Плевнелиев: Хората на улицата трудно ще бъдат прибрани
Кадър от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
730
Ха ата на улицата трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Днес аз виждам граждански протест, който иска справедливост и правова държава. Гражданите искат политическо представителство, което да отговаря на обществените интереси. Хората на улиците са тези, които плащат сметките си, тези на децата си, но и тези на политиците и затова сега искат обяснение от самите политици", посочи още президентът. Той заяви, че

ще очаква да види как политическите партии ще отговорят на исканията на протестиращите.

Аз не намирам друга дума освен „криза", която да илюстрира ситуацията в страната, каза още Плевнелиев. „Това е ясен знак, че за пореден път в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано. Очевидно е, че протестите на гражданите не се свеждат до една или друга кандидатура и доказателство за това е, че хората са още на улицата", отбеляза Плевнелиев.

Той призова политическите партии да не бързат при вземането на решение за председател на ДАНС и на други важни постове. Плевнелиев обърна внимание и на това, че началото на днешното заседание беше прекъснато.

„На президента в началото не бе дадена възможност за традиционно обръщение в началото на заседанието на КСНС от лидера на политическа партия „Атака" Волен Сидеров. Помолих го единодушно от тук нататък да се съобразява с правилата на КСНС", обясни Росен Плевнелиев. 

Станахме свидетели на нещо изключително. Дори в най-тежките за държавата моменти, когато политическите страсти са стигали точката на крайна нетърпимост, Консултативният съвет за национална сигурност е бил последна опора на държавността, посочи той.

"От криза се излиза с разум, с реализъм и прагматизъм.

Той е необходим дори за това да  видим къде е кризата. Станах свидетел за пореден път на раздаването на оценки за минали събития, несъвпадащи с дневния ред на обществото. Нека политическите партии намерят този тон и подход, който да излъчва отговорност. Не се нуждаем от упражнения кой владее по-добре политическите и парламентарни хватки. Няма да участвам в това", каза Плевнелиев.

Шест дни имаме протести, това е ясен знак, че за пореден път нещо е дълбоко сбъркано в действията на политическите сили. Протестите не се свеждат до една или друга кандидатура и най-видимото доказателство за това е, че хората още са на улицата. Политиците не дават явно отговора на гражданите. Вместо стабилност, се произвежда нова доза нестабилност. Кризата се задълбочава.

Това показва, че е добре планирано мероприятие с нагласянето на критериите за изискванията и годините за един кандидат. Жалко, ако така ще се правят законите в България. Предупреждавам да не се бърза и да не се допуска отново подобен подход към законодателните промени, да се дебатира публично и подробно в комисиите в НС, заяви Плевнелиев.

На днешния КСНС е постигната и обща позиция - по точка втора: реформите в сектор "сигурност", подходът по назначенията в сектор "сигурност", да бъдат отложени за нов КСНС, който да се проведе много скоро, и в по-широк формат.

До тогава да не се приемат законови промени в сектор сигурност, защото трябва да има интегриран подход в тази чувствителна сфера, и за това бе постигнат консенсус през 2012 г., каза Плевнелиев.

Постигнато бе общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут; общ апел от всички членове на КСНС - протестите да преминават по мирен и демократичен начин, с призив срещу всяка форма и прояви на агресия и екстремизъм, каза Плевнелиев. Обща е позицията за силен диалог между институцията и гражданите.

Той цитира млад протестиращ, който написал във "Фейсбук": "Аз съм за България, където искам да има справедливост; за България, където законът е за невинните и чистите, а не за силните на деня". Искам да знам каква ще бъде адекватната реакция на българските политици на този призив, запита Плевнелиев. Решението е много просто -- повече почтеност, отчетност и обърнати с лице към нацията.

Обща е позицията
да се работи за по-либерален, променен изборен кодекс,

който да отстрани проблемите, за които част от хората протестират, каза Плевнелиев. Няма да спра да се боря за стабилност. Ще стоя на страната на справедливостта и на народа си. Нека политическите партии намерят този тон и този подход, който да излъчва пред обществото отговорност, каза Плевнелиев.

Различни са позициите оттук нататък: БСП, ДПС и "Атака" застават изцяло зад премиера "Орешарски", няма нужда от избори сега, защото това обслужва единствено ГЕРБ.

ПГ на ГЕРБ е предложила на днешното заседание на КСНС промени в Изборния кодекс и насрочване на предсрочни парламентарни избори, но не е бил постигнат консенсус. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след КСНС при президента.

За първи път Народното събрание е с толкова нисък рейтинг на доверие.

Никой не се съобразява с мнението на българските граждани, които шест дни вече са на улицата, каза Цветанов.

Когато говорим за сектор "Сигурност", трябва да има интегритет и представители на други институции, каквато е главният прокурор, ВКС, представител на ВСС. Защото аз казах, че като има подобни законодателни промени, преди да се приемат, трябва да има дискусия и да се търси политически и обществен консенсус, коментира още Цветанов.

Той подчерта, че законодателните промени, направени в началото на 42-рото НС, не кореспондират с националната стратегия за национална сигурност и не кореспондират с духа на президента, за които преди година е постигнат политически обществен консенсус в сектор "Сигурност". Тогава се постигна консенсус да има и четвърти устройствен законопроект, посочи Цветанов.

Поради предсрочното прекратяване на 41-ото НС нямаше възможност тези промени да се приемат, добави Цветанов.

КСНС стартира не по особено добър начин, продължи не особено ползотворно и дълго, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.  На заседанието, по думите му, е имало бойкот на всички предложения, направени от БСП, и това е неприемливо.

Според него от февруари България се намира в нова ситуация на перманентни протести
,

породени от дълбоко недоверие в работата на институциите и накърненото чувство за справедливост. Протестите, които започнаха с темата за сметките на тока, се развиха в много по-цялостно искане за промяна. На изборите 2/3 от българските граждани гласуваха не за партията, която управляваше, а за промяна на статуквото. Тази промяна трябва да е дълбока и системна, каза Станишев.

На КСНС отстоявах да се изрази уважително отношение към протестите на хората, които имат своите искания, да се изрази очакване протестите да минават законосъобразно без призиви към насилие и да бъдат предпазени от нарушаване на гражданските права на други хора, добави Станишев. Той каза, че страната е изправена пред тежки предизвикателства в икономическата, социалната и политическата сфера.

Предложих КСНС да изиска от всички институции да работят в интерес на гражданите, да решават конкретните проблеми, които са както социални и икономически, така и политически. Вчера НС прие много ясен пакет от мерки, при това спешни и неотложни, насочени за подкрепа на хората, подчерта Станишев.

На КСНС имаше основно противоречие между позициите на партиите и това е позицията на ГЕРБ, която от нощта на изборите и от първата си изявява след изборите не признава по същество проведените избори и иска касация. Оттам произтичат всички проблеми. Няма как да се води конструктивен диалог, когато не желаеш да приемеш факта, че си в изолация и че няма как да сформираш правителство. Истински отговорното поведение пред гражданите е институциите да работят в обществен интерес, да доказват, че решават реалните проблеми, които измъчват хората всеки ден, добави Станишев.

Той каза, че едно решение е било прието на КСНС и то е на отделно заседание на КСНС да се обсъди националната сигурност, тъй като на това не са присъствали главният прокурор, ръководителят на разузнаването, на НСО, на ВКС.

"По всички останали предложения, отправени от наша страна имаше бойкот и отказ на ГЕРБ, която има само една позиция - предсрочни избори по действащото законодателство, направени по същия начин, както предишните и това е неприемливо за ПГ на КБ", каза още Станишев.

Виждаме, че г-н Орешарски се стреми да управлява по новому
,

каза Станишев. Той посочи, че затова показва и чуваемост с бързи действия и корекции, когато назначения се оценяват като спорни. Станишев приветства Орешарски и каза, че той показа лична воля, когато има съмнения в качествата на който и да е кандидат бързо да поправя грешките. Той заяви, че не подкрепя всяко поведение, което води до ескалация, но и не подкрепя и нападение по партийна централа.

Ситуацията в България действително е нестабилна и всяка политическа партия, институция носи отговорност за тази нестабилност, смята Станишев. Лидерът на БСП посочи, че има граждански протести почти във всички страни в ЕС. Правителството и лично Орешарски се старае да води диалог с протестиращите и той се води ежедневно, заяви той. Има хора и хора, граждани и граждани, каза лидерът на БСП като уточни, че не ги разделя на добри или лоши, но никой няма право да говори от името на всички граждани. Правителството ще води диалог с всички, посочи лидерът на БСП.

Ние продължаваме да твърдим, че в България като република с парламентарно управление трябва да се проведат дебатите и да се предприемат съответните действия за реализиране на плана "Орешарски", и този кабинет трябва да управлява, докато е полезен на българското общество и на България, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него е въпрос на политическа отговорност да се прецени дали страната има нужда от бързи предсрочни парламентарни избори със стария изборен кодекс и без да е решен екзистенц минимума от острите социални проблеми на гражданите и на бизнеса, или да се даде шанс на плана "Орешарски".

Ние смятаме, че трябва да се даде шанс на плана "Орешарски",

а животът на този кабинет да зависи от това доколко успешно управлява и доколко успява да реализира всички мерки, подкрепени в НС, каза Местан. По думите му оценката за това ще дадат пряко и българските граждани, защото кабинетът явно ще работи под непрекъснат граждански контрол.

България има нужда от променено управление, нека да е под непрекъснат натиск от българските граждани. Протестите, и след това правителство, ще бъдат неизменна част от българския политически живот, прогнозира Местан и добави, че който не е вникнал в дълбоките първопричини на протестите, само той може да злорадства и да ги възприема единствено като насочени срещу това българско правителство.

Според Волен Сидеров петчасовото заседание на КСНС било безплодно
.

Лидерът на "Атака" предложил на президента да излезе с позиция и да каже "дали застава зад анархията и вандалщината, или зад реда и законността". "Казах му, че ако той не защити реда и законността, то той застава зад анархията, и тогава аз ще се обърна към главния прокурор с искане да му свали имунитета и да му се предяви обвинение за държавна измяна", заяви Сидеров, аплодиран от симпатизантите си.

Той каза, че позицията му за протестите била ясна - всички български граждани имали демократично право да протестират, но по законен начин, иначе били нарушители на реда и трябвало да бъдат санкционирани. Той се бил обърнал настоятелно към президента да повтори това законово, държавническо положение и да се обърне към нацията, казвайки, че всички българи трябва да спазват закона.

Според Сидеров на протестите трябвало да отсъстват призиви към омраза, както и към етническа или религиозна нетърпимост. По думите на Сидеров президентът по никакъв начин не се ангажирал с такова обръщение към нацията. Лидерът на "Атака" смята, че президентът трябвало да подаде оставка, защото, според Сидеров, доказвал, че не можел да се справи като държавен глава със сложната ситуацията в държавата.
Коментари 730
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

730 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 5 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 8 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 9 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 10 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 10 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 10 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 11 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 11 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 11 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 11 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете