Египетската армия свали президента от власт и отмени конституцията
На площад Тахрир в Кайро новината за свалянето на Морси бе посрещната с фойерверки   
Източник: БГНЕС
144

Главнокомандващият египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обяви в декларация, че суспендира конституцията и назначава председателя на конституционния съд за временен държавен глава.

В телевизионно обръщение ген. Сиси, заобиколен от военни командири, висши религиозни представители и политически фигури, на практика обяви отстраняването на избрания президент ислямист Мохамед Морси.

Сиси огласи свикването на президентски и парламентарни избори, на експертна група за ревизиране на конституцията и на национален комитет за помирение, който ще включва представители на младежки движения.

Генералът каза, че по "пътната карта" са се споразумели редица политически групи и религиозни лидери.

Военните уверяват, че нямат желание да контролират страната дългосрочно.

Временното правителство, което ще управлява Египет съгласно огласената от армията пътна карта, ще определи кога ще се състоят президентските и парламентарните избори, каза за Ройтерс, говорител на военните.

Главнокомандващият предупреди, че въоръжените сили и полицията ще противодействат решително на насилието.

Мохамед Морси осъди действията на армията и заяви, че това е държавен преврат.

"Обявените от командването на въоръжените сили мерки са абсолютен държавен преврат, отхвърлен категорично от всички свободни хора в страната", цитиран е той в съобщение на страницата си в Туитър, цитиран от Франс прес.

Според сътрудник на сваления президент Морси призовал египтяните да "окажат мирна съпротива на държавния преврат", както щял да постъпи самият той", допълва АФП.

Помощник на сваления президент Морси, Айман Али, каза, че бившият лидер е прехвърлен на тайно място, но не даде подробности, отбелязва АП.

Милионите протестиращи в страната, настоявали за оттеглянето на Морси, приветстваха възторжено изявлението на ген. Сиси. Веднага след него небето над Кайро се озари от фойерверки.

"Народът и армията са една десница", скандираха ликуващи демонстрантите на каирския площад "Тахрир". Поддръжниците на Морси, на свой ред, скандираха "Не на военното управление". Водещите мюсюлмански и християнски лидери заявиха, че подкрепят пътната карта на военните.

Привечер десетки бронирани машини на египетската армия бяха разположени край струпвания на привърженици на президента Мохамед Морси в Кайро,

предаде Франс прес. Военен източник, цитиран от държавната агенция Мена, заяви, че бронираните машини и войски са масово дислоцирани в кварталите Насър сити, Хелиополис и близо до Каирския университет.

Египетската армия разположи допълнителни войски и в други градове на страната преди очаквано обръщение на министъра на отбраната генерал Абдел Фатах ас сиси, предаде ДПА.

Танкове и войски са разположени "за предотвратяване на опасни прояви на насилие, които биха могли да застрашат египетската национална сигурност в близките часове", съобщи в сайта си държавният вестник "Ал Ахрам"

В 16,30 часа местно време изтече ултиматума на египетската армия към президента

В понеделник военните дадоха 48 часа на президента ислямист да "изпълни исканията на народа", на фона на масови демонстрации за оставката на Морси.

След изтичането на ултиматума, който вчера отхвърли, Морси призова на официалната си страница във Фейсбук за "съставяне на коалиционно правителство с цел организиране на парламентарни избори" до няколко месеца.

Морси, първият демократично избран президент в историята на Египет, добави, че предлага "ясна и сигурна пътна карта", основана на неговата "конституционната легитимност, която египтяните изковаха".

Египетските сили за сигурност арестуваха председателя

на политическото крило на "Мюсюлмански братя" - Партия на свободата и справедливостта - и бивш председател на парламента Саад ел Кататни, предадe Ройтерс, позовавайки се на източник от партията и на силите за сигурност.

Заедно с него е задържан Рашад Баюми - един от двамата заместници на висшия лидер на "Мюсюлмански братя".

Вторият човек в ръководството на "Мюсюлмански братя" - главният финансист на движението Хейрат аш Шатер - е арестуван в курортния град Хургада, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Египетският в. "Ал Ахрам" съобщи, че има заповед за арест на 300 членове на "Мюсюлмански братя".

Египетските служби за сигурност са

прекъснали излъчването на телевизионен канал на "Мюсюлмански братя",

предаде Франс прес.

Служители на египетския клон на катарската телевизия "Ал Джазира" - "Ал Джазира Мобашер" - били арестувани, след като телевизията излъчила реч на Морси.

ДПА съобщи, че веднага след обръщението на ген. Сиси, в което той обяви, че Морси вече не е президент, е спряло излъчването на телевизия "Миср25" на "Мюсюлмански братя" и на двата твърдолинейни ислямистки канала "Ал Хафез" и "Ал Нас".

Изявлението на военните за свалянето на египетския президент Морси е "тъжен ден за демократичните стремежи на Египет, предателства към революцията от 25 януари и към милионите египтяни, които вярват в демокрацията", заявиха малко след това "Мюсюлмански братя" в туитър профила си, който поддържат на английски език, посочва ДПА.

Най-малко петима души са убити при сблъсъци между привърженици и противници на Мохамед Морси, съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавните медии и на официални източници.

Престрелка избухнала в град Александрия.

Агенция МЕНА съобщава за най-малко един човек е убит и 50-има ранени.

Четирима поддръжници на Морси са убити при сблъсъци с войници и полицаи в град Марса Матрух, съобщиха службите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Десет души са били ранени при атаката на група въоръжени поддръжници на Морси срещу централата на службите за сигурност в града, намиращ се близо до либийската граница.

В Асуан разярени привърженици на "Мюсюлмански братя" извършват погроми и трошат автомобили. Престрелка между поддръжници и противници на ислямистите е избухнала в град Ел Фаюм, предаде ИТАР-ТАСС.

Американското посолство в Кайро нареди на второстепенния си дипломатически персонал и семействата на дипломатите да напуснат Египет заради вълненията, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА.

Департаментът предупреди американските граждани да не пътуват до Египет и призова намиращите се там американци да напуснат страната, тъй като обстановката може да се влоши.

Американският президент Барак Обама призова

в Египет бързо да бъде избрано ново цивилно правителство

и изрази дълбоко безпокойство от обстановката в страната, предаде Франс прес.

В този период на несигурност призоваваме армията да гарантира, че се спазват правата на всички египтяни, особено правото на мирни събрания и на справедлив и независим процес пред граждански съдилища, каза Обама, апелирайки към всички страни да избягват насилието и да се обединят, за да гарантират трайното възстановяване на демокрацията в Египет.

Президентът обяви, че ще поиска съответните агенции и министерства да проучат законовите последици от новата ситуация във връзка с помощта от 1,5 млрд. долара, която Вашингтон отпуска ежегодно на Египет и която, съгласно американските закони, не може да се предоставя на страна, в която е извършен държавен преврат.

Малко по-рано влиятелният сенатор Патрик Лихи предупреди, че американският Сенат може да преразгледа въпроса за финансовата помощ за Египет след последните събития.

Генералният секретар на ООН

нарече "обезпокоителна" намесата на армията

за свалянето на президента Морси, като същевременно заяви, че исканията на протестиращите египтяни са легитимни.

От решаващо значение ще е бързото укрепване на цивилния ред в съзвучие с демократичните принципи, каза Бан Ки-мун.

Европейският съюз призова всички страни в Египет да се върнат бързо към демократичния процес, най-вече чрез нови президентски избори.

Великобритания призова към спокойствие, а Франция изрази надежда, че новите избори ще бъдат подготвени в обстановка на граждански мир, плурализъм, зачитане на личните свободи и на достиженията на демократичния преход.

Канада призова за конструктивен диалог.

Саудитският крал Абдула поздрави новия египетски ръководител Адли Мансур, а Судан изрази надежда, че мирът и стабилността ще надделеят в братски Египет.

Бразилското правителство заяви, че е разтревожено от тежката ситуация в Египет и призова за диалог без насилие, за да се излезе от институционалната криза.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" отправи към египетската армия апел да направи всичко възможно да гарантира човешките права и сигурността на всеки в Египет независимо от политическите му разбирания.

Коментари 144
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

144 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 13 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 30 минути

Horizon OS ще може да се използва от още производители

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 1 час

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 час

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност