Срутване в мина "Ораново", има загинали
Срутване в мина "Ораново", има загинали   
Източник: Божидар Стоилов, БГНЕС
49

При срутване в рудник "Ораново" тази сутрин бяха затрупани четирима миньори.

Имената на четиримата затрупани миньори са Асен Стойнев, Николай Михайлов, Христо Младенов и Иван Лазаров, съобщи Георги Костов, директор на ОД МВР Благоевград.

От мястото на инцидента кметът на община Симитли Апостол Апостолов съобщи, че двама от затрупаните миньори са загинали, а търсенето на другите двама продължава.

Официално беше потвърдено,че двамата загинали миньори са Христо Младенов и Асен Стойнев, предаде БНР.

За другите двама продължават спасителнтите действия. Всичко се извършва на ръка, пръстта се изнася с кофи, тъй като няма възможност да се вкара техника.

Има съмнения, че още един миньор е загинал, но информацията не е потвърдена официално, съобщи БНТ.

Апостолов съобщи и, че един от затрупаните миньори е изваден жив, но по-късно стана ясно, че става дума за участник в спасителните дейности, на който му е прилошало. Той е на 29 години и се казва Бойко Рулински, приет е в реанимация на благоевградската болница. Интубиран е и е без опасност за живота.

Състоянието на извадения миньор е стабилно, съобщи Александър Костов, зам.-директор на МБАЛ-Благоевград. Пациентът е контактен. Името му е Бойко. Правят се всички необходими изследвания и манипулации, за да се следи състоянието на пациента, посочи д-р Костов.

Георги Костов потвърди за БНР, че спасителните екипи напредват в търсене на двамата затрупани работници, но заради изсипалата се маса това става бавно.

"Много трудно може да се достигне до двамата миньори, тъй като това е маса от кал, вода. Работи се на ръце с кофи. Опитахме се да предоставим и друга техника, но спасителите казаха, че няма как да се ползва. Има 3 екипа, които работят, а също така и цялата втора смяна на мината е долу в рудника". Това заяви в предаването "Нещо повече" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на мястото на аварията в рудник "Ораново".

По думите му инцидентът се е случил на 300 метра под земята и на 2 километра навътре. Той добави, че е поставена и специална тръба, която да вкарва въздух.

Положението пред бариерата на рудника е напрегнато, съобщи БГНЕС. Събрали са се близки, които искат информация, която часове наред никой не дава. На няколко пъти в медиите бе разпространявана противоречива информация за състоянието на затрупаните миньори.

"Дълбоко съм покрусен от новината за гибелта на двама миньори, които загубиха живота си при тежкия инцидент в рудник "Ораново" тази сутрин и поднасям съболезнованията си на близките и колегите на жертвите", се казва в изявление на президента Росен Плевнелиев, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Президентът посочва, че следи отблизо развитието на спасителната операция и се надява колкото може по-скоро затрупаните под руините да бъдат спасени.

Държавният глава изказва благодарност на спасителните екипи, съумели адекватно да мобилизират ресурсите си от момента, в който е бил подаден сигналът за бедствието.

"Вярвам, че

в кратки срокове ще бъде проведено разследване и ще бъдат предприети мерки

за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще. Ако има виновни, те категорично трябва да понесат отговорност", се казва в изявлението на президента Плевнелиев.

Не е имало взрив, а срутване на кални маси, уточни Апостол Апостолов.

"Все още няма информация какво е предизвикало срутването.

Предстои да бъде извършен оглед и да бъдат назначени експертизи, които ще дадат отговор на този въпрос", обясни комисар Костов.

"Явно не са спазени правилата за безопасност, което вече е традиция в този рудник.

Много обезпокоително е това, че

инцидентът е станал в 9.30 часа, а сигналът в полицията е подаден в 11.08 часа”,

каза още Апостол Апостолов.

Работниците в мината са започнали спасителни действия веднага след инцидента, а по-късно са подали сигнал в полицията, каза пред журналисти в Симитли директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението” главен инспектор Георги Пармаков.

Инцидентът е станал в 9.45 ч. в 64-а събирателна галерия, посочи Пармаков. В галерията е изтекла вода с кал и едри скални късове. Въздухът в помещението е бил прекъснат. При срутването двама от миньорите са затрупани, а други двама са останали зад скалната маса.

Няма информация и за състоянието на миньорите, които се намират зад скалната маса, каза още Георги Пармаков.

Пред болницата в Благоевград роднини търсят информация,

разказва в. "Струма". Съпругата на Бойко Рулински заяви: Съпругът ми се спусна да помага на колегите си, той работи като шлосер от 2 години в рудника, успокоиха ме, казаха, че утре ще мога да го видя, защото сега е обгазен.

"Величка Делолова дойде в реанимация да търси баща си Александър, който също е бил на смяна днес и тя не знаеше какво се случва с него. Тя видяла малко след 9 часа дим от района на рудника и подала сигнал.

Трагедията е неописуема пред рудника никой не дава информация, вероятно от страх за реакцията на близките, които би трябвало да разпознават издъхналите си роднини", пише "Струма".

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и социалният министър Хасан Адемов заминаха за мястото на инцидета.

Ще има наказани за инцидента, каза пред журналисти Стойнев. 

Не е нормално в този рудник да няма спасителна служба, каза той. Сигналът за инцидента веднага е подаден до спасителната служба в Бобов дол, а тя се намира на 50 км.

"Тук всяка минута е важна. След като приключи разследването на инцидента, ще се говори за промени, защото със сигурност не може да продължава по този начин", допълни той.

Кметът на община Симитли каза, че лично премиерът Пламен Орешарски е установил контакт с него във връзка с инцидента. Държавата е готова да ни съдейства с каквото е необходимо, каза Апостолов.

Областният управител на Благоевград Муса Палев съобщи, че ще разпореди проверка за всичко около състоянието на рудник "Ораново".

Ще търсим виновника за инцидента до край,

каза Палев. Разпоредил съм проверка - да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината, отбеляза той.

Изпълнителният директор на мина "Ораново" Валери Манов обясни, че няма допусната грешка.

"Това е природа, никой не може да предвиди какво се случва на 300 метра под земята", заяви Манов.

В рудник "Ораново" копаят въглища за ТЕЦ "Бобов дол". Мината е на около 2 км от Симитли, в нея работят около 300 души от района.

Министърът на икономиката и енергетиката Стойнев посочи, че концесионер е фирма "Пирин Ораново" ЕООД. Управител на фирмата е Валери Манов. Едноличен собственик на капитала на "Пирин Ораново" ЕООД е "Балкан МК" ЕООД, а на "Балкан МК" управител е Красимир Михайлов.

Рудникът е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михаилов от 2005 г. Специално за експлоатация на рудника бе създадено дружеството "Балкан-МК" с управител Станислав Тасев, припомня и БГНЕС.

Рудник "Ораново" е от наблюдаваните обекти от Инспекцията по труда, където периодично се правят проверки, каза Любомир Блатски пресаташе на Главна инспекцията по труда.

Проверките се правят на всеки 3 месеца и последната такава проверка в рудника е направена през юни, т.е. миналия месец. При проверките са констатирани нарушения и са направени предписания, отбеляза той.

Над 160 предписания са дадени от Инспекцията по труда на рудник "Ораново", каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова.

"Добивът на въглища става при едни тежки минно-геоложко условия и когато към това се добавят физиологичният разтвор при въгледобив и непрецизното изпълнение на изискванията се случват такива инциденти. Трябва да се изчака разследването, защото не може да се каже какво е предизвикало този скален пробив", добави Михайлова.

---

Преди шест годни в същия рудник при взрив в една от галериите загинаха двама миньори, а други петима бяха ранени. Месеци по-късно при свличане на земни маси загиват още двама.

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 29 минути

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 35 минути

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 1 час

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 1 час

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 1 час

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 1 час

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 1 час

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 1 час

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 2 часа

Органите на реда са уведомени за случая

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 2 часа

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 2 часа

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Политически реакции след предложената рокада в&nbsp;МВнР</p>

Политически реакции след предложените промени в състава на служебния кабинет

България Преди 2 часа

Димитър Главчев поиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 2 часа

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 2 часа

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 2 часа

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Ужасяващата трагедия с дъщерята на Албано и Ромина</p>

Страшната трагедия, белязала живота на Албано и Ромина

Свят Преди 3 часа

Счита се, че голямата дъщеря на звездната двойка е станала жертва на сериен убиец през 90-те