Варненски съд гледа ново искане на САЩ за екстрадиция
Източник: netinfo
23

Варненският окръжен съд постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража” на българския гражданин Ваньо Минков, разследван в САЩ за измами и банкови престъпления до приключване на производството по екстрадация, съобщиха от съда.

Компетентните американски власти искат предаването на 31-годишния варненец, за да осъществят спрямо него наказателно преследване за няколко престъпления: "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път".

Минков беше задържан временно под стража за 60 дни, а този срок е изтекъл във вечерните часове на 4 август. Прокуратурата е определила 72 часа задържане, но за да бъде осигурено присъствието на Минков на производството по екстрадицията е необходимо определянето на постоянна мярка за неотклонение, което е в правомощията на съда.

Днес във Варненския окръжен съд са получени официални документи от САЩ: Нота № 183 на Посолството на САЩ и придружаващи нотата документи: Нотариално заверен Обвинителен акт от 9 април тази година от разширен състав на федерални съдебни заседатели, в който се посочват няколко престъпления, наказуеми с "лишаване от свобода" от 10 до 30 години.

Посочените престъпления - заговор за измама на Правителството на САЩ в нарушение на посочен член на Федералния кодекс, заговор за извършване кражба на чужда идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път, са посочени в Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година.

Сред придружаващите документи са още валидно искане за екстрадицията на българина, клетвени показания на помощник федерален прокурор за северен район на Ню Джърси при Федералното Министерство на правосъдието на САЩ, клетвени показания и на специален агент на САЩ в подкрепа на молбата за екстрадицията и други документи.

Всички тези документи бяха предявени днес на Ваньо Минков. От всички цитирани писмени документи за Варненския окръжен съд е безусловно, че престъпленията, за които се иска предаването на българина в САЩ са описани в Договора за екстрадиция между двете държави, посочват от съда.

Съдът прецени, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Минков може да се опита да заличи свои действия във виртуалното пространство и не прие аргументите на защитата му, че мъжът е с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрие.

Ако обжалва определението на Варненски окръжен съд за постоянния арест, Минков ще се яви пред Варненския апелативен съд на 13 август 2013 г.

В началото на юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, съдът задържа временно за 60 дни Ваньо Минков. Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия.

Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова, че от лятото на 2011 до април 2013 г. той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет.

Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

В началото на месец юни тази година и втората съдебна инстанция - Апелативен съд Варна потвърди законността на първоначалния арест на Минков, кой е съобразен с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 г.

Престъпленията, за които българинът е обвинен не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода.

Близки на Минков обаче твърдят че става дума за нов случай "Гергана Червенкова". Според тях искането за екстрадиция от американската страна е само на базата на подозрения.

"Всички обвинения и произтеклото задържане на Ваньо са по така наречените "предполагаеми причини". Въз основа на предполагаемите причини, които не са доказани, той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще се разбере дали тези причини имат разумно основание", пише в писмо до медиите Магдалена Дюлгерова, представила се за близка на варненеца. Писмото бе цитирано от "Дарик".

"Ваньо Минков е роден на 28 юли 1982 г. в град Варна. Последния си рожден ден той прекара в затвора, но не защото е осъден, а защото е задържан по желание на САЩ с цел екстрадация.

Ваньо е средностатистически българин, който никога не е ходил в САЩ, нито е имал бизнес, който по какъвто и да е начин да е бил свързан с горепосочената държава. Той има средно образование, което по никакъв начин не е свързано с информационни технологии. Той е безработен в момента, не е осъждан или обвиняван в каквито и да е престъпления в България", пише още Дюлгерова.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности