Орешарски поиска седмица - две толеранс
Церемонията по предаване на властта в Министерския съвет започна с химна на Република България   
Източник: БГНЕС
447
Оа авям ви България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих, каза днес Марин Райков на церемонията по предаване на властта на Пламен Орешарски.

Служебното правителство, назначено на 13 март от президента Плевнелиев, предаде властта на избрания днес от 120 депутати кабинет с мандата на "Коалиция за България".

Райков подчерта, че за два месеца и половина бюджетният дефицит е намалял с 446 милиона лева, а фискалният резерв е бил увеличен с 1,534 млн. лв.

"Първият атестат за държавничество е отказ от реваншизъм и отказ от постоянни революции. Ако България има нужда от една революция днес, тя е да преустановим практиките на перманентните революции. Желая ви да ползвате израза на една по-голяма обществена толерантност, един по-голям кредит на доверие от този, който имах аз от първия ден на управлението, каза Марин Райков.

Служебният премиер Марин Райков благодари на всички хора от своя екип. Хора, с някои от тях имах възможност да се запозная, да им благодаря за безсънните нощи, за искреното им усилие да се постигне нещо в нелек момент, когато хората бяха на улицата, каза Райков.

И добави: "Едно пожелание е свързано с необходимостта от минимална приемственост. И в областта на външната политика. Вярвам, че няма да останете безчувствен към този мой призив. Сигурен съм, че ще оправдаете очакванията. Желая ви да постигнете максимален консенсус по основните приоритети. Желая ви на добър път!"

"В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще", заяви новият премиер Орешарски.

"Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество", предпазливо се застрахова той.

Орешарски благодари на Марин Райков за коректния тон, в който са протекли няколкото му срещи с него.

"Благодаря му за усилията да ме запознае макар и в резюме, с открити въпроси, които стоят буквално в следващите дни. През последните седмици мои приятели ми задаваха въпроса - какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. Нямам най-точния отговор и в този момент.

Аз и моите колеги ще направим всичко възможно да се ръководим от интересите на хората, ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да съобщим още по-добри числа от тези, които чухме преди малко", заяви Орешарски.

Добави, че ще бъдат открити за медиите. "Ще гледаме на тях като на трансмисията за уведомяване на обществото за всичко важно, което се случва", отбеляза министър-председателят.

Орешарски поиска седмица - две толеранс. И обеща: "След това ще помоля всички министри да направят пресконференции и да уведомят обществеността за действията, които ще предприемат. Задачата не е лека, важно е да се усети обръщане на тенденциите".

След тази церемония властта беше предадена и във всяко министерство.

"Вече работим", заяви преди това пред журналисти премиерът Орешарски

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че съдебната система се управлява от съвестта на всеки магистрат.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева обяви, че ще има либерализиране на режима за забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, "но със строги правила". Тя щяла да предприеме и стъпки за решаване на проблемите на спешната помощ.  Ще се допитва и до съсловните организации, преди да взема решения.

Министърът на финансите Петър Чобанов обеща стабилност на валутния борд и фискална стабилност. Рано било да се каже дали е нужна актуализация на бюджета. "Няма да си позволяваме волности и разпускане. Данъчната политика ще се прегледа при правене на бюджета за 2014 г., заяви той.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов предупреди, че новото правителство няма да раздава "пари на калпак". Всички системи, включително на социалното подпомагане, ще бъдат подчинени на условието парите на данъкоплатците да отидат при най-нуждаещите се хора. Социални помощи освен с досегашните условия, ще се раздават и срещу ангажимент за ограмотяване и квалификация.

Министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева помоли журналистите да са по-снизходителни към това, че не е човек, свързан със спорта. "Не съм гребкиня, но това не ми пречи да уважавам всеки със спортни постижения. Чувствам се комфортно като министър Имам интерес към спорта като любител, но това не означава, че не уважавам високите постижения. Веднага ще се срещна с федерациите", каза тя и потвърди, че единият й заместник ще е гимнастикът Йордан Йовчев.

Цветлин Йовчев прие поста министър на вътрешните работи и заяви, че трябва да се проведе реформа - най-вече в работата на полицията по битовата и финансовата престъпност. Новият министър ще освободи МВР от несвойствената дейност и ще работи с повече публичност и отчетност, а особен фокус ще има върху кариерното развитие на служителите.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която е работила над 10 години в това министерство, каза, че "ще продължим с най-важните проекти". "Аз съм наистина един експерт и затова не ме познавате като политическа и друга личност", заяви Терзиева.

Запазването на цената на електроенергията на сегашните нива и създаването на нови работни места ще са основни приоритети на новия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Проект АЕЦ "Белене" ще има, след като се направи анализ на техническата част и на бъдещото потребление на електроенергия. Така ще се структурира проектът, че да бъде успешен. "Чудеса не можем да обещаем, но стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората", заяви Стойнев. 

Министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов призова всички в министерството и структурите му да запазят спокойствие и да не се страхуват от реваншизъм. Той трудно бил приел поста, стимулиран от програмата на премиера Орешарски. Обеща да спре приватизацията на БДЖ, защото имало остра нужда от работни места в страната.

Министърът на културата Петър Стоянович първо ще се срещне с неправителствените организации и други формации, които работят по националната стратегия за културата, и с творческите съюзи. Той се пошегува: "Струва ми се, че ще имаме по-малко време за веселба, отколкото за работа, като гледам каква е ситуацията". 

Както всички други нови министри, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова няма яснота за бъдещия си екип, но има "огромното желание и удоволствие да работя с експерти".

Министърът на отбраната Ангел Найденов обеща да възстановява отнетите социални права на българските военнослужещи. Ще започне с преразглеждане на условията за пенсиониране и ако желанието на военните е да се върне старото положение преди увеличаването на възрастта в края на 2012 г. - "това ще направим".

Има официален език в България, на който трябва да се говори, разбира се, че всеки може да говори и друг език - английски, немски или турски. Не можем да забраним да се изучава турския език, но това не може да става в задължителната програма, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин декларира, че "няма да има революции в министерството, защото българската външна политика не може да прави резки завои. Тя остава преди всичко българска външна политика и трябва да бъде съобразена с нашето европейско членство". Вигенин даде да се разбере, че ще реабилитира сътрудниците на тайните комунистически служби в дипломацията и ще им намери подходяща работа.
Коментари 447
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

447 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 минути

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 минути

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 1 час

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 1 час

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 3 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 4 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва