Протести с цветя за полицаите; 9 души задържани
Източник: БГНЕС
963

Няколко хиляди души протестират срещу правителството на Пламен Орешарски за пета поредна вечер в столицата.

Те преминаха от площада пред Министерския съвет, през Народното събрание, централата на БСП, а част от протестиращите минаха покрай офиса на партия ГЕРБ с викове "Мафия". 

Гражданите скандираха „Мафия", "Червени боклуци", освиркваха сегашното управление. Развяваха се български знамена, а полицейското присъствие беше засилено.

Деветима са задържани в столичното Пето районно управление

на полицията след началото на днешния протест в столицата - до 20 часа, информира МВР, като отчита, че по столичните улици тази вечер протестират около 7 хил. души - според самите протестиращи броят им е много по-голям.

За част от задържаните днес е получена информация от самите протестиращи. У някои са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети. Има и такива без документи за самоличност.

Служители на реда са разпознали мъж, който снощи хвърлял предмети по време на протеста пред централа на една от политическите партии. Той също е задържан.

С помощта на гражданите са локализирани групи, за които има данни, че подготвят безредици. Полицията предприема всички необходими мерки за обезпечаване на спокойното протичане на протеста и за сигурността на гражданите.

Протестиращи поставиха днес бутилки с вода и рози пред поставените на пост полицаи.

Политологът Евгени Дайнов коментира, че по улиците на София е така наречената средна класа. "Те нямат социални искания и желаят промяна в системата", заяви Дайнов.

Началото днес беше предшествано от нетрадиционен форум, организиран във "Фейсбук". Това беше рисунка на асфалт. Организаторите бяха приготвили листове, на които всеки можеше да отговори на зададен към него въпрос.

"Системата е счупена. Стар софтуер, вие се нуждаете от ъпгрейдване",

гласеше един от плакатите, написан на английски.

Представители на недоволните граждани съобщиха, че нямат намерения да протестират пред централата на „Атака". Централата на "Атака" е обградена от полицаи с щитове и каски, пред нея представители на партията скандираха и се снимаха до плакатите си. Улица "Раковски" е препречена от полицейски автобус.

Въпреки, че по-рано днес от „Атака" заявиха, че са получили отказ за среща с министъра на вътрешните работи, тя се е състояла, научи БНР. Срещата е била в 13 ч. в сградата на МВР, но е била скрита от медиите. От "Атака" са поискали да се запознаят с мерките, които Министерството на вътрешните работи ще вземе по отношение на охраната на протеста, тази вечер пред МС.

От Синдиката на служителите в МВР (ССМВР) заявяват в своя декларация, че вследствие на безсилие с разумни политически аргументи да се обосноват позиции и решения от страна на политическите партии и отделни политици, се достигна до ситуация, в която за пореден път се правят провокативни, целенасочени и умишлени опити да се въвлекат служителите от МВР и националната полиция в политическите противоборства. Синдикатът напомня на политиците и уверява обществото, че

служителите в МВР не са частни служители, обслужващи интересите на една или друга политическа партия или коалиция -

те са част от българското общество и са изцяло и единствено в служба на обществените интереси. От синдиката заявяват, че подкрепят справедливите социални и икономически искания на гражданите. В протестите участват и се включват техни близки приятели, роднини и членове на техните семейства. Синдикалната организация застава на позицията, че с оглед на финансовите и икономически възможности на част от политическите партии, от страна на МВР, други държавни органи и институции необосновано се изразходва ресурс за разширено обезпечаване охраната и физическата защита на отделни политически фигури и партийни централи. В българското общество всички сме равни и всички имаме равни права и задължения, посочват от ССМВР.

В Пловдив около хиляда протестиращи

преминаха по традиционния си маршрут с непрекъснати скандирания "Оставка", "Мафията вън" и "Червени боклуци". Шествието тръгна от площада пред общинската администрация. След това спря пред офиса на "Атака" на главната улица, като скандираха "Волен, вън", "Волен с фес" и други. Множеството редуваше освиркванията и скандиранията с националния химн и възрожденски песни. Протестиращите затвориха за кратко бул. "Шести септември" и кръстовището му с бул. "Цар Борис III Обединител".

Пред офиса на ДПС те поискаха депутатите й да напуснат парламента и издигнаха лозунги за забрана на партията. Пикът на протеста беше в тунела, където шествието се умножи до около хиляда души по данни на полицията. Там протестиращите изпяха "Мила родино". Най-дълго протестиращите скандираха пред централата на БСП в града на ул. "Кръстьо Пастухов". Там обявиха, че дават три дни на всички депутати на напуснат Народното събрание и скандираха "Оставка", "Червени боклуци", "Кой не скача е червен". Протестът приключи пред общинската администрация. През цялото трасе, което бе около 10 километра, протестът се охраняваше от служители на полицията и жандармерията.

Във Варна

участниците в петия пореден протест близо 250 души скандираха пред партийните централи на ДПС и БСП. Варненци скандираха "Оставка" пред офиса на ДПС и отново изпяха националния химн. После те преминаха през центъра на града и продължиха протеста си пред Градския съвет на БСП. Протестиращите решиха да не преминават през офиса на "Атака", за да не се стигне до конфронтация, и се отправиха към сградата на общината.

Над 60 автомобила участваха в протестен автопоход в Бургас

Автопоходът премина през всички големи жилищни комплекси и централната градска част под надслов "Оставка на правителството на Пламен Орешарски и пагубната тройна коалиция". Организатор на протестното шествие бе Национален фронт за спасение на България. Лидерът на партията Валери Симеонов каза, че с тази проява НФСБ се солидаризира с протестите, които обхващат цяла България. Партията настоява за незабавна оставка на сегашното правителство. Ако БСП, ДПС и "Атака" не сдадат моментално властта, проблемите в страната ще се задълбочат и ще се стигне до трайна дестабилизация, заявиха от пресслужбата на партията.

В Благоевград

стотина с мирно шествие протестираха срещу кабинета и назначаването на Муса Палев за областен управител. Протестиращите от "Българи за силна България" тръгнаха в 19.30 ч. от Областната управа със скандирания "оставка", преминаха през центъра и спряха пред новооткрития на 9 май паметник на помирението. Там Христина Ядкова обвини родните политици от Сергей Станишев до Бойко Борисов в национално предателство. "Господа, политици, спрете се, с вашите решения и действия превърнахте обществото ни в бойно поле! Не ни поставяйте във вашите конфликтни интереси, не ни противопоставяйте! Не искаме война, но ще водим битка! Битка само с вас и вашите пороци, ще ви търсим отговорност!", каза Ядкова. След което шествието се върна на изходна точка.

Коментари 963
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

963 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 26 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 50 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 11 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса