Парламентът ще започне работа на 21 май
Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
1173

Около датата 21 май за свикване на 42-рото Народно събрание се обединиха партиите, които влизат в парламента.

Това стана ясно от проведените разговори на президента Росен Плевнелиев по тази тема с четирите парламентарно представени политически партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

След срещите си с ръководствата на партиите Плевнелиев обяви, че утре ще подпише указа за свикване на 42-рото Народно събрание на датата 21 май.

"Консултациите за кабинет ще бъдат след това. Във вторник на откриването на 42-рото НС ще направя обръщение към нацията", добави президентът.

Ще търся конструктивен диалог, а не да се заигравам с един или друг политически субект, добави той.

"Днес ще стане ясно кои депутати конкретно влизат в парламента. Конституцията дава срок от един месец на президента да свика НС, изразих позицията си, че парламентът трябва да заработи бързо", заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че предстои много работа. "Българските граждани очакват от новото НС конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решение на проблемите. Необходими са ни стабилни институции, а не дестабилизиране.

Добре ще е народните представители да проведат дебат още в първите дни и да се обединят около обща рамка за приоритетите на НС чрез акт на парламента, преди да влязат в разговорите за съставяне на правителство. Политиците трябва да си върнат доверието на хората, а това може да стане чрез видими и устойчиви резултати", категоричен е президентът.

Борисов: Колкото по-бързо се свика новото Народно събрание, толкова по-добре

Казах на президента каквато дата за първото събиране на НС изберат останалите политически партии, с такава ще се съгласим и ние, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Президенството.

Искането на ГЕРБ за касиране на изборите няма да мине нито през президента, нито през Министерския съвет, заяви още Борисов. "Ще излязат юристите на ГЕРБ да ви разкажат. Както законът повелява, в рамките на няколко дни, ние ще си пуснем необходимата жалба", каза още той.

Борисов каза още, че от ГЕРБ са наели бившия конституционен съдия Георги Марков за консултант по жалбата.

Щом БСП и ДПС толкова искат да направят правителство със 120 депутати, означава, че са се разбрали с "Атака", смята Борисов.

Според него най-лошото за България е коалиция БСП-ДПС-"Атака", която била по-лоша дори от коалицията БСП-ДПС-НДСВ, защото тогава в нея са влизали две либерални партии.

Борисов очаква и следния сценарий в парламента - няколко депутати от "Атака" да напуснат и да гласуват за правителство на БСП и ДПС, след което да бъдат заклеймени от Волен Сидеров.

В допълнение Бойко Борисов съобщи, че е забранил на своите депутати и членове на ГЕРБ да разговарят с представители на други партии по телефона заради информациите за оказван натиск, рекет и предлагане на оферти от страна на ГЕРБ на другите
политически сили.

Той отбеляза, че с вчерашните си бързи реакции след пресконференцията на ГЕРБ политическите сили са признали заслужената победа на неговата партия, както и че служебното правителство си е свършило работата за произвеждането на честни и прозрачни избори.

Станишев: Ще настоявам първо президентът по-скоро да свика НС, защото няма време за губене

Страната се намира в изключително тежко състояние и хората очакват работещи институции, за това ще настоявам още в началото на седмицата, да се свика заседание на НС на 21 или на 22 май, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди да започнат консултациите между президента Плевнелиев и БСП.

"Не може това безвластие и хаос да продължат. Абсурдна е ситуацията - партията, която заявява, че е победител, иска касиране на изборите", добави лидерът на социалистите.

Формулата тройна коалиция с разделяне на места, на министерства, е дискредитирана обществено и не може да проработи в тази изключително тежка ситуация,

заяви пред журналисти Станишев, след среща при президента. В коментар на думите на председателя Бойко Борисов, че коалиция между БСП, ДПС и "Атака" е по-лоша от Тройната коалиция, Станишев заяви: "Г-н Борисов да се занимава със своята партия. Очевидно никой не желае да разговаря с него. Не става дума за коалиция между БСП, ДПС и "Атака".

Страната има нужда от програмно правителство, с ясни приоритети, със състав на правителството от професионалисти. Тази катастрофа не може да се решава на базата на дребни партийни сметки. Трябва да търсим съгласие, диалог, национални усилия".

Ние ще сработим една принципна рамка, за да намерим основа за съгласие, каза Станишев. Той добави, че не са водили разговори с „Атака”. „В момента екипите от експерти на БСП финализират вариант за програма на правителството с три хоризонта, в първите сто дни спешните мерки, които хората очакват, свързани с цените на тока, енергийните помощи”, посочи Станишев.

"Трябва програма за първата година, която трябва да даде стабилност и излизане от блатото, в което бяхме вкарани в последните години и програма за мандата. Ние сме готови и ще водим разговори с всички”, заяви Сергей Станишев.

"Ние ще водим публични разговори пред цялото общество за програмата. Трябва да се чуе коя партия какво приема и какво не, кой каква отговорност поема. На тази основа Пламен Орешарски ще предложи структура на Министерски съвет и екип. Този екип не може да бъде партийно разделен.

БСП ще прояви пълно разбиране и ще търси заедно с Пламен Орешарски най-силните хора. Те могат да бъдат далеч от БСП, ако могат да свършат работата, която отговаря на програмата. Ще носим политическата отговорност за работата на правителството", заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

ДПС предлага 21 май за свикване на новия парламент,

каза лидерът на ДПС Лютви Местан, след консултациите при президента, цитиран от Агенция "Фокус".

Местан каза, че няма преливане на гласове от ДПС към БСП, въпреки че по-рано лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че 200 000 гласа по-малко имат ДПС, а БСП - 200 000 повече. От думите на Лютви Местан стана ясно, че при преговорите с БСП

ДПС няма да се съгласи с премахването на плоския данък.

Ние ще се отзовем на поканата на Пламен Орешарски за разговори за програмата, която ще предложи, каза Местан.

"Ще направим и своите коментари, а е възможно да изразим определени свои несъгласия, ако в тази програма има идеи за провеждането на друга данъчна скала, ако има идеи за отмяна на плоския данък, Орешарски ще срещне съпротивата на ДПС, ако замени плоския данък с прогресивно подоходно облагане", поясни лидерът на Движението.

Местан беше категоричен, че ДПС няма под никаква форма да преговаря с "Атака" и няма да участва в консултации в троен формат с БСП и националистическата партия.

Местан: Няма да е от ДПС председателят на НС, според мен хипотезата, че ще е от "Атака", също трябва да се изключи

Време е г-н Бойко Борисов да се пренесе в реалността, заяви лидерът на ДПС за обвиненията на Борисов, че 200 000 гласа от ДПС са отишли към БСП на изборите.

"Имаме сериозни основания да се притесняваме за състоянието на г-н Бойко Методиев Борисов, защото не съм чул по-нелепи твърдения. Разбирам, че го боли от тежката загуба, но да ражда чак такива недомислия, не само езикови, не му прави чест. Той наистина претърпя тежка загуба.

Борисов преди 4 години спечели изборите с един много искрен и мощен вот на българските граждани, той се яви като алтернатива на тройната коалиция, от която в 41-ото НС оцеляха ПГ на БСП и ДПС. Той се яви като алтернатива на БСП и ДПС, цялото му управление се изграждаше на основата на разграничението от БСП и ДПС.

Вотът на гражданите на 12 май беше вот за това дали е бил успешен моделът на властта Борисов-Цветанов, ще рече ГЕРБ. Категоричният вот е, че моделът Борисов е неуспешен. Сега имаме качествено обръщане на вота на гражданите. 120 на ДПС и БСП, срещу само 97 мандата за ГЕРБ", заяви Лютви Местан.

Волен Сидеров: От поведението на Орешарски зависи дали ще го подкрепяме или бламираме

По думите му е блъф на ГЕРБ, че Явор Нотев или друг от "Атака" ще бъде председател на НС.

"Никой не е предлагал такова нещо, а Нотев има много по-добри качества от Цецка Цачева. В момента не предлагаме такива неща. За нас това не са важни неща, постове и позиции не са важни", заяви лидерът на "Атака".

Пред журналистите Сидеров изброи някои от условията на "Атака" за подкрепа на правителство:

"Искаме незабавно да се разгледа законът за енергетиката, махане на таксата за пренос, поевтиняване на тока бързо, защото наглите ЕРП-та искат повишаване на цената. Това не трябва да се допуска. Да се направи истински регулатор, да се разгледа нормативната база на ДКЕВР, здравната реформа и българските предприемачи които бяха ощетени, да се уредят разплащанията към тях и да се мисли за мерки против безработицата. На ход е този, който получи мандат", поясни Сидеров.

"Няма да предлагаме хора, ще предлагаме действия. При нас няма поведение от типа: забранил съм еди какво си. Подтиквам даже хората да имат идеи и да бъдат креативни", уточни Волен Сидеров.

"От поведението на Орешарски зависи дали ще го подкрепяме или ще го бламираме. Ние имаме 7,3%, първите две партии, които са на ход да кажат как ще повишат доходите на българите. Позорно е българинът да е 9 или 10 пъти по-ниско заплатен от своя колега в европейска държава", подчерта Сидеров.

За АЕЦ "Белене", Сидеров каза, че "Атака" подкрепя проекта. "Мога дори да осигуря инвестирането в "Белене", ако съм лично оторизиран мога да покажа дори как може за 5 г. да се построи "Белене" с чужди инвестиции без България да дава нито лев и България да запази мажоритарен дял. Изберете ме за премиер и ще ви покажа как точно ще стане. Мнението ми е неотклонно – да на АЕЦ "Белене", категоричен е Сидеров.

"За касирането питах президента какво мисли, той отговори, че не вижда причини и че лично той не би сезирал КС и е против това. Мисля, че президентът каза, че е безотговорно искането за касиране", посочи Сидеров.

Коментари 1173
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1173 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 1 час

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 2 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 2 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 2 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 10 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 10 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 12 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 13 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 13 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 15 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър