представил се като член на организацията "Свободни, можещи и силни".

След срещата Колев цитира министър Йовчев, който заявил, че подчинените структури на МВР и специализираните служби ще осигурят необходимия конституционен ред в България и в частност в столицата.

Събитието беше обявено като "редовна среща с представители на протестиращи". По-късно БГНЕС съобщи, че са участвали "представители на някои граждански организации и някои протестиращи, подкрепящи кабинета".

Поканен е бил и скандалният Бисер Миланов - Петното,

който се представя за член на Национално движение "Свобода" и десетки пъти е бил прогонван от масовите граждански протести срещу правителството като провокатор, тъсещ конфликти.

"Искаме да се отстранят от длъжност всички полицаи, които не вземат адекватни мерки, Йовчев трябва незабавно да вземе мерки", заяви Миланов през журналисти.

"Предлагаме при положение, че правителството не може да предприеме достатъчно адекватни мерки срещу платените така наречени интелигентни протестиращи, които са "за" свалянето на кабинета, то да даде възможност на нашите членове да използват доброволни отряди и съвместно с органите на реда да разкриват и залавят всички организатори, които обслужват интереси на Джордж Сорос", обясни криминалният престъпник рецидивист с дълъг стаж като затворник.

Неговото "движение" имало "достатъчно доказателствен и снимков материал, от който се вижда как се плаща на разни граждани".След срещата с Орешарски и Йовчев Бисер Миланов се похвали, че не е прочел нито една книга в живота си, защото "който върви по следите на другите, не оставя път след себе си".

"Ние искахме да чуем кога ще престане полицейщината и репресията срещу нашето движение. Искахме да чуем кога ще престане дискриминацията от медиите спрямо нашето движение. Медиите ни определят като криминално проявени. Това е дискриминация. Това, че аз съм лежал в затвора не означава, че не съм гражданин на тази държава и не означава, че нямам същите права", заяви Петното и добави : "Министър Йовчев каза да продължаваме да пишем жалби".

"При това напрежение, под което работят огромна част от охраняващите, дотук не позволихме да се разиграе

онзи тъмен сценарий, който се готвеше по разни скъпи кръчми, кафенета и нощните клубове на София",

заяви Спас Колев и си запази правото да не каже всичко.

Той бил удовлетворен от мъжката позиция на министър Йовчев на конкретни въпроси - дали ще осигури реда в София и страната, дали ще допусне ексцесии и разиграване на събития, които знаем от 1996-1997 г., дали ще допусне определени агитки да бъдат платени.

Колев твърди, че в "Свободни, можещи и силни" по членски внос има 15 768 души. "Като симпатизанти сме малко повече, отколкото вашите любимци, които протестират на палатковия лагер пред парламента", заяви на журналистите той.

Представянета от него организация е известна като организатор на протестите срещу таксите за паркиране в центъра на София и с постоянни искания за оставка на кмета Йорданка Фандъкова.

Според Мирослав Паскалев-Зорец в представяния от него форум "Обединение" членува и "Свободни, можещи и силни", със структури в 72 града.

На въпрос представители на кои протестиращи са и дали искат оставката на правителството, Паскалев каза: "Как да поискаме оставката на кабинета "Орешарски", преди още да е конституиран и заработил".

"Крайно притеснително беше, че срещата с премиера не беше открита за медии" заяви той след срещата. Той се изказал против закриването на СОД при МВР и против създаването на параполицейски частни образувания.

На 17 март т.г. 35 граждански организации и протестиращи учредиха форум "Обединение" с цел да съберат хората, излезли на протести в страната в общи действия.

Преди срещата в Министерския съвет група млади хора, представили се като част от "Протестна мрежа", подредени пред входа на МС, "написаха" "Оставка" с букви, щамповани върху тенискитеим.

Младежите се опитаха да влязат за срещата, но полицията поиска от тях да посочат коя организация представляват, за да бъдат открити в предварително изготвения списък. Протестиращите се отказаха да влизат и застанаха зад загражденията.

Васил Георгиев обясни, че събралите се граждани нямат намерение да влизат за срещата с премиера, но ги интересува принципът, по който се допускат представителите на протестиращите.

В декларация от името на "Протестна мрежа" беше посочено, че организацията е

против провеждането на "формални и неформални срещи с премиера или други представители на правителството, особено зад стените на "Дондуков" 1.

В декларацията се настоява за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори до края на 2013 г.

Медийният съветник на премиера Ивайло Данаилов, дългогодишен служител в пресцентъра на БСП, каза пред журналисти, че вчера е трябвало представители на протестиращите да предоставят данни от личните си карти, ако са желаели да участват в срещата, и допълни, че и сега могат да участват, стига да предоставят документ за самоличност.

Разговорът бил, според служителя, част от ангажимента на премиера да води активен обществен диалог и инициативата му всеки втори петък в месеца да обсъжда с граждани актуални за страната теми.

В предишна среща на 12 юли не участваха представители на протестиращите срещу правителството, а само участници във февруарските протести, довели до оставката на кабинета "Борисов".

Нина Гергова, редовен участник в т. нар контрапротести от Гражданската инициатива "За нов обществен договор между гражданите и властта", заяви: "Моето търпение изключително се изчерпа. Резултатът е -- разделяй и владей. Това, което се наблюдава отвън, е точно това.

Кога ще свалите кадифените ръкавици, кога ще изкорените злото от корена?

Всички агенции, които не работят, веднага да се закрият. Нашата подкрепа не е безусловна. Обиждат ни, че сме червени боклуци само заради това, че искаме да направим нещо, че влизаме в комисии, искаме нещо да стане".

Нина Гергова водеше групите граждани, които посетиха посолствата на Франция, Германия и САЩ в София, за да изразят възмущение от подкрепата, оказана, според тях, на протестиращите срещу правителството на Орешарски.

Срещата не беше завършила, когато от сградата на Министерския съвет излезе Ангел Славчев, станал популярен по време на гражданските протести през февруари т.г.

Той е поискал от премиера всички срещи с протестиращи да бъдат открити за медиите и  журналистите да могат спокойно да слушат всичко, което се говори там.

"Обясниха ми, че

срещата е закрита, защото такива са били правилата, приети миналия път. Според мен това е безумно.

Най-малкото националната телевизия трябва да е вътре и да отразява това, което се случва", отбеляза той.

"Когато искаш една прозрачност, трябва да я даваш", заяви Славчев.

Той е настоял да заработят всички обществени съвети към всички министерства и да се създадат надзорни съвети към регулаторните органи. "Получих отговор, че има доклад, че Обществените съвети работят.

Това, което ме притесни е свързано с надзорните съвети към регулаторните органи. Ние искаме тези съвети да имат право на вето за взето решение, премиерът отхвърли такава опция, защото това щяло да спре работата на регулаторните органи. Не смятам, че той е прав. Смятам, че правото на вето е много важно, защото с него ще се даде публичност на взетото решение. Когато има надзорен съвет, който може да наложи вето, това ще предизвика скандал, всички ще го отразят", заяви Славчев.

Заявих на премиера, че не съм дошъл да го четкам и няма да го направя,

каза още Славчев.

Според него "малоумни назначения" е имало и по време на работата на предишните правителства. "Ролята на гражданското общество е, когато има скандално назначение да бъде на площада и да протестира", подчерта Славчев, цитиран от БГНЕС.

Премиерът Орешарски съобщи след срещата, че са му били зададени много писмени въпроси, които той ще разпредели по министерства, за да бъдат изпратени отговори на неправителствените организации."Говорихме за концесии, монополи, различни случаи на недобри управленски практики и решения", обясни той.

"Днес се разгледаха 7-8 много сериозни въпроса, така както се бяхме разбрали с премиера на първата ни среща, става въпрос за бавене на някои уволнения в стратегически предприятия и агенции, бавене на определени процедури, бяха поставени въпроси за общуването между всички видове протестиращи. Създаде се контактна група, която от тук нататък ще определя дневния ред на срещите с премиера и срещите с другите протестиращите", допълни Спас Колев.

Коментари 621
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

621 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 12 минути

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 24 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 50 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 51 минути

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 2 часа

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика