"Шпигел": САЩ са шпионирали и ЕС!
Източник: ЕПА/БГНЕС
32

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) извършвала електронно следене не само на европейските граждани, но и на служители в дипломатическите представителства на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, пише сп. "Шпигел".

Изданието е успяло да се запознае частично с документи на специалните служби, с които разполага бившият консултант на АНС и бивш служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

"Шпигел" отбелязва, че в сградите на представителствата били монтирани подслушвателни устройства, с които

били прихващани разговорите на европейските дипломати

Освен това експерти проникнали във вътрешната компютърна мрежа, което позволило на АНС да чете електронната кореспонденция и да се запознава със служебни документи.

"Шпигел" отбелязва, че в документа с гриф "строго секретно" и с дата септември 2010 г., с който списанието се е запознало, подробно е описана цялата процедура на електронно следене на представители на дипломатически структури на Евросъюза.

Според "Шпигел" американски разузнавачи са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на три здания: представителствата на ЕС във Вашингтон и в ООН, както и в брюкселската централа на Европейския съвет.

В нея се свикват срещите на върха на ЕС, на които държавните и правителствени глави от съюза обсъждат и вземат ключови решения, включително в областта на икономиката и външната политика

САЩ подслушват телефонните разговори и следят електронните комуникации

на свои съюзници не само в Европа,

пише в. "Гардиън".

Цитирайки документ на Агенцията за национална сигурност (АНС) от септември 2010 г., британският вестник пише, че "... заедно с традиционните идеологически противници и деликатните близкоизточни страни, списъкът на "целите" включва представителствата на ЕС и посолствата на Франция, Италия и Гърция, както и няколко други съюзници на Америка, включително Япония, Мексико, Южна Корея, Индия и Турция."

Германската министърка на правосъдието Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер заяви, че твърденията за подслушване на представителствата на ЕС от американското разузнаване й напомнят на "методите, използвани от враговете по време на Студената война", предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

По думите й е "непонятно, че нашите приятели в САЩ виждат европейците като врагове".

Подобна гледна точка изрази и изпълнителният секретар на парламентарната група Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бундестага Томас Оперман.

"Държавата няма право да предприема всичко, което може да бъде осъществено от техническа гледна точка. Но изглежда, че именно с това са се занимавали САЩ, без значение дали става дума за враг или за приятел", заяви той.

Правосъдната министърка призова за

"незабавен и изчерпателен" отговор от правителството на САЩ

Според "Шпигел" електронният шпионаж в Германия е сравним по мащаби с шпионирането на страни като Ирак, Китай или Саудитска Арабия. Списанието привежда статистика, според която АНС следи на ден до 20 млн. телефонни разговора и около 10 млн. интернет връзки във федералната република.

Франция също поиска обяснения от американските власти във връзка с твърденията в германския печат, че Вашингтон е шпионирал европейски институции, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

Тези факти - ако бъдат потвърдени (разкритите от "Шпигел" - б.ред.) - биха били абсолютно недопустими, подчерта той.

Очакваме американските власти в най-кратки срокове да разсеят законното безпокойство, породено от разкритията в печата, допълни министърът.

Европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг отбеляза, че

между партньори не може да има шпиониране,

поставяйки под въпрос преговорите по споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ.

"Партньорите не се шпионират. Не може да се преговаря за голямо трансатлантическо споразумение, ако има и най-малко съмнение, че партньорите ни подслушват офисите на европейските преговарящи", каза тя на среща с граждани в Люксембург.

ЕС заяви, че е отправил запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очаква отговора им, предаде Франс прес.

Свързахме се незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги уведомихме за появилата се печата информация. Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят, посочи в комюнике Европейската комисия с уточнението, че на този етап няма да коментира повече въпроса.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че е "дълбоко обезпокоен и шокиран от твърденията за шпиониране от страна на американските власти на офисите на ЕС".

Ако твърденията се докажат, това ще е изключително тежък проблем, който

ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ,

каза Шулц и настоя за "пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американските власти".

Американското правителство ще отговори по дипломатически канали на исканията на ЕС. Ще обсъдим тези въпроси и двустранно със страните членки на ЕС, заяви говорител на канцеларията на Директора на националното разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Няма да коментираме публично конкретни предполагаеми разузнавателни дейности (...), но вече сме дали да се разбере, че САЩ събират външни разузнавателни данни така, както правят и всички останали държави, добави той.

Гневната реакция на ЕС и отделни европейски държави на новите разкрития за шпиониране от страна на САЩ е

основна тема в чуждестранния печат

Европейски управници и политици реагираха гневно на съобщения, че САЩ шпионират съюзниците си от ЕС и заявиха, че тези твърдения може да застрашат преговорите с Вашингтон по важно търговско споразумение, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изданието цитира изказване на бившия директор на Агенцията за национална сигурност и на ЦРУ Майкъл Хейдън, който на практика заявява, че всички държави шпионират.

"Първо -

САЩ не извършват шпионаж

Второ - нашата Четвърта поправка на конституцията, която защитава правото на личен живот на американците, не е международен договор. И трето - всеки европеец, който иска да се възмущава от международното шпиониране, по-добре първо да види какво прави собственото му правителство", казва Хейдън.

Европейски лидери реагираха яростно на твърденията на германско списание, че САЩ водят широкомащабна програма за подслушване на дипломатически офиси и компютърни мрежи на ЕС, като някои от тях заявиха, че са очаквали подобно следене от врагове, но не и от най-близкия си икономически партньор, пише в. "Вашингтон пост".

Като знак на силата на европейския гняв по тези съобщения високопоставени представители на редица европейски страни заявиха, че тези сигнали ще се отразят на бъдещето на започналите през юни трансатлантически търговски преговори.

Тези преговори са за създаването на най-голямата световна зона за свободна търговия,

а европейски официални лица изразиха подозренията си, че целта на американското разузнаване е да събере икономическа информация, а не да води подслушвания с военни цели.

Трансатлантическите отношения рязко охладняха през уикенда, а Берлин, Брюксел и Париж настояха Вашингтон да даде бързи и подробни разяснения по новите разкрития за мащабите на шпионирането на американската Агенция за национална сигурност (АНС) над европейските съюзници на САЩ, пише в. "Гардиън".

Цитираните от "Шпигел" документи сочат, че Германия е включена в същата категория на шпиониране от САЩ като Китай, Ирак или Саудитска Арабия, докато Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия са считани за съюзници на коренно различно ниво на следене.

"Американците се интересуват повече какво мислят правителствата, отколкото Европейската комисия, и приемат, че Германия определя европейската политика", заяви един от тези източници на "Гардиън".

Германия има едни от най-строгите закони за защита на личните данни в Европа

Този въпрос е изключително деликатен и заради всеобхватното следене на източногерманската тайна полиция Щази в бившата ГДР, както и заради спомените за нацистката полиция Гестапо при нацисткото управление на страната по време на Втората световна война, отбелязва британското издание.

"Гардиън" обръща внимание на коментара на "Шпигел", че до този момент в скандала с АНС канцлерът Ангела Меркел е задавала само "учтиви въпроси" на американците, но новите разкрития за огромните мащаби на подслушването на Германия може да усложнят опита й да спечели трети мандат на изборите през септември.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности